Alătură-te comunităţii Altfel.md

Cheltuielile pentru schimbările climatice au fost estimate la 1,8 trilioane de dolari

Foto: Shutterstock/Shutterstock

Actual

Cheltuielile pentru schimbările climatice au fost estimate la 1,8 trilioane de dolari

Comunitatea internațională trebuie să investească 1,8 trilioane de dolari în următorii 10 ani pentru a se adapta la schimbările climatice globale, anunță BBC, cu referire la raportul Comisiei Globale pentru Adaptare (GCA.org).

„Suntem ultima generație care mai poate schimba lucrurile în contextul schimbărilor climatice și prima generație care va trebui apoi să suporte consecințele”, a declarat fostul secretar general al ONU și actualul șef al Comisiei Globale pentru Adaptare, Ban Ki-moon, în raportul său prezentat recent la Beijing. El a cerut președintelui SUA, Donald Trump, să revină la Acordul climatic de la Paris.

Președeintele GCA a mai declarat că schimbările climatice „nu cunosc frontiere”. „Este o problemă internațională care poate fi rezolvată doar prin cooperare și colaborare la nivel global. Devine din ce în ce mai clar că în multe părți ale lumii, climatul s-a schimbat deja și trebuie să ne adaptăm”.

Comisia, condusă de fostul secretar general al ONU Ban Ki-moon, directorul executiv al Băncii Mondiale, Kristalina Georgieva, și cofondatorul Microsoft, Bill Gates, susține că este o obligație morală urgentă a țărilor mai bogate să investească în măsuri de adaptare care servească lumii întreg, argumentând că cei mai afectați de schimbările climatice „au avut cea mai mică contribuție la cauzarea problemelor actuale”.

Potrivit BBC, în raport se spune că comunitatea internațională trebuie „să investească în activități la scară largă pentru a se adapta la noile condiții climaterice, care acum sunt imposibil de evitat”.

Totodată, în raport se menționează că această investiție, direcționată într-o serie de domenii cheie va permite recuperarea costurilor și obținerea unui profit de 7,1 trilioane de dolari. Potrivit raportului, domeniile cheie ar fi sistemele de avertizare timpurie, infrastructura rezistentă la climă, dezvoltarea agricolă, accesul îmbunătățit la surse de apă dulce și protecția mangrovelor (păduri perene pe coaste), care pot servi drept scut de protecție împotriva furtunilor și pot fi o sursă de biodiversitate.

Cu toate acestea, autorii atenționează că în cazul în care omenirea nu va lua măsuri până în 2030, schimbările climatice ar putea aduce peste 100 de milioane de oameni din țările în curs de dezvoltare sub pragul sărăciei.

comentarii

comentarii

Mai mult din: Actual

Publicitate

Trending

Publicitate
To Top