Alătură-te comunităţii Altfel.md

New York Times despre Radu Albot: Sportivul antrenat în săli de lemn a ridicat primul titlu pentru țara sa

Foto: Radu Albot/Facebook

Sport

New York Times despre Radu Albot: Sportivul antrenat în săli de lemn a ridicat primul titlu pentru țara sa

Tenismenul Radu Albot a devenit primul moldovean care a câştigat un turneu din circuitul ATP. Datorită triumfului din Florida, Radu Albot a ajuns pe locul 52 în clasamentul mondial, dar și pe primele pagini ale publicațiilor internaționale.

„În timp ce Radu Albot câștiga turneul ATP 250 „Delray Beach Open”, la Delray Beach, Florida, în mica sa țară de origine din Europa de Est se desfășurau alegeri parlamentare ”, începe articolul din New York Times.

Spre deosebire de experiența de acum patru ani, când sportivul se afla în Franța la un turneu de tenis și a cheltuit circa 200 de dolari pe un taxi care l-a dus la Ambasada Republicii Moldova, pentru a vota la alegerile locale din 2015, Albot a declarat că de data aceasta nu a putut să meargă la vot duminică, 24 februarie.

De data aceasta, a fost ocupat cu finala Delray Beach Open, unde l-a învins pe Dan Evans, numărul 148 ATP, cu un scor de 3-6, 6-3, 7-6 și a câștigat 97.490 de dolari, cel mai mare salariu din cariera sa.

Radu Albot după una dintre victoriile meciurilor din acest an. El a devenit primul jucător din Moldova care a câștigat un titlu ATP / Sursa:Pascal Guyot/Agence France-Presse — Getty Images

Albot, în vârstă de 29 de ani, a participat în turnee de mai bine de un deceniu, dar abia acum a ajuns la cel mai bun nivel de eficiență.

El este primul jucător din Moldova, care s-a situat vreodată în top 100 a celor mai buni tenismeni din lume. Majoritatea nu au răzbătut nici măcar în top 300.

Moldova, o fostă republică sovietică cu o populație de 3,55 milioane, este mai bine cunoscută pentru vinurile sale decât pentru jucătorii de tenis. Cu toate acestea, a crescut luptători olimpici, schiori nordici și jucători de fotbal de talie internațională, cum ar fi Natalia Levcenkova, care s-a plasat pe locul 8 la Jocurile Olimpice din 2006.

„Într-un fel, tinând cont că provin din această țară (Moldova), rezultatele pe care le-am atins sunt un miracol”, a spus Albot. Spre deosebire de jucătorii din țările care găzduiesc un Grand Slam și au o istorie în a crește jucători de top, el nu a avut parte de nici un Pete Sampras sau Andre Agassi în fața lui ca modele și provocări, a declarat sportivul pentru New York Times.

„Atunci ai un scop, vrei să fii ca ei”, spune Albot. „Eu, crescând, nu am avut pe nimeni în față, cu excepția faptului că modelul meu era în pe locul 200 în top. Am vrut să fiu ca el, mai bun decât el. Dar imediat ce am ajuns pe locul 190, atunci ce? Nu știam cum să avansez. N-am avut pe cineva pe care să-l întreb cum să ajung acolo, sau de la cine să cer un sfat. Trebuia să-mi construiesc singur jocul.”

Articolul NY Times dezvăluie începuturile modeste ale lui Radu Albot ca sportiv și sacrificiile pe care le-a făcut familia sa pentru ca fiul lor să răzbată în marele sport dintr-o țară care nu putea oferi prea multe.

Tatăl lui Radu Albot, Vladimir, a avut un rol decisiv în viitorul pe care a vea să-l aleagă sportivul. Încă de când Radu avea 6 ani, el a decis că singurul său copil va juca tenis.

Vladimir Albot și-a dus fiul să se antreneze la un centru sportiv de stat, de lângă casa familiei din capitala Republicii Moldova. Clubul are opt terenuri acoperite cu lut roșu și două terenuri de tenis interioare. Până nu demult, terenurile aveau podele din lemn, dar recent au fost adaptate corespunzător.

Deși părinții trăiau foarte modest - Radu locuiește în continuare cu ei în apartamentul cu două odăi pe care îl dețin. Vladimir a călătorit alături de Radu în turneele cu juniori, în timp ce mama sa, Svetlana, rămânea acasă să lucreze. Vladimir a vândut câteva proprietăți pe care le deținea pentru a finanța turneele fiului său, iar în loc să cheltuiască bani pe camerele de hotel, cei doi alegeau să doarmă pe saltelele din sălile de sport, din cluburile unde Radu Albot participa la concursuri.

Iar atunci când lui Radu i se oferea șansa de a împărți o cameră cu un alt concurent, tatăl său își desfăcea un cort pe lotul de parcare a clubului.

Federația de tenis a Moldovei alocă foarte puțini bani pentru a sponsoriza jucătorii săi, povestește Albot.

„Este un pic dezamăgitor pentru că în unele țări, cum ar fi SUA și Franța, primesc atât de mult ajutor de la sponsori și wild-cards, a declarat Albot, care are un manager german, dar și o înțelegere de promovare cu un brand care produce îmbrăcăminte și echipament sportiv.

„Nu am fost copilul răsfățat, care a primit milioane la vârsta de 19 ani”, a spus el, „dar, pe de altă parte, poate anume asta mă face mai puternic”.

Radu Albot a vorbit și despre planurile sale de viitor, care sunt legate de țara sa natală, unde ar vrea să revină: „Nu vreau să-mi închei cariera și să văd că tenisul este mort în țara mea”, a spus el, adăugând: „Vreau să câștig fiecare turneu și să văd fluturând drapelul Moldovei.”

Continuă să citești
Publicitate
comentarii

comentarii

Mai mult din: Sport

Publicitate

Trending

Publicitate
To Top