Alătură-te comunităţii Altfel.md

Google a făcut un Doodle despre Solstițiul de iarnă. Ce trebuie să știi despre cea mai scurtă zi din an

Foto: Google Doodle

Actual

Google a făcut un Doodle despre Solstițiul de iarnă. Ce trebuie să știi despre cea mai scurtă zi din an

Solstițiul de iarnă, care se va petrece sâmbătă, pe 22 decembrie, nu e o sărbătoare națională sau o celebrare memorabilă. Totuși, Google nu ne lasă să uităm această zi și pune pe prima pagină un doodle specia.

Solstițiul de iarnă are un moment foarte exact în timp și se sărbătorește în fiecare an, din timpuri medievale. Inițial, solstițiul de iarnă era folosit pentru potențialul magic, dar acum, doar pasionații de astronomie mai găsesc un pic de farmec în solstițiul de iarnă. Și e faptul divers că e cea mai scurtă zi.

Winter Solstice 2018 Observed (Northern Hemisphere)

La data solstiţiului de iarnă, Soarele răsare cu 23° 27' la sud de punctul cardinal est şi apune tot cu acelaşi unghi spre sud faţă de punctul cardinal vest. La momentul amiezii, el „urcă” la numai 21° faţă de orizont. În consecinţă, la această dată - care, anul acesta, este 22 decembrie, începând cu ora 00.23, durata zilei are valoarea minimă din an, de 8 ore şi 50 minute, iar durata nopţii are valoarea maximă, de 15 ore şi 10 minute, scrie Mediafax.

În acelaşi timp, în emisfera sudică a Pământului, fenomenul are loc invers, momentul respectiv marcând începutul verii astronomice.

De la momentul solstiţiului de iarnă, durata zilelor va creşte continuu, iar cea a nopţilor va scădea în mod corespunzător.

Solstiţiul de iarnă coincide şi cu ultimul curent meteoric al anului, Ursidele. Perioada de activitate a Ursidelor este între 17 şi 26 decembrie, iar punctul maxim, când pot fi observaţi şi zece meteori pe oră, este în noaptea de 22 spre 23 decembrie.

Fenomenul de stea căzătoare este arhicunoscut. Dâra luminoasă de pe cer este lăsată de o particulă sub 1 mm diametru ce arde în atmosfera Pământului, la frecarea cu aerul. Pentru o fracţiune de secundă cei interesaţi pot vedea acest fenomen, denumit de astronomi meteor. Particula de praf cosmic care arde în atmosferă se numeşte „meteoroid”, iar pietroiul care cade pe Pământ se numeşte „meteorit”.

comentarii

comentarii

Mai mult din: Actual

Publicitate

Trending

Publicitate
To Top