Alătură-te comunităţii Altfel.md

(studiu) În 2050, vremea la Paris va fi ca la Canberra astăzi, iar la Stockholm - așa cum e la Budapesta acum

Foto: NASA: Climate Change

Actual

(studiu) În 2050, vremea la Paris va fi ca la Canberra astăzi, iar la Stockholm - așa cum e la Budapesta acum

Până în anul 2050, clima din Londra va fi asemănătoare cu vremea de astăzi în Madridu; în Parisul va fi mai cald decât în Canberra; în Stockholm va fi ca la Budapesta și în Moscova - așa cum e astăzi în Sofia, potrivit unui nou studiu publicat miercuri, sugerând căcare a luat în calcul scenariul cel mai optimist al încălzirii globale, scrie AFP.

Schimbările vor fi şi mai radicale în cazul regiunilor tropicale. Oraşe mari precum Kuala Lumpur, Jakarta şi Singapore vor suferi din ce în ce mai des din cauza fenomenelor meteo extreme, conform studiului publicat de revista ştiinţifică PLOS ONE, realizat de o echipă de cercetători de la universitatea ETH Zurich.

Aceştia au studiat vremea din 520 de mari oraşe din întreaga lume, luând în calcul 19 variabile, printre care temperatura şi precipitaţiile.

Pentru aceste estimări, oamenii de ştiinţă de la universitatea elveţiană au folosit în mod deliberat perspectiva optimistă, adică cea în care emisiile de dioxid de carbon se vor stabiliza până la mijlocul secolului pentru a putea limita creşterea temperaturii medii a globului la 1,4 grade Celsius, în comparaţie cu perioada preindustrială (la ora actuală, creşterea este de aproximativ +1 grad Celsius).

Echipa a comparat apoi rezultatele obţinute pentru marile oraşe pentru ca schimbările anticipate să poată fi percepute mai tangibil.

În 2050, oraşele din emisfera nordică vor semăna din punct de vedere climatic cu cele care se situează acum faţă de ele la 1.000 km înspre sud, ceea ce înseamnă că în țara noastră vremea va fi la fel ca la Ankara și orașele din nordul Turciei.

Cele care se găsesc la Ecuator nu vor resimţi o încălzire majoră a climei dar, în schimb, vor avea parte de mai multă secetă şi de ploi.

Autorii studiului au ajuns la concluzia că 77% din oraşele planetei vor suferi schimbări „frapante” ale climei, iar restul se vor confrunta cu „noutăţi” în domeniul climei.

Europa va avea veri şi ierni mai calde, în medie cu 3,5 - 4,7 grade Celsius.

Schimbare climatică în marile orașe / Sursa:Plos Journal

Un cercetător belgian care face parte din echipa care a realizat studiul, Jean-François Bastin, a declarat pentru AFP că nu este sigur că în 2060 în ţara sa mercurul din termometre va mai scădea sub zero, condiţie necesară pentru activarea seminţelor de grâu.

„Obiectivul articolului urmăreşte ca toată lumea să înţeleagă consecinţele schimbărilor climatice”, a subliniat Jean-François Bastin.

comentarii

comentarii

Mai mult din: Actual

Publicitate

Trending

Publicitate
To Top