Alătură-te comunităţii Altfel.md

A fost odată, într-o zi de 17 Septembrie: data la care armata sovietică a invadat Polonia

Foto: Igor Rotari / Altfel.md

Istorie

A fost odată, într-o zi de 17 Septembrie: data la care armata sovietică a invadat Polonia

Astăzi își serbează ziua de naștere Keith Flint, muzician britanic, solistul trupei Prodigy, cântăreața americană Anastacia, actorul rus Vladimir Menșov, rapperul american Flo Rida și actorul moldovean Gheorghe Grîu.

- Într-o zi de 17 septembrie, 335, la ordinul împăratului roman, Constantin, la Ierusalim este deschis pentru pelerini mormântul lui Hristos.

- Tot într-o zi de 17 septembrie, 1394 Franța expulează evreii prin ordinul regelui Carol al VI-lea.

- În anul 1577, la 17 septembrie, se încheie pacea de la Bergerac, între regele Franței, Henric al III-lea și hughenoți.

- La data 17 septembrie 1630 este fondat orașul Boston, Massachusetts.

- În 1631, la 17 septembrie, în timpul Războiului de Treizeci de Ani avea loc bătălia de la Breitenfeld, în care trupele suedeză și saxone, sub comandamentul lui Gustav al II-lea Adolf, au triumfat asupra armatei Sfântului Imperiu Roman conduse de Johann von Tilly.

Rivalii Gustav al II-lea Adolf (stânga) și de Johann von Tilly (dreapta) / Sursa:Getty Images

- La 17 septembrie, 1775, în timpul Războiul de Independență al Statelor Unite ale Americii trupele Canadei încep asediul asupra fortului Saint Jean, de la Siege.

- Într-o zi de 17 septembrie, în 1787, era adoptată Constituția Statelor Unite ale Americii, care a intrat în vigoare la data de 4 martie 1789 și care a rămas valabilă, cu unele amendamente, până astăzi. Documentul proclama S.U.A. stat federal, având ca formă de guvernământ republica prezidențială.

- Tot intr-o zi de 17 septembrie, 1789, astronomul britanic de origine germană William Herschel a descoperit un satelit al planetei Saturn, pe care mai târziu îl va numi Mimas.

Friedrich Wilhelm Herschel / Sursa:Wikipedia

- La 17 septembrie 1828 la Chişinău, Basarabia ţaristă, într-un local închiriat, îşi deschide cursurile Şcoala judeţeană nr.1, a cărei inaugurare a avut loc la 18 mai 1829.

- În 1854, la 17 septembrie s-a născut inventatorul David Buick, fondatorul „Buick Motor Car Company” (decedat la 5 martie 1929).

- La 17 septembrie 1857 la Hotin, Basarabia ţaristă, este deschis un pension particular de fete, întreţinut de Evlampia Hîjdău.

- În anul 1916, în timpul Primului Război Mondial, Manfred von Richthofen („Baronul Roșu”), un as al zborului Luftwaffe german, câștigă prima sa luptă aeriană lângă Cambrai, Franța.

- Pe 17 septembrie, 1917, arestat de către guvernul țarist, revoluționarul rus Lev Davidovici Troțki este eliberat în urma Afacerii Kornilov.

Lev Davidovici Troțki / Sursa:Wikipedia

- În anul 1922, la 17 septembrie, la Berlin avea loc prima demonstrație publică a unui film sonor.

- La 17 septembrie, 1939 - Al Doilea Război Mondial: Armata sovietică a invadat Polonia dinspre est, la șaisprezece zile după ce Germania Nazistă a atacat-o dinspre vest.

- În aceeași zi, submarinul german U-boot U 29 scufundă portavionul britanic HMS Courageous cu două lovituri de torpile; la bord erau peste 500 de oameni.

- Tot în aceeași zi, membrii Guvernului Poloniei se refugiau în România, în urma invadării țării lor de către armatele Wehrmachtului.

- În 1940, la 17 septembrie, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, plănuita invadare a Angliei (nume de cod Operațiunea Sealion) de către trupele germane se va amâna pe termen nelimitat din cauza opoziției masive a Royal Air Force.

- În 1941, la 17 septembrie, În URSS este introdus serviciul militar obligatoriu pentru toți cetățenii.

- La 17 septembrie,1964, Rolling Stones concertează în Carlisle, Anglia. 4000 de fani pornesc o revoltă care este oprită cu ajutorul poliției și armatei.

- În aceeași zi, Beatles concertează în Kansas. Sunt plătiți cu 150.000 de dolari, cea mai mare suma încasată de un artist până la acea dată.

- În 1969, pe 17 septembrie, toată presa de pe țărmul Atlanticului publica știrea conform căreia Paul McCartney a murit, iar locul său a fost luat de către o dublură, pentru a salva aparențele în fața media. De fapt, Paul și iubita lui, Jane Asher, erau în vacanță în Kenya.

- La data de 17 septembrie 1976, NASA prezenta prima rachetă spațială, botezată „Enterprise”, în cadrul unei ceremonii care s-a desfășurat în Palmdale, California. Construcția ei a durat mai bine de 10 ani, iar costurile au depășit 10 miliarde de dolari.

Nava Enterprise / Sursa:Karen Bleier / AFP

- Anul 1978, 17 septembrie: Queen filmează pe stadionul Wimbledon videoclipul pentru „Bicycle Race”. 65 de modele de sex feminin sunt angajate să se plimbe goale cu bicicleta.

- La data de 17 septembrie, 1987, Papa Ioan Paul al II-lea îmbrățișează un băiat infestat cu SIDA în timpul vizitei la San Francisco.

Papa Ioan Paul al II-lea îmbrățișează un băiat infestat cu SIDA - Brandon O'Rourke / Sursa:Getty Images

- În 1991, la 17 septembrie, Linus Torvalds lansează prima versiune Linux (Versiunea 0.01).

- În 1996, pe 17 septembrie, o bombă era descoperită într-un oficiu poștal din Londra, într-un colet adresat cântăreței Bjork. Poliția din Miami a alertat oficiul poștal, după ce a descoperit trupul lui Ricardo Lopez , care se filmase în timp ce realiza bomba.

comentarii

comentarii

Mai mult din: Istorie

Publicitate

Trending

Publicitate
To Top