Alătură-te comunităţii Altfel.md

Orașul care nu doarme niciodată: Zece lucruri interesante despre New York

Foto: The Telegraph

Călătorii

Orașul care nu doarme niciodată: Zece lucruri interesante despre New York

Orașul ăsta e special nu pentru că este curat, sau foarte bine organizat, ci pentru că ne arată cât de mare este lumea. De la zgârie norii care ne fac să uităm să privim în jos, la limbile care se vorbesc în jur și pe care nu le-am mai auzit niciodată, New York este locul care ne arată cât mai avem de învățat despre lumea în care trăim. Departe de un oraș perfect, aici învățăm ce înseamnă diversitate. Și tot aici învățâm ce înseamnă extravaganță (mare, luminos, opulent, diferit). Orașul ăsta pare că nu are timp să doarmă pentru că este prea ocupat să impresioneze.

1. Capitala diversității

New York este orașul în care se vorbesc cele mai multe limbi – mai mult de 800 de limbi se vorbesc în orașul care nu doarme niciodată. Însă diversitatea nu se oprește aici. În New York pot merge pe aceeași stradă oameni de toate rasele, orientările sexuale, religiile: urmașii imigranților care au venit prin Ellis Island reprezintă acum mai bine de jumătatea din populația Statelor Unite ale Americii. Evident, unii vor locui acolo, alții vor muncii pentru primii, iar unii, turiști, îi vor fotografia ba pe unii, ba pe ceilalți. În ciuda diversității și a political correctness-ul promovate masiv aici, diferențele dintre clasele sociale se simt de cum ai pus piciorul pe aeroport. Cu toate astea, mesajele desenate pe clădirile din oraș ar trebui să ne fie sfaturi de urmat:

Graffiti, Dumbo, Brooklyn / Sursa:Andreea Toma / Life.ro

2. Orașul în care toată lumea are o cafea în mână

Și nu este deloc o exagerare. De dimineață până seara, oamenii cară după ei un pahar / cană cu cafea. Pare mai mult un accesoriu, decât o pasiune pentru licoarea neagră. Oricum ar fi, oricine ajunge în New York trebuie să se adapteze la lumea de aici, iar cel mai ușor este să se opreească la o cafenea și să ceară o cafea to go.

Cafea în New York / Sursa:Andreea Toma / Life.ro

3. Ați văzut în seriale că toată lumea mănâncă de la food truck-uri, nu e chiar așa

Oamenii nu mănâncă de la food truck-uri. Și nici nu sunt chiar peste tot. În general, sunt pe lângă clădirile de birouri și nu prea au clienți. Din când în când câțiva hispanici sau afroamericani se mai încumetă să cumpere câte ceva. Oricum ar fi, dacă cineva vrea să mănânce ceva mai low budget, atunci mai bine își ia o pizza la felie. Și da, în agitația orașului e aproape imposibil să mănânci în tihnă.

4. Nu vezi vedete peste tot, dar poți să te duci pe urma serialelor preferate

Nu se știu câte vedete s-au născut în New York (destul de puține, dacă te gândești că doar un singur Președinte a fost newyorkez – Theodore Roosevelt) și nici câte locuiesc aici, însă cel mai probabil nu o să te întâlnești cu vreo vedetă. Și, oricum, puține șanse să o recunoști pentru că pe stradă nu o să fie deloc îmbrăcată ca pe covorul roșu. Însă, ceea ce poate face un turist, este să facă un tur al locurilor faimoase din serialele sale preferate. De la Friends la Seinfeld sau Sex and the City – barurile din seriale se pot vizita și servesc cafea exact acolo unde prietenii de pe micul ecran o făceau.

Barul din Friends / Sursa:Andreea Toma

5. Totul este luminos și în continuă mișcare

Time Square este un muzeu în aer liber (și unul dintre puținele locuri pe care le puteți vedea gratuit). De altfel, New York este orașul care nu doarme niciodată tocmai pentru această zonă a lui. Iar dacă ajungeți aici, trebuie să vă duceți la un spectacol (o să fie destul de scump, așa că pregătiți-vă economiile).

6. Orașul în care toată oricine este artist

Oricine ajunge în Central Park, are parte de spectacole cu intrarea gratuită (evident, poate face donații). De la muzică jazz la dansuri hip hop, muzica este peste tot.

Artiști amatori, Center Park / Sursa:Andreea Toma / Life.ro

7. Poate că totul este luminos și mare, dar galbenul este peste tot

De câte ori încerci să faci o poză, o mașină galbenă o să îți intre în cadru. Certitudine. Ori că e School Bus, sau mașinile mici de taxi. Se spune că șoferii de taxi din New York parcurg în medie cam 290 de kilometri într-o tură de 12 ore.

O stradă din New York / Sursa:Andreea Toma / Life.ro

8. Unde faci o mică pauză din agitația din centru

Cel mai potrivit e Upper Manhattan. Nu e agitația din centru, dar aici stau adevărații newyorkezi. În partea estică vă puteți odihni pe faleza râului Harlem, în parcul Carl Shurz cu vedere la Lighthouse Park. În partea vestică, puteți da o fugă până la Columbia University și să vă plimbați puțin prin Riverside Park cu vedere la Fluviul Hudson.

Carl Shurz, Lighthouse Park / Sursa:Andreea Toma

9. Vrei ceva hipsteresc, treci podul în Brooklyn

Oricine ajunge în New York trebuie să viziteze podul Brooklyn, nu de alta dar Financial District nu se vede de nicăieri mai bine. Așa că, dacă tot ați ajuns aici, aventurați-vă printre turiști și bicicliști și treceți podul. Veți ajunge în Dumbo, un loc foarte colorat, relaxat și hipsteresc. Dacă aveți puțin noroc o să intrați direct în festivaluri de muzică organizate aici. Iar dacă aveți nevoie de o pauză să vă încărcați bateriile, atunci serviți o cafea într-una dintre prăjitorile de aici. Sunt foarte cool și hipsterești (și adevărate hub-uri creative).

Brooklyn Bridge / Sursa:Andreea Toma / Life.ro

10. Magazinele lor nu sunt ca ale noastre

Și nu pentru că sunt mult mai mari și mai multe. Ci pentru că fiecare încearcă să aibă ceva diferit – să aibă un concept. De la Nike care are un teren de baschet pe care clienții își pot proba încălțările înainte să le cumperi, la Adidas care are o tribună între etaje pentru ca clienții să facă poze cu statuia lui Adolf Dassler. De la Apple care are un magazin minimalist în Grand Central Terminal la sneakerși de la Cariuma care au în septembrie un pop-up store în Soho.

Nike Store / Sursa:Andreea Toma / Life.ro

Articol de Andreea Toma pentru Life.ro.

comentarii

comentarii

Mai mult din: Călătorii

Publicitate

Trending

Publicitate
To Top