Alătură-te comunităţii Altfel.md

Cum ne protejăm de furtună. 10 reguli care ne pot salva viaţa

Foto: ready.gov

Actual

Cum ne protejăm de furtună. 10 reguli care ne pot salva viaţa

Ploile din ultima perioadă au dus la furtuni violente în mai multe localități din țară, unde au provocat înundații puternice și pierderi mari în agricultură. Vara abia a început, iar aversele pot reveni în orice moment.

Iată câteva sfaturi care v-ar putea salva viața în cazul în care sunteți prins în mijlocul unei furtuni:

1. Întrerupeţi orice activităţi în aer liber. Intraţi în casă, într-o construcţie ori într-un autoturism. Deşi s-ar putea să fiţi rănit în cazul în care trăsnetul loveşte maşina sunteţi mult mai protejat în interiorul vehiculului decât în exterior.

2. Închideţi ferestrele şi uşile. Evitaţi duşurile ori sălile de baie. Conductele fixe ale instalaţiilor pot conduce electricitate.

3. Deconectaţi aparatele şi alte echipamente electrice precum computerele şi aparatele de aer condiţionat. Acestea pot fi defectate ca urmare a descărcărilor electrice atmosferice.

4. Nu uitaţi regula de salvare 30/30: adăpostiţi-vă în interiorul unei clădiri dacă, după ce aţi văzut un fulger nu reuşiţi să număraţi până la 30 înainte de a auzi un tunet. Rămâneţi în interiorul clădirii încă 30 minute după ce aţi auzit ultimul tunet.

5. Atunci când simţiţi că părul vi se ridică, este un indiciu că există pericolul unui fulger. Asezaţi-vă ghemuit la pământ. Puneţi-vă mâinile pe urechi şi cap, iar capul între genunchi.

6. Faceţi-vă o ţintă cât mai mic posibilă si reduceţi contactul cu pământul. Nu vă întindeţi pe pământ.

7. Evitaţi: obiectele înalte, precum un copac înalt izolat în arie deschisă, câmpuri, plaje sau o ambarcaţiune pe apă, orice obiecte metalice, precum utilaje agricole, echipamente de fermă, motociclete, biciclete, umbrele, etc, care sunt conductoare de electricitate şi care vă pot pune serios în pericol viaţa.

9. Dacă sunteţi într-o zonă deschisă, mergeţi spre o zonă joasă precum o vale.

10. Dacă sunteţi pe un lac, ajungeţi la mal de urgenţă şi adăpostiţi-vă imediat.

sursa: Click.ro

comentarii

comentarii

Mai mult din: Actual

To Top