Alătură-te comunităţii Altfel.md

(video) Un satelit rusesc de avertizare în cazul unui atac cu rachete s-a dezintregat deasupra Oceanului Atlantic

Foto: FOX

Sci-Tech

(video) Un satelit rusesc de avertizare în cazul unui atac cu rachete s-a dezintregat deasupra Oceanului Atlantic

Un satelit rusesc de tipul „Kosmos 2430” din cadrul sistemului „Oko” de avertizare în cazul unui atac cu rachete, lansat în 2007, a ieşit de pe orbită şi s-a dezintegrat în atmosferă, relatează joi canalele media ruse, între care portalul newsru.com, citat de agerpres.

Intrarea satelitului în atmosferă nu a durat mai mult de un minut, potrivit site-ului de urmărire a corpurilor cereşti SatTrackCam Leiden (Cospar 4353). Experţii au ajuns la această concluzie după ce au analizat datele video capturate de canalul tv FOX în timpul difuzării meciului de cricket dintre naţionala Sri Lankăi şi cea a Noii Zeelande pe muntele Maunganui (nordul Noii Zeelande).

Comandamentul Nord-American de Apărare Aerospaţială (NORAD) a confirmat dezintegrarea satelitului rusesc.

Iniţial, Ministerul Apărării rus nu a dorit să facă vreun comentariu cu privire la acest satelit, dar comandamentul Forţelor aeriano-spaţiale ruse a explicat ulterior că satelitul „Kosmos 2430” a fost coborât de pe orbită la 5 ianuarie în jurul 09:48 (ora Moscovei).

„Satelitul a ars complet în straturile dense ale atmosferei deasupra Oceanului Atlantic, la o altitudine de aproximativ 100 km”, se menţionează într-un comunicat al Forţelor aeriano-spaţiale ruse, citat de Interfax. Conform textului, experţii ruşi au monitorizat coborârea de pe orbită a satelitului pe toate segmentele traiectoriei sale.

În prezent, Rusia lucrează la instalarea unui nou sistem spaţial de avertizare în cazul lansărilor de rachete, fiind vorba de sateliţii „Tundra”, dintre care primul a fost plasat pe orbită în 2015, notează portalul citat.

comentarii

comentarii

Mai mult din: Sci-Tech

To Top