Alătură-te comunităţii Altfel.md

Mihail Gorbaciov îşi lansează testamentul politic, la 30 de ani de la destrămarea blocului sovietic

Foto: Aleksandr Zemlianichenko/AP

La ei

Mihail Gorbaciov îşi lansează testamentul politic, la 30 de ani de la destrămarea blocului sovietic

Mihail Gorbaciov, ultimul lider sovietic, urmează să lanseze săptămâna viitoare o nouă carte, prezentată drept testamentul său politic, relatează Adevărul, care citează AFP.

La 88 de ani, Gorbaciov se pregăteşte să publice o carte intitulată „Viitorul lumii globale”. Este o carte care relevă viziunea artizanului „glasnostului” şi „perestroikăi” - măsuri de deschidere politică şi economică - asupra secolului al XXI-lea, notează editorul său, citat de AFP.

„Politica mondială se află pe o pantă extrem de periculoasă. Activităţile militare actuale au caracteristicile unui adevărat război”, avertizează Mihail Gorbaciov, care a condus Uniunea Sovietică din martie 1985 până în decembrie 1991.

Cartea va fi lansată în plan mondial pe 23 septembrie în Germania şi pe 2 octombrie în Franţa, cu o lună şi o săptămână înainte de aniversarea a 30 de ani de la prăbuşirea Zidului Berlinului.

Considerat una dintre figurile politice emblematice ale secolului alXX-lea, „omul care a schimbat lumea”, Gorbaciov a fost liderul Uniunii Sovietice între 1985 şi 1991, perioadă în care a încercat să liberalizeze societatea sovietică.

Activitățile sale au influențat cursul istoriei mondiale: au dus la retragerea trupelor sovietice din Afganistan și țările din Pactul de la Varșovia, au asigurat semnarea unui tratat cu Statele Unite pentru a reduce numărul de rachete cu rază medie și au contribuit la reunificarea Germaniei. Politicianul fost recompensat cu Premiul Nobel pentru Pace.

comentarii

comentarii

Mai mult din: La ei

Publicitate

Trending

Publicitate
To Top