Alătură-te comunităţii Altfel.md

(video) Descoperire istorică în Groenlanda: crater imens provocat de un asteroid de aproximativ 10 miliarde de tone

Foto: The Guardian

Sci-Tech

(video) Descoperire istorică în Groenlanda: crater imens provocat de un asteroid de aproximativ 10 miliarde de tone

Un crater imens descoperit sub stratul de gheață din Groenlanda pare a fi rezultatul unui meteorit gigant care ar fi căzut în urmă cu aproximativ 12.000 de ani, avertizează cercetătorii, potrivit The Guardian.

Craterul enorm care are forma unui castron, pare a fi rezultatul unui meteorit de fier lung de câțiva kilometri, care a lovit insula cu o viteză de peste 19 kilometri pe secundă, în urmă cu aproximativ 12.000 de ani.

Impactul rocii spațiale cu o greutate de aproximativ 10 miliarde de tone ar fi declanșat de 47 de ori mai multă energie decât bomba nucleară Little Boy, care a lovit Hiroshima în 1945. Ar fi fost topite atunci cantități mari de gheață, apa ajungând în oceane și atmosferă.

Un asteroid de fier, cu o lungime de aproximativ 1,5 km a lovit ghețarul Hiawatha cu aproximativ 12.000 de ani în urmă. Craterul format în urma impactului este de 31 km în diametru și a fost acoperit de un strat de gheață gros de jumătate de kilometru / Sursa:The Guardian

Cu o lățime de peste 31 de kilometri, craterul se situează printre cele mai mari 25 cunoscute pe Pământ și este primul descoperit sub un strat de gheață.

„Ar trebui să vă întoarceți 40 de milioane de ani în urmă pentru a găsi un crater de aceeași dimensiune, deci acesta este un fenomen rar, rar întâlnit în istoria Pământului”, a transmis Kurt Kjær, de la Muzeul de Istorie Naturală din Copenhaga.

Continuă să citești
Publicitate
comentarii

comentarii

Mai mult din: Sci-Tech

Publicitate

Trending

Publicitate
To Top