Alătură-te comunităţii Altfel.md

Doi soți din Brazilia au transformat un pustiu într-un rai tropical, plantând peste 4 milioane de copaci în 20 de ani

Foto: Sebastião Salgado

Actual

Doi soți din Brazilia au transformat un pustiu într-un rai tropical, plantând peste 4 milioane de copaci în 20 de ani

Dacă credeți că sunteți un om mic și neajutorat în fața imensității problemelor care ne copleșesc planeta, trebuie să aflați despre doi oameni care au reușit imposibilul - au muncit din greu timp de 20 de ani și au readus la viață o pădure întreagă, iar impactul pozitiv a fost cu mult peste așteptările lor.

Potrivit Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură, începând cu anul 1990, pe Pământ au fost pierdute pentru totdeauna 129 milioane de hectare de pădure, o suprafață aproape echivalentă cu Africa de Sud iar în fiecare an, o suprafață echivalentă cu statul Panama se defrișează anual.

Având în vedere faptul că aproximativ 15% din toate emisiile de gaze cu efect de seră sunt o consecință a defrișărilor, iar nenumărate specii de plante și animale își pierd habitatele în fiecare zi, aceste cifre sunt absolut devastatoare pentru bunăstarea planetei noastre și acest progres trebuie oprit urgent.

Fotograful brazilian Sebastião Salgado și soția sa, Lélia Deluiz Wanick Salgado, au decis să arate lumii cât de mult poate face un mic grup de oameni pasionați și dedicați pentru a face o schimbare consistentă în acest sens.

Sebastião Salgado și soția sa, Lélia Deluiz Wanick Salgado / Sursa:Ricaro Beliel

Sebastian Salgado este o figură renumită, care a câștigat aproape fiecare premiu major în domeniul fotojurnalismului.

În anii 1990, epuizat fizic și emoțional după ce a documentat sălbăticia genocidului din Rwanda, s-a întors acasă în Brazilia, care pe timpuri abunda în păduri tropicale bogate și a fost șocat și devastat să găsească zona în care s-a născut absolut stearpă și lipsită de sălbăticie.

Așa arăta zona în anii 1990 / Sursa:Sebastião Salgado

Cea care l-a convins că este posibil de readus la viață aceste regiuni a fost soția sa, Lélia .

„Pământul era la fel de bolnav ca și mine - totul era distrus”, declarat Salgado pentru The Guardian. „Pădurea a fost defrișată în proporție de 95%. Apoi soția mea a venit cu ideea fabuloasă de a replanta această pădure. Și chiar de când am început să plantăm copacii, insectele, păsările și peșii au început să revină în habitatul lor. Am renăscut și eu, odată cu pădurea”.

Pădurea a reînviat / Sursa:Sebastião Salgado

Împreună, Sebastião și Lélia au înființat Instituto Terra, o mică organizație care a plantat de atunci 4 milioane de puieți și a salvat astfel pădurea de la pieire.

Progresul organizației din 2000 până în 2012 / Sursa:institutoterra

„Există o singură ființă care poate transforma CO2 în oxigen, și aceasta este arborele. Trebuie să replantăm pădurea. Este nevoie de pădure cu copaci nativi iar semințele se adună din aceeași regiune în care urmează să fie plantați aceștia, în caz contrar șerpii și termitele nu vor mai reveni. Totul trebuie să fie autentic, altfel, fauna nu se va reîntoarce.”

Muncitorii / Sursa:institutoterra

Și astfel, după ce s-au asigurat că tot ceea ce a fost plantat este autentic și specific locului, zona a înflorit într-un mod remarcabil în următorii 20 de ani. Viața sălbatică s-a întors. Acolo unde cândva era o liniște mortală, astăzi în jur răsună un amalgam de triluri de păsări și insecte.

Muncitorii / Sursa:institutoterra

În total, au revenit circa 172 specii de păsări, 33 de specii de mamifere, 293 de specii de plante, 15 de specii de reptile și 15 de specii de amfibieni, în acest fel, a fost reanimat un întreg ecosistem de la zero.

Proiectul a inspirat milioane de oameni, oferind un exemplu frumos de acțiune ecologică pozitivă și a arătat cât de repede poate fi readus la viață mediul cu atitudinea corectă.

sursa: Bored Panda

comentarii

comentarii

Mai mult din: Actual

To Top