Alătură-te comunităţii Altfel.md

Un martor cheie în doborârea zborului malaezian MH17 pe teritoriul Ucrainei, eliberat

Foto: Sergei Supinsky/AFP/Getty Images

La ei

Un martor cheie în doborârea zborului malaezian MH17 pe teritoriul Ucrainei, eliberat

O instanță ucraineană a eliberat un potențial martor cheie la doborârea zborului MH17 al companiei Malaysian Airlines în Donbass la 17 iulie 2014. Volodimir Tsemak a fost eliberat, joi, în condițiile unui posibil acord între Ucraina și Rusia pentru schimbul de prizonieri, scrie The Guardian.

Volodimir Tsemak, în vârstă de 58 de ani, a fost prins în timpul unui raid în luna iunie într-o regiune a Ucrainei controlată de separatişti și a fost acuzat de terorism, dar joi a fost eliberat brusc în timpul procesului.

Tsemak s-a lăudat într-un video că el este comandantul brigăzii anti-aeriene din regiunea separatistă din estul Ucrainei și a recunoscut că a ascuns dovezi despre sistemul de rachete BUK, din care anchetatoriii olandezi cred că s-a tras în Boeing-ul companiei Malaysia Airlines, cu 298 de persoane la bord.

Recent, președintele rus Vladimir Putin a declarat la un forum economic, la puțin timp după eliberarea lui Tsemak, că Moscova și Kievul finalizează discuțiile privind un acord de schimb de deținuți, adăugând că schimbul va fi „major”, fără să-l menționeze direct pe Volodimir Tsemak.

Aceste declarații i-au îngrijorat pe anchetatorii și parlamentarii olandezi, care se temeau că Rusia va presa Ucraina să renunțe la unul dintre puținii suspecți din caz în arest. Rusia deține zeci de prizonieri ucraineni, printre care 24 de marinari prinși în noiembrie și regizorul Oleg Sentsov.

Procurorii internaţionali au cerut ca Tsemak să rămână în Ucraina, pentru a-i putea pune mai multe întrebări.

Săptămâna trecută, procurorii olandezi au cerut autorităţilor ucrainiene să nu-i permită să călătorească în Rusia, de teama că el nu va lua parte la investigaţie.

Patruzeci de politicieni europeni au cerut o confirmare în acest sens preşedintelui ucrainean Volodimir Zelinsky.

Avionul malaezian, cu 298 de persoane la bord, s-a prăbușit la 17 iulie în apropiere de Donețk, fiind probabil doborât de o rachetă sol-aer, în zona de conflict din estul Ucrainei. Kievul și Occidentul atribuie rebelilor separatiști vina pentru această tragedie, spunând că ei s-au folosit de un sistem de rachete avansat, adus din Rusia, pentru a doborî avioane militare ucrainene.

Atât Moscova, cât și insurgenții proruși neagă această versiune, invocând faptul că în dotarea armatei ucrainene sunt sisteme de rachete BUK-M, cu care se presupune că a fost doborât avionul de pasageri malaezian.

Continuă să citești
Publicitate
comentarii

comentarii

Mai mult din: La ei

Publicitate

Trending

Publicitate
To Top