Alătură-te comunităţii Altfel.md

Hărțile care ne arată valul de căldură extremă de pe Pământ

Foto: Harta cu temperaturi extreme

Sci-Tech

Hărțile care ne arată valul de căldură extremă de pe Pământ

În ultimele zile, majoritatea regiunilor din emisfera nordică au avut de-a face cu un val de căldură destul de puternic. Efectele temperaturilor ridicate se pot vedea pe termen lung, însă există și riscuri imediate cauzate de asemenea valuri de căldură, scrie Playtech.

Joi, 5 iulie, temperaturile în anumite zone din nordul Siberiei au ajuns la 32 de grade Celsius, chiar dacă în general, e neobișnuit ca valorile din termometru să treacă de 4,5 grade Celsius. Și în alte zone care sunt relativ reci de obicei au fost înregistrate creșteri semnificative ale temperaturilor.

Platforma Climate Reanalyzer, dezvoltată de University of Maine și de National Science Foundation, pentru a vizualiza mai ușor datele legate de vreme și de climă. Hărțile de mai jos sunt simulări ale temperaturilor maxime înregistrate pe 5 iulie, la o înălțime de doi metri deasupra nivelului solului.

În America de Nord, valul de căldură a devenit letal, cu 18 morți doar în Montreal și 33 în toată provincia. temperaturile de aici au ajuns la 36,6 grade Celsius, pentru prima dată în 147 de ani.

Harta temperaturilor extreme / Sursa:climatereanalyzer.org

Nici în Europa situația n-a fost mai bună. Pe 28 iunie, în Shannon, Irlanda, s-au înregistrat 32 de grade Celsius. Și în Scoția s-a înregistrat un record, la 33,2 grade Celsius. Au fost înregistrate probleme în Glasgow: acoperișul centrului de științe din oraș s-a topit, deoarece nu a fost proiectat pentru asemenea temperaturi.

Harta temperaturilor extreme / Sursa:climatereanalyzer.org

Ziua de 28 iunie a adus un nou record și în Orientul Mijlociu. Quriyat, din Oman, a devenit orașul cu cea mai ridicată temperatură minimă din istorie: aici, de-a lungul a 24 de ore, temperatura nu a scăzut sub 42,6 grade Celsius. Pe 2 iulie, în Erevan, Armenia, termometrele au ajuns la 42 de grade Celsius, iar două zile mai târziu, în Tbilisi, Georgia, s-au înregistrat 40,5 grade Celsius.

Harta temperaturilor extreme / Sursa:climatereanalyzer.org

Cercetătorii încă încearcă să afle cât de mult vor fi afectate orașele pe termen lung, însă efectele pe termen scurt apar deja și nu sunt deloc de ignorat.

comentarii

comentarii

Mai mult din: Sci-Tech

To Top