Alătură-te comunităţii Altfel.md

(foto) Cum a fost restaurată biserica din Dresda, după ce aliații au bombardat-o în al doilea Război Mondial până la temelie

Foto: bundesarchiv/ vikinglifeblog

Cultură

(foto) Cum a fost restaurată biserica din Dresda, după ce aliații au bombardat-o în al doilea Război Mondial până la temelie

Parisul încă nu și-a revenit de la șocul provocat de incendiul devastator care a afectat serios unul dintre cele mai importante simboluri ale sale - Catedrala Notre-Dame. Cu toate acestea, istoria amintește un caz mult mai tragic, în care biserica Frauenkirche din orașul Dresda a fost distrusă din temelie în urma bombardamentelor din timpul celui de-al doilea Război Mondial, însă a renăscut ca pasărea Phoenix.

Frauenkirche (Biserica Maicii Domnului) este o biserică evanghelică-luterană, situată în piața Neumarkt din Dresda. Edificiul ilustrează în mod exemplar stilul baroc din Europa. Biserica a fost ridicată între anii 1726 - 1743, în perioada în care Dresda era reședința principelui elector de Saxonia.

Frauenkirche din Dresda / Sursa:loc.gov

În timpul celui de-al doilea Război Mondial, Biserica a fost distrusă în totalitate de focul a 650.000 de bombe incendiare aruncate asupra orașului Dresda de forțele aliate. Temperatura din afara și din interiorul bisericii a ajuns la un moment dat la 1000 ° C, iar cupola sa prăbușit la ora 10 dimineața, la 15 februarie 1945, scrie Vikinglifeblog.

Frauenkirche, după bombardamente / Sursa:Deutsche Fotothek

„Dorința de a reconstrui Frauenkirche s-a născut odată cu prăbușirea ei”, scrie biserica pe site-ul său. „După sfârșitul celui de-al doilea Război Mondial, însă, nici Biserica din landul Saxonia, nici orașul Dresda nu aveau fonduri, nici resurse tehnice și nici oameni pentru a începe proiectul de reconstrucție. Cu toate acestea, Biserica din statul Saxonia și Biroul de Stat pentru Conservarea Monumentelor au favorizat planul de reconstrucție.”

În Republica Democrată Germană biserica a fost lăsată în stare de ruină, servind ca monument de amintire a războiului. A fost reclădită de-abia după reunificarea Germaniei, pe baza unor schițe și fotografii vechi, între anii 1994-2005. La reclădirea bisericii au contribuit financiar și donatori din Marea Britanie, care au adunat prin intermediul fundației Dresden Trust peste un milion de euro. Reconstrucția bisericii a devenit un simbol al împăcării și înțelegerii între combatanții din al doilea Război Mondial.

Frauenkirche astăzi / Sursa:Wikimedia Commons

La data de 20 februarie 1992, consiliul municipal din Dresda a consimțit să reconstruiască Frauenkirche, iar lucrările au început în 1994. Au fost trei principii care să ghideze procesul:

- Sortarea rămășițelor de către arheologi

- Reconstruția identică cu originalul refolosind toate pietrele rămase intacte

- Terminarea lucrărilor până în anul 2006, și resfințirea bisericii la sărbătorirea jubileului de 800 de ani de existență a orașului Dresda.

Frauenkirche astăzi / Sursa:Wikimedia Commons

Pietrele din imensul morman de moloz de 22.000 m³ au fost sortate cu grijă, astfel că au putut fi refolosite 44% din pietrele originale, care au fost identificate bucată cu bucată și depozitate în incinta șantierului.

Frauenkirche, vedere din Interior / Sursa:Wikimedia Commons

O mulțime de alte obiecte au fost descoperite pe lângă pietre. În 2005 reconstrucția a fost finalizată, costurile totale (inclusiv sortarea deșeurilor arheologice, construcția și taxele) ajungând la 182,6 milioane euro (sau 205,5 milioane de dolari).

Sfințirea bisericii s-a făcut în data de 30 octombrie 2005. La slujba religioasă au participat 1.700 de invitați în interiorul bisericii și câteva mii de persoane în piața din fața bisericii.

Continuă să citești
comentarii

comentarii

Mai mult din: Cultură

Publicitate

Trending

Publicitate
To Top