Alătură-te comunităţii Altfel.md

A fost odată, într-o zi de 3 Aprilie: Procesul lui Oscar Wilde

Foto: Igor Rotari / Altfel.md

Istorie

A fost odată, într-o zi de 3 Aprilie: Procesul lui Oscar Wilde

Astăzi îi sarbătorim pe actorii americani Alec Baldwin și Eddie Murphy, fostul cancelar al Germaniei Helmut Kohl, cântăreața britanică Leona Lewis, modelul american Paris Jackson, fiica lui Michael Jackson, actorul britanic Matthew Goode și actrița rusă Anastasia Zavorotniuk.

- Într-o zi de 3 aprilie 1653, logofătul Gheorghe Ştefan, sprijinit de corpuri de oaste din Transilvania şi Muntenia, ocupă Iaşii şi se proclamă domn al Moldovei. Domnul Moldovei Vasile Lupu se refugiază la Cameniţa. Desfăşurarea evenimentelor din Polonia vecină, legate de insurecţia oştii zaporojene, de rând cu alte evenimente ce vizau atât Ţara Moldovei, cât şi Imperiul Otoman, i-au determinat pe otomani să-l recunoască ca domn pe logofătul rebel şi nu pe acel voievod, care i-a servit aproape două decenii – pe Vasile Lupu.

- Tot într-o zi de 3 aprilie, în 1895, la Londra începea procesul în care celebrul scriitor irlandez Oscar Wilde, autorul romanului „Portretul lui Dorian Gray”, era acuzat ultragiu la moralitatea publică, în urma faptului că-și afișase public orientarea homosexuală. Atitudinea sfidătoare îl va costa scump pe Oscar Wilde, care este condamnat la doi ani de închisoare. Și-a ispășit pedeapsa, a fost părăsit de soție și cei doi copii și a mai trăit trei ani, singur, în Franța.

O schiță a procesului lui Oscar Wilde, publicată în Illustrated Police News, la data de 5 aprilie 1895, două zile mai trâziu după condamnare / Sursa:Famous Trials

- Pe 3 aprilie 1896, în Italia apărea primul număr al publicației „La Gazzetta dello Sport”, devenită astăzi una dintre cele mai prestigioase din lume. „Gazzetta dello Sport” apărea inițial de două ori pe săptămână și a fost înființată prin fuziunea a două mici ziare sportive. Publicația a fost lansată cu ocazia începerii primelor jocuri olimpice moderne, desfășurate în 1896 la Atena.

Prima pagină a ziarului „Gazzetta dello Sport”, piblicat la 3 aprilie 1896 / Sursa:gazzetta.it

- În 1897, pe 3 aprilie, în Germania murea compozitorul, pianistul și dirijorul Johannes Brahms. A compus simfonii, concerte pentru vioară și pian, uverturi, „Recviemul german”, sonate, rapsodii lieduri, muzică de cameră, valsuri.

- În aceeași zi, Sofia devenea capitala Bulgariei.

- În ziua de 3 aprilie, 1893, s-a născut la Soroca Eugen Coca, violonist, dirijor şi compozitor moldovean. A compus lucrări de scenă, simfonice, instrumentale de camera, corale, vocale, muzică de film; a prelucrat melodii folclorice. Mai cunoscute sunt două simfonii și două poeme simfonice. Una din capodoperele sale este opera Pasărea Măiastră, bazată pe o legendă populară.

Eugen Coca / Sursa:Timpul.md

- La 3 aprilie 1917, în cadrul Primului Război Mondial, guvernul Rusiei aprobă ca 30 000 de prizonieri de origine română din armata austro-ungară să se constituie într-un corp de voluntari pentru a lupta alături de armata română refăcută împotriva armatei germano-austro-ungare. Acest corp de voluntari sosesc la Iaşi în 27 mai 1917.

- La 3 aprilie 1920, prin decretul regelui României Ferdinand I, sunt desfiinţate Directoratele din Basarabia, România.

- La data de 3 aprilie, 1922, Iosif Stalin îi succede lui Vladimir Ilici Lenin ca lider al Uniunii Sovietice.

- În 1933, pe 3 aprilie, prima doamnă a Americii, Lady Eleanor Roosevelt, informa ziarele că la Casa Albă se va consuma bere. Trecuse doar o lună de la instalarea soțului său în funcția de președinte al Statelor Unite ale Americii și câteva zile de când acesta reușise să pună capăt prohibiției alcoolului, care dura de 13 ani.

- În aceeași zi, un avion a survolat pentru prima dată Everestul - expediție britanică, condusă de marchizul de Clydesdale și finanțată de către Lucy, Lady Houston.

- Tot într-o zi de 2 aprilie, in 1948, președintele american Harry Truman semna Planul Marshall, prin care acorda 5 miliarde de dolari țărilor europene afectate de cel de-al doilea Război Mondial.

- La 3 aprilie 1953, murea, la Lisabona, fostul rege al României, Carol al II–lea de Hohenzollern–Sigmaringen (1930–1940).

- În aceeași zi, apărea primul ghid tv, in Statele Unite. După numai un an, publicația avea deja un milion și jumătate de cititori.

- Pe 3 aprilie, 1964, Bob Dylan intră pentru prima oară în topul din Marea Britanie cu „The Times Are A-Changin'”.

- La 3 aprilie, 1966, stația sovietică Luna 10 a devenit primul satelit artificial al Lunii.

- În ziua de 3 aprilie, 1968, avea loc premiera filmului „2001: A Space Odyssey ” a lui Stanley Kubrick. Ulterior, filmul a fost recunoscut ca fiind cel mai bun din istoria cinematografiei mondiale din genul science fiction. Filmul este remarcabil pentru realismul științific, a fost un pioner în materie de efecte speciale, sonore și imagistică, care au înlocuit tehnicile narative tradiționale.

- Tot într-o zi de 3 aprilie, în 1969, Jim Morrison, membru al trupei The Doors, se preda în Los Angeles forțelor FBI. Era căutat pentru șase capete de acuzare, printre care comportament indecent și expunere în public la un concert din Miami, din 2 martie 1969. El a fost eliberat mai târziu pe o cauțiune de 2000 de dolari.

- Pe 3 aprilie 1975, americanul Bobby Fischer, Campion Mondial en titre la sah, cel care cu trei ani în urmă întrerupsese supremația de 25 de ani a școlii de șah sovietice învingându-l pe Boris Spasski în „Meciul secolului”, ar fi trebuit să-și apere titlul în fața unui alt rus - Anatoly Karpov. Bobby Fischer a cerut federației ca meciul să se dispute după regulile sale și a făcut o listă cu 177 de condiții pentru a veni la masa de joc. Una singură nu a fost aprobată, iar americanul nu s-a prezentat la meci și a fost declarat învins.

Bobby Fischer, dreapta, și Boris Spassky joacă ultimul joc istoric „Meciul secolului”, la Reykjavik, Islanda. A ridicat premiul cel mare de 75.000 de dolari. 1972 / Sursa:J. Walter Green/AP

- În 2000, pe 3 aprilie, Mariah Carey era internată în spitalul din Massachusetts, suferind de deshidratare și otrăvire, după ce mâncase câteva scoici.

- În aceeași zi, cel mai bogat om de pe planetă, omul de afaceri american Bill Gates, a pierdut 12 miliarde de dolari din cauza unei scăderi accentuate a acțiunilor Microsoft.

- Pe 3 aprilie 2007, Keith Richards, chitaristul trupei Rolling Stones, nega faptul că ar tras pe nas cenușa tatălui său în timpul unei seri în care s-a drogat.

sursa: Wikipedia/Istoria.md

comentarii

comentarii

Mai mult din: Istorie

Publicitate

Trending

Publicitate
To Top