Alătură-te comunităţii Altfel.md

Francis Ford Coppola va fi recompensat cu premiul onorific Lumière

Foto: Rob Latour/Shutterstock

Cultură

Francis Ford Coppola va fi recompensat cu premiul onorific Lumière

Francis Ford Coppola va fi recompensat cu premiul Lumière la ediția 2019 a Festivalului de film Lumière, care are loc în perioada 12-20 octombrie în oraşul francez Lyon, Franța, anunță Veriety.com.

Ajuns la vârsta de 80 de ani, și recompensat cu două trofee Palme d'Or şi cu cinci premii Oscar, Francis Ford Coppola a fost descris de directorul evenimentului, Thierry Fremaux drept un „gigant al cinematografiei” și un pionier care a îndrăznit să se aventureze pe drumul bătut de-a lungul carierei sale cu filme precum trilogia „The Godfather” (Nașul) și „Apocalipse Now” (Apocalipsa acum), „Patton”, „The Conversation” (Conversația) și altele.

„Francis Ford Coppola spunea adeseori că nu mai doreşte premii, dar s-a lăsat convins de această dată”, a declarat directorul Festivalului Lumière, considerat cel mai mare eveniment de profil din lume dedicat filmelor clasice, a cărui ediţie inaugurală a avut loc în 2009, scrie Agerprs, citând AFP.

Laureații recompensați anterior cu acest premiu onorific este actriţa Jane Fonda, Wong Kar-Wai, Martin Scorsese, Pedro Almodovar, Clint Eastwood și Quentin Tarantino.

Restaurări inedite ale filmelor sale vor fi proiectate la Lyon în cadrul acestui festival, iar o gală specială, intitulată „Nuit du Parrain” („Noaptea Naşului”), va fi organizată pe 19 octombrie în onoarea celebrei trilogii cinematografice regizate de Francis Ford Coppola.

Festivalul Lumière îi va omagia şi pe actorii francezi Daniel Auteuil şi Marina Vlady, regizorul sud-coreean Bong Joon-ho - laureatul trofeului Palme d'Or de la Cannes 2019 - şi pe cineastul britanic Ken Loach.

Un omagiu va fi adus regizorului Andre Cayette, iar administratorii colecţiei "Forbidden Hollywood" vor prezenta copii restaurate ale unor filme americane realizate în debutul anilor 1930, precum "Lady Lou", cu actriţa Mae West.

Nu va fi uitat nici filmul mut, căruia îi este dedicată proiecţia „Dans la nuit”, ultimul film francez din acest gen cinematografic, regizat de actorul Charles Vanel în 1930, dar şi scurtmetraje cu Charlie Chaplin, care se vor adresa publicului tânăr.

Festivalul de film Lumière este eveniment anual organizat în luna octombrie în orașul LyonFranța, din 2009. Festivalul este numit în onoarea fraților Lumière, care au inventat Cinematografia în orașul Lyon în anul 1895 și este organizat de Institutul Lumière.

Continuă să citești
comentarii

comentarii

Mai mult din: Cultură

To Top