Alătură-te comunităţii Altfel.md

A fost odată, într-o zi de 28 Septembrie. Despre prima organizaţie revoluţionară a proletariatului, condusă de Karl Marx şi Friedrich Engels

Foto: Igor Rotari / Altfel.md

Istorie

A fost odată, într-o zi de 28 Septembrie. Despre prima organizaţie revoluţionară a proletariatului, condusă de Karl Marx şi Friedrich Engels

Astăzi este Ziua internațională a accesului la informații. Sărbătoriții zilei sunt actrița franceză Brigitte Bardot, actrița britanică Naomi Watts, cântăreața și actrița americană Hilary Duff, cântăreața britanică Helen Shapiro, cântăreața americană Jennifer Rush, actrița americană Mira Sorvino, pilotul finlandez de formula 1 Mika Häkkinen, actorul ucrainean Aleksandr Goloborodko, modelul și actrița americană Dita von Teese și regizorul moldovean de teatru Titus Bogdan-Jucov.

- Într-o zi de 28 septembrie, în anul 480 î.Hr., avea loc vctoria flotei grecești, condusă de Temistocle, asupra perșilor, la Salamina.

- Tot într-o zi de 28 septembrie, în anul 48 i. Hr., generalul și omul politic roman Pompei (Cneius Pompeius Magnus) era asasinat în Egipt, unde se refugiase, din ordinul lui Ptolomeu al XIII-lea.

Gnaeus Pompeius Magnus, sculptură din marmură. Copenhaga, New Carlsberg Glyptotek / Sursa:Sergey Sosnovskiy

- Pe 28 septembrie 1066, William Cuceritorul, Duce al Normandiei, invada Anglia, la Pevensey, pe coasta de sud-est a peninsulei britanice. Victoria ce a urmat asupra regelui Harold al II-lea în bătălia de la Hastings a marcat începutul unei noi ere în istoria britanică. William a avansat spre Londra care i s-a supus. În ziua de Crăciun a anului 1066, William Cuceritorul a fost încoronat ca întâiul rege normand al Angliei, la Catedrala Westminster, iar perioada anglo-saxonă a istoriei britanice s-a sfârșit. Limba franceză a devenit limba oficială a curții regale și treptat s-a contopit cu limba anglo-saxonă, dând naștere limbii engleze moderne.

Wilhelm Bastardul (care va deveni Wilhelm Cuceritorul) a debarcat cu o flotă de 600 de vase pe insula Marea Britanie în zona orașului Pevensey, declanșând cucerirea normandă a Angliei / Sursa:Wikipedia

- În anul 1542, pe 28 septembrie, Juan Rodriguez Cabrillo, slujitor al coroanei spaniole, a devenit primul european care a navigat de-a lungul coastei din California.

- La data de 28 septembrie, 1618, la Bruxelles a fost deschisă prima casă de amanet din lume.

- În 1737, pe 28 septembrie, Ioan Inochentie Micu Klein prezenta Dietei ungare un memoriu, în numele „națiunii române” din Transilvania, față de refuzul episcopului de a înlocui termenul „națiune” cu acela de „români” sau de „plebea românească”. Dieta ungară nu a permis citirea documentului.

Episcopul Inochentie Micu Klein / Sursa:Wikipedia

- În ziua de 28 septembrie, 1759, în ochii oamenilor din statul mexican din Michoacan, s-a născut vulcanul Jorullo. De atunci, o eruptie majora a început într-o fisură care a durat 15 ani, ceea ce a condus la formarea unui vulcan, a fost a treia eruptie mare care a avut loc de-a lungul istoriei. Ultima erupție a acestui vulcan a avut loc în 1958.

Vulcanul Jorullo / Sursa:Wikipedia

- La data de 28 septembrie, 1791, la adunarea națională Franceză s-a decis acordarea evreilor tuturor drepturile civile.

- La data de 28 septembrie 1848, a treia Adunare națională de la Blaj adresa Parlamentului de la Viena „Memoriul poporului român din Transilvania”, prin care se susținea principiul egalității naționale cu toate popoarele din imperiu. La adunare au participat peste 20.000 de țărani români conduși de Avram Iancu, Axente Sever și Iovin Bran. Recunoscută ca „Adunarea Marțială”, întrunirea a hotarât înființarea de urgență a unei armate revoluționare românești. Simion Bărnuțiu, August Treboniu Laurian și Alexandru Papiu Ilarian au fost pașoptiștii care au dat tonul adunării. Participanții au respins unirea Transilvaniei cu Ungaria și au refuzat să recunoască guvernul de la Pesta. De asemenea, au decis să înființeze Comitetul Național Român ca organ de conducere a națiunii și au cerut reorganizarea constituțională a Transilvaniei. A treia adunare de la Blaj a dus la formarea unei armate de 300.000 de oameni. La inițiativa lui Avram Iancu, românii s-au constituit în 15 legiuni comandate de un prefect, care au început lupta împotriva maghiarilor chiar din octombrie.

Marea Adunare Naţională de la Blaj din 1848 / Sursa:Ziarul Lumina

- Tot într-o zi de 28 septembrie, în 1864, în Londra lua ființă International Workingmen's Association (IWA), numită și First International, Asociația Internațională a Muncitorilor (Internaționala I), prima organizaţie revoluţionară internaţională a proletariatului, condusă de Karl Marx şi Friedrich Engels.

Internaționala I / Sursa:Marxists.org

- La 28 septembrie 1914 are loc urcarea pe tron a regelui Ferdinand I, nepotul şi succesorul regelui Carol I al României, jurând credinţă României şi promiţând că va fi „un bun român”. Majestatea Sa Ferdinand al României devine protector şi preşedinte de onoare al Academiei Române. Ferdinand se căsătoreşte în decembrie 1892 cu Maria (1875-1938), principesă de Marea Britanie, având şase copii: Carol, Nicolae, Elisabeta, Mărioara, Ileana şi Mircea. Domnia Majestăţii Sale s-a încheiat la 20 iulie 1927.

Ferdinand (1865-1927), Rege al României (1914-1927), Principe al României, Principe de Hohenzollern-Sigmaringen, născut Ferdinand Viktor Albert Meinrad von Hohenzollern-Sigmaringen / Sursa:Istoria.md

- În perioada 28 septembrie - 14 octombrie 1916 are loc Prima Bătălie de la Oituz. Trupele române, comandate de generalul Eremia Grigorescu, rezistă eroic, oprind înaintarea armatei germano-austro-ungare (9-12 octombrie).

- La 28 septembrie, 1922, Benito Mussolini a fost numit prim-ministru al guvernului italian. Are loc instaurarea dictaturii fasciste în Italia;

- În anul 1928, pe 28 septembrie, biologul și farmacologul scoțian Alexander Fleming a observat în laboratorul său pentru prima oară un mucegai care omora bacterii, descoperind ceea ce astăzi poartă numele de penicilină.

Dr. Alexander Fleming descoperă penicilina / Sursa:Getty Images

- La 28 septembrie, 1939, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, capitala poloneză Varșovia capitulează.

- În aceeași zi, Reich-ului german și Uniunea Sovietică semnează un Tratat de prietenie, privind acordul de frontieră germano-sovietic de neagresiune.

- Pe 28 septembrie, 1961, în urma loviturii militare de la Damasc, Siria părăsește Republica Arabă Unită - uniunea dintre Egipt și Siria.

- În anul 1973, la data de 28 septembrie, în clădirea ITT Corporation de pe Madison Avenue a fost detonată o bombă, în semn de protest împotriva participării corporației la lovitura de stat din Chile, la 11 septembrie 1973.

- În anul 1991, pe 28 septembrie, Guns N' Roses lansează albumele „Use Your Illusion I” și „Use Your Illusion II”. Discurile ajung pe locul 1 și 2 în topurile Marii Britanii și al Statelor Unite.

- În aceeași zi, muzicianul de jazz Miles Davis moare în urma unui atac cerebral și al complicațiilor datorate pneumoniei. Albumul său din 1959, „Kind of Blue” a avut o influență majoră în jazz, în timp ce Davis este considerat unul dintre cei mai influenți artiști ai secolului 20.

Miles Davis, 1989 / Sursa:Google.com

- La data de 28 septembrie 1997, naveta spațială americană Atlantis se cupla cu stația orbitală rusa Mir, pentru a-l aduce la bordul acesteia pe cosmonatul american David Wolf care l-a înlocuit pe astronautul Michael Foale.

- În ziua de 28 septembrie, 1978, Papa Ioan Paul I a murit la doar o lună după ce fusese ales papă din cauza unui infarct miocardic.

- La data de 28 septembrie, în anul 1994, feribotul Estonia s-a scufundat în Marea Baltică, înregistrandu-se 912 victime;

Feribotul Estonia / Sursa:Sputnik Эстония

- Pe 28 septembrie, 2000 Prim ministrul israelian Ehud Barak a recunoscut pentru prima dată posibilitatea de a împărți Ierusalimul. Potrivit acestuia, un acord de pace cu palestinienii, în cazul în care va fi încheiat, va conține un acord conform căruia partea de vest a orașului rămâne capitala Israelului, iar partea estică va deveni capitala unui stat palestinian.

Ehud Barak / Sursa:The Times of Israel

- La data de 28 septembrie 2002, Madonna era votată cea mai bună voce feminină a tuturor timpurilor, de către 75.000 de fani care au luat parte la un sondaj realizat de canalul muzical VH1. Criticii muzicali s-au declarat nefericiți de faptul că locul al doilea a fost ocupat de Kylie Minogue,care le-a surclasat pe Annie Lennox (locul 14) și Diana Ross (locul 12).

- În 2008, pe 28 septembrie, compania americană SpaceX lansa pe orbită prima navă spațială privată, Falcon 1.

Falcon 1 / Sursa:Space.com

- Pe 28 septembrie, 2009, Nava spațială Chandrayaan-1 a descoperit apa pe Lună.

sursa: Wikipedia / Roc

comentarii

comentarii

Mai mult din: Istorie

Publicitate

Trending

Publicitate
To Top