Alătură-te comunităţii Altfel.md

Tabloul lui Banksy, înfăţişând parlamentari britanici drept cimpanzei, a fost vândută pentru 9,9 milioane de lire

Foto: Sotheby's

Cultură

Tabloul lui Banksy, înfăţişând parlamentari britanici drept cimpanzei, a fost vândută pentru 9,9 milioane de lire

Pictura lui Banksy care înfăţişează Camera Comunelor prezidată de cimpanzei a fost vândută cu aproximativ 9,9 milioane lire sterline, relatează BBC.

Opera de artă, de 4 metri lățime și intitulată „Devolved Parliament”, a fost pictată de artistul anonim din Bristol în 2009.

Lucrarea, scoasă la licitație la mijlocul lunii septembrie, a fost vândută cu un preț de cinci ori mai mare decât valoarea estimată de casa de licitații Sotheby's, care spera să obțină între 1,5 milioane și 2 milioane de lire.

Banksy a reacţionat pe Instagram: „este un record pentru o pictură Banksy, păcat că nu o mai deţin.”

Sotheby's, unul dintre cei mai mari brokeri de artă din lume, a anunțat că tabloul a fost vândut „în aplauze cu 9.879.500 de lire sterline - depășind de nouă ori recordul anterior - după o licitație care a durat doar 13 minute”. Cumpărătorul a preferat să rămână anonim.

Alex Branczik, de la Sotheby's, a spus că Banksy „confruntă cea mai arzătoare problemă a zilei. (...) Titlul subliniază ideea unui guvern involuat, regresia de la tradiţionalismul democraţiei parlamentare la comportamentul animal tribal, în modul celor pe care le-am văzut la televizor peste tot în lume în ultimele luni.” a completat Alex Branczik.

Casa de licitații a mai declarat că „indiferent de poziția pe care o adoptați în lupta pentru Brexit, nu există nici o îndoială că această lucrare este acum mai relevantă decât a fost vreodată”.

Banksy a creat „Devolved Parliament” pentru Muzeul Bristol în 2009, iar expoziția a atras peste 300.000 de vizitatori și despre care s-a spus că este una dintre cele mai vizitate expoziții din lume în acel an.

Fostul proprietar al picturii, care este de asemenea anonim, l-a expus în muzeul din Bristol la începutul acestui an, pentru a marca cea de-a 10-a aniversare a primei expoziții dar și ziua Brexit.

„Râdeţi acum, dar într-o zi nimeni nu va mai fi la conducere”, a scris artistul în încheierea mesajului, referindu-se la o altă lucrare de-a sa din 2002, intitulată „Laugh Now”, care înfăţişează mai multe maimuţe purtând şorţuri inscripţionate cu mesajul: „Râdeţi acum, dar într-o zi vom fi la conducere”.

Lucrarea lui Banksy „Laugh Now” / Sursa:art.com

„Pictezi 100 de cimpanzei şi eşti etichetat în continuare artist de gherilă”, a spus Banksy în 2009, referindu-se la lucrarea „Devolved Parliament”.

Operele realizate de artistul britanic sunt extrem de populare şi sunt vândute la licitaţii în schimbul unor sume importante.

comentarii

comentarii

Mai mult din: Cultură

Publicitate

Trending

Publicitate
To Top