Alătură-te comunităţii Altfel.md

Atenție la căpușe. Un studiu arată care sunt persoanele care au riscul cel mai mare de a fi mușcate de aceste arahnide

Foto: Medical News Today

Sci-Tech

Atenție la căpușe. Un studiu arată care sunt persoanele care au riscul cel mai mare de a fi mușcate de aceste arahnide

Căpuşele sunt atrase de o anumită grupă sangvină, spune un studiu făcut de cercetătorii Universităţii Masaryk din Cehia. De aceea, oamenii cu acest tip de sânge au un risc mai ridicat să ia inclusiv boala Lyme, care are un potențial fatal, scrie Agerpres.

În cadrul testelor efectuate în laborator, cercetătorii de la Universitatea Masaryk din Cehia au picurat mici mostre de sânge din grupele A, B, AB şi 0 pe o suprafaţă sterilă pe care a fost amplasată ulterior o căpuşă comună, Ixodes ricinus. Oamenii de ştiinţă au monitorizat mişcările acesteia timp de două minute.

Rezultatele au relevat că în proporţie de 36% căpuşele au preferat grupa de sânge A, în timp ce 15% dintre paraziţi au înclinat către grupa B.

Specialiştii vor acum să facă alte studii care să le explice de ce căpuşele preferă în special această grupă şi cum putem evita să intrăm în contact cu ele.

Căpuşele au în general corpul oval, plat, de dimensiunea unei seminţe de susan, însă, după ce hrănesc cu sânge, ele pot ajunge la mărimea şi forma unei boabe de cafea.

Aceste arahnide caută gazde de care să se agaţe, iar dacă acestea nu sunt în preajmă, de multe ori se urcă pe vârful unui fir de iarbă şi aşteaptă.

Potrivit estimărilor, 17% dintre căpuşe sunt infectate cu o bacterie - Borrelia - ce poate provoca boala Lyme, afecţiune caracterizată prin febră, dureri de cap şi o erupţie cutanată circulară în jurul muşcăturii.

Continuă să citești
comentarii

comentarii

Mai mult din: Sci-Tech

Publicitate

Trending

Publicitate
To Top