Alătură-te comunităţii Altfel.md

Consecințele iremediabile ale încălzirii globale: cât de repede dispar speciile de păsări de pe glob

Foto: P-G Bentz

Actual

Consecințele iremediabile ale încălzirii globale: cât de repede dispar speciile de păsări de pe glob

Rata de dispariție a speciilor de păsări de pe mapamond ne arată că încălzirea globală este mai gravă decât am fi crezut, multe dintre efectele ei sunt deja iremediabile.

E greșit să credem că problema majoră a defrișărilor masive și a poluării are efecte negative doar asupra depozitelor de oxigen pe care le folosim noi, ca oameni. În realitate, situația este mult mai complexă decât atât și întregul ecosistem de plante și animale are de suferit. În contextul în care ajung să dispară de pe suprafața pământului păsări care nu au fost vânate niciodată, consecințele comportamentului nostru față de Terra sunt cât se poate de evidente, scrie Playtech.

Ca referință, un studiu publicat de New York Times atrage atenția asupra dispariției păsărilor din Statele Unite și Canada. Conform datelor adunate de cercetători, numărul înaripatelor a scăzut cu 29% din 1970 și până în prezent. Din câte se pare, pe parcursul anului, zboară cu 2,9 miliarde mai puține păsări deasupra Americii de Nord, comparativ cu acum 50 de ani.

Inițial, analiza din spatele acestor valori a fost publicată în jurnalul Science și reprezintă cel mai ambițios efort de a cuantifica populația aviară. Rezultatele au luat cercetători și organizațiile pentru conservare prin surprindere. Nimeni nu se aștepta ca scăderea să fie una atât de dramatică. Potrivit unei declarații de joi, David Yarnold, președinte și director executiv al National Audubon Society, a numit rezultatele „o criză în toată regula”.

Se știa de mult timp că există specii de păsări vulnerabile la efectele încălzirii globale și că unele dintre ele au dispărut deja sau sunt pe cale de dispariție. Noul studiu pune însă în altă lumină acest trend îngrijorător. Pentru materializare sa, au fost monitorizate peste 500 de specii.

În mod surprinzător, cele mai afectate sunt speciile comune de păsări, măcăleandrul sau rândunica. Printre cele mai importante cauze se numără pierderea habitatului și utilizarea pesticidelor în agricultură. Speciile comune de păsări sunt vitale pentru ecosistem. Ele sunt responsabile de controlul paraziților, polenizarea florilor, împrăștierea semințelor și regenerarea pădurilor. Când acestea dispar, mediile pe care le populează se transformă.

Mai mulți oameni de știință renumiți au făcut declarații după publicarea raportului. „Aceasta este pierderea naturii”, a avertizat Kevin Gaston, biolog în domeniul conservării de la Universitatea Exeter. „Declinul numărului de păsări comune precum rândunicile sau alte păsări mici maro s-ar putea să nu primească la fel de multă atenție ca pierderile istorice, precum cea a vulturilor pleșuvi, dar va avea un impact mai mare”, a afirmat Hillary Young, biolog în domeniul conservării la Universitatea California, Santa Barbara.

comentarii

comentarii

Mai mult din: Actual

Publicitate

Trending

Publicitate
To Top