Alătură-te comunităţii Altfel.md

Cel mai mare ecosistem al planetei arde într-un ritm alarmant. Număr redord de incendii în pădurea amazoniană

Foto: REUTERS

Actual

Cel mai mare ecosistem al planetei arde într-un ritm alarmant. Număr redord de incendii în pădurea amazoniană

Pădurea tropicală amazoniană de pe teritoriul Braziliei se confruntă cu un număr record de incendii în acest an, arată datele oferite de agenția de cercetare spațială a țării, relatează BBC News.

Potrivit Institutului Național de Cercetări Spațiale (Inpe) a declarat că datele sale din satelit au arătat o creștere cu 84% față de aceeași perioadă din 2018.

Informaţiile vin la o săptămână după ce preşedintele Jair Bolsonaro l-a dat afară pe şeful agenţiei în contextul unor conflicte legate de datele privitoare de defrişări.

Cea mai mare pădure tropicală din lume, Amazonul este o sursă vitală de carbon care încetinește ritmul încălzirii globale. De asemenea, găzduiește aproximativ trei milioane de specii de plante și animale, precum și un milion de indigeni.

Conserveționiștii au dat vina pe președinte Bolsonaro, spunând că este încurajat tăietorii de lemne și fermierii să curerese zonă, și oamenii de științe înțepenite în Amazonul unui suferit pierderi într-un ritm accelerat, de la conducerea brazilianului și-un preluat mandatul în țara fruntea , în ianuarie.

Între timp, agenţia spaţială americană NASA a spus că incendiile din bazinul amazonian sunt uşor sub medie, în acest an.

Fumul de la incendiile masive a întunecat cu totul oraşul Sao Paulo, luni. Fenomenul care a durat în jur de o oră a apărut după ce vântul puternic a adus fumul din zona incendiilor de pădure din statele federale Amazonas şi Rondonia, aflate la o distanţă de peste 2.700 de kilometri.

Incendiile de pădure au loc destul de des în Brazilia, în timpul sezonului secetos, dar sunt şi provocate în mod deliberat în eforturi de a defrişa ilegal terenul, pentru a face loc păşunatului de vite.

INPE a spus că a detectat peste 72.000 de incendii între lunile ianuarie şi august – cel mai mare număr de când au început să fie luate măsurători, în 2013. Agenţia a mai precizat că a observat peste 9.500 de incendii de pădure de joi încoace, cea mai mare parte în regiunea Amazoniei.

Prin comparaţie, anul trecut au avut loc puţin peste 40.000, în aceeaşi perioadă, a adăugat agenţia. Imaginile din satelit arată că statul brazilian cel mai nordic, Roraima, este învăluit în fum negru, în timp ce statul vecin Amazonas a declarat stare de urgenţă în ceea ce priveşte incendiile.

Bolsonaro a minimalizat datele recente, spunând că „este sezonul <>”, când fermierii folosesc focul pentru a curăţa terenul. „Obişnuiam să fiu numit Căpitanul Drujbă. Acum sunt Nero, care dă foc Amazonului”, a spus el, citat de Reuters.

Informaţiile referitoare la o creştere a incendiilor de pădure au apărut într-un context în care politicile lui Bolsonaro referitoare la mediul înconjurător sunt intens criticate. Oamenii de ştiinţă spun că Amazonul a suferit pierderi într-un ritm accelerate de când noul preşedinte şi-a preluat mandatul în ianuarie, acesta adoptând politici care favorizează dezvoltarea în locul conservării.

În ultimul deceniu, guvernele precedente au reuşit să reducă defrişările cu acţiuni din partea agenţiilor federale şi un sistem de amenzi. Dar Bolsonaro şi miniştrii săi au criticat penalităţile şi au supravegheat o reducere a confiscărilor de lemne şi a condamnărilor pentru infracţiuni legate de mediu.

comentarii

comentarii

Mai mult din: Actual

Publicitate

Trending

Publicitate
To Top