Alătură-te comunităţii Altfel.md

(foto) Cine au fost primii oamenii care au ajuns pe cei mai înalți munți din lume

Foto: Pinterest

Călătorii

(foto) Cine au fost primii oamenii care au ajuns pe cei mai înalți munți din lume

Cei mai înalți 10 munți din lume se află în Asia, în special în regiunea Himalaya. Interesant este că dintre aceste vârfuri ce guvernează pământul de la peste 8000 de metri altitudine, opt se află numai în Nepal. Restul sunt în Pakistan. Au fost mulți care s-au aventurat să le cunoască, mulți au reușit, dar și mai mulți au rămas doar visând la ele. Unde este acoperișul lumii și cât de sus se termină pământul.

Iată un top 10 ce desemnează cei mai înalți munți din lume:

1. Muntele Everest – 8848 de metri, Nepal

Muntele Everest este cel mai înalt munte din lume. La granița dintre Nepal și China, acest munte impresionant atinge o altitudine de 8848 de metri deasupra nivelului mării. Everest poartă denumirea de „Sagarmatha” în Nepal și „Chomolongma” în Tibet.

Deși este cel mai înalt munte și atrage mulți alpiniști profesioniști, dar și amatori de escaladă, Everest este unul dintre munții cel mai ușor de urcat. Muntele Everest a fost prima dată cucerit de șerpașul nepalez Tenzing Norgay, împreună cu alpiniștii din Noua Zeelandăși sir Edmund Hillary, în cadrul unei expediții britanice în 1953, de pe ruta South Col. Cucerirea vârfului Everest rămâne una dintre dorințele pe care mulți și le pun în viață.

Tenzing Norgay, pe vârful Everest la 29 mai 1953 / Sursa:AP

2. Muntele K2 – 8611 metri, Pakistan

Muntele K2 este al doilea vârf ca înălțime din lume și este situat între Pakistan și regiunea Karakoram din Himalaya. În această regiune sunt foarte multe vârfuri înalte, însă K2 este cel mai înalt punct al regiunii, dar și din Pakistan. K2 este cunoscut drept „muntele sălbatic” din cauza dificultății de cățărare și din cauză că prezintă a doua cea mai mare rată de mortalitate în rândul celor opt mii de oameni care au dorit să-l cucerească. La fiecare patru oameni care i-au atins vârful, unul a murit încercând. Prima cățărare pe K2 a fost reușită de o echipă de expediție italiană condusă de Ardito Desio. Echipa lui a reușit să urce pe vârful K2 până la 8611 metri pe data de 31 iulie 1954.

Expediția Italia K2. În centru - Ardito Desio. 1954 / Sursa:montagna.tv

3. Muntele Kangchenjunga – 8586 metri, Nepal

Cel de-al treilea cel mai înalt munte din lume se află la granița dintre Nepal și India. Acesta este cel mai înalt vârf din India și a dat, de asemenea, numele împrejurimilor din Himalaya. Numele său înseamnă „Cele cinci comori ale zăpezilor”, deoarece formează cinci vârfuri. Comorile reprezintă cele cinci daruri ale lui Dumnezeu, care sunt aurul, argintul, pietrele, cerealele și cartea sfântă. Kangchenjunga este cel mai înalt munte estic de pe pământ. Primii care s-au cățărat pe acest munte au fost conducătorii expediției engleze din 1955, George Band și Joe Brown.

George Band escaladând Kanchenjunga în 1955 / Sursa:RGS

4. Muntele Lhotse – 8516 metri, Nepal

Acest al patrulea cel mai înalt munte din lume conectează Everestul de vârful sudic Tibetan. Muntele Lhotse se află la granița dintre Tibet (China) și regiunea Khumbu din Nepal. Acest munte a fost pentru prima dată cucerit pe data de 18 mai 1856 de către elvețienii Fritz Luchsinger și Ernst Reiss. Acest munte a devenit celebru pentru fațada sa sudică care urcă 3,2 kilometri și are o lățime de 2,25 de kilometri făcând-o cea mai abruptă fațadă muntoasă din lume. Muntele Lhotse este considerat unul dintre cei mai dificili de urcat și rareori este escaladat.

Fritz Luchsinger și Ernst Reiss pe vârful muntelui Lohotse, la18 mai 1856 / Sursa:alchetron.com

5. Muntele Makalu – 8481 metri, Nepal

Muntele Makalu este situat la 19 kilometri sud-est de muntele Everest, la granița dintre Nepal și China. Muntele Makalu a fost pentru prima dată cucerit în primăvara anului 1954 de către echipa americană de expediție condusă de William Siri.

Muntele Makalu și William Siri / Sursa:Wikipedia

6. Muntele Cho Oyu – 8201 metri, Nepal

Al șaselea cel mai înalt munte din lume se află la granița dintre Nepal și China, iar numele lui se traduce în dialectul tibetan „zeița turcoise”. Muntele este cel mai vestic vârf major al sub-secțiunii Khumbu din Himalaya Mahalangur, la 20 km vest de Muntele Everest. Cho Oyu este cunoscut drept cel mai ușor de escaladat vârf de peste 8000 de metri datorită abordării sale directe și a lipsei de obiective periculoase. Acest munte a fost pentru prima dată cucerit în octombrie 1954 de către austriecii Joseph Joechler și Herbert Tichy și nepalezul Pasang Dawa Lama.

Austriecii Joseph Joechler și Herbert Tichy și nepalezul Pasang Dawa Lama pe muntele Cho Oyu. Octombrie 1954 / Sursa:mundsocks.com

7. Muntele Dhaulagiri – 8167 metri, Nepal

Muntele Dhaulagiri se află fix la nord de centrul Nepalului. Numele provine din cuvântul sanscrit „dhawala” ce înseamnă „alb amețitor, frumos” și „giri” care înseamnă munte. Ruta normală de cățărare este cea de pe fațada nordică, iar prima cucerire a fost însemnată de o expediție australiano-elvețiano-nepaleză în 1960.

O expediție pe muntele Dhaulagiri / Sursa:Hiking Adventure Treks

8. Muntele Manaslu – 8163 metri, Nepal

Muntele Manaslu se află în regiunea Mansiri din Himalaya, la vest de centrul Nepalului. Numele său se traduce prin „muntele spiritelor” și vine din cuvântul sanscrit „manasa” care înseamnă „spirit” sau „suflet”. Cei care s-au cățărat pentru prima dată pe acest munte au fost Toshio Imanishi și Gyalzen Norbu, membrii unei expediții japoneze din 1956. Acest munte reprezintă de obicei prima opțiune pentru cățărătorii care vor să depășească 8000 de metri altitudine.

Gyalzen Norbu pe vârful Manaslu, fotografiat de prietenul său de drum Toshio Imanishi. 1956 / Sursa:Toshio Imanishi

9. Nanga Parbat – 8126 metri, Pakistan

Nanga Parbat, vârful pakistanez, a fost cunoscut drept „muntele ucigaș” până la începutul secolului 20. Astăzi nu mai este atât de periculos de urcat, însă totuși, foarte dificil. Acest munte este un vârf imens și dramatic ce se înalță deasupra Pakistanului. Hermann Buhl din Australia a fost primul om care s-a cățărat pe acest vârf, iar expediția lui a fost însemnată în 1953.

Hermann Buhl pe muntele Nanga Parbat / Sursa:Hans Ertl/gripped.com

10. Muntele Annapurna – 8091 metri, Nepal

Acest munte este de fapt o înșiruire de vârfuri, iar cel mai înalt dintre ele se numește Annapurna. Se află pe locul 10 în topul celor mai înalți munți din lume, însă vârfurile sale sunt printre cele mai periculoase atunci când vine vorba de cățărat. De fapt, rata mortalității este de 40%. Masivul Annapurna este compus din șase vârfuri majore, iar cei care le-au cucerit pentru prima dată au fost francezii Maurice Herzog și Louis Lachenal, în 1950.

Maurice Herzog pe muntele Annapurna, în vara anului 1950 / Sursa:reddit

Sursa: Life.ro

Continuă să citești
Publicitate
comentarii

comentarii

Mai mult din: Călătorii

Publicitate

Trending

Publicitate
To Top