Alătură-te comunităţii Altfel.md

Călătoria „zero carbon” a Gretei Thunberg din Londra spre New York, la o conferință crucială privind schimbările climatice

Foto: RTE

Actual

Călătoria „zero carbon” a Gretei Thunberg din Londra spre New York, la o conferință crucială privind schimbările climatice

Activista de 16 ani, Greta Thunberg urmează să participe la întâlnirea Națiunilor Unite pe tema încălzirii globale care va avea loc la New York, care va avea loc pe 23 septembrie. Aceasta va debarca astăzi de pe țărmul Marii Britanii și va traversa Oceanul Atlantic într-o barcă de curse cu pânze, în semn de protest împotriva poluării mediului, iar călătoria va dura două săptămâni, potrivit BBC.

Greta Thunberg este însoțită de tatăl său, de un regizor și de șeful echipei de curse Malizia II, Pierre Casiraghi. Acesta din urmă a spus că echipa sa a construit barca după ce au devenit frustrați de distonanța dintre munca asiduă pentru a păstra oceanele curate, în timp ce ardeau combustibili fosili.

Barca cu pânze, Malizia II, este echipată cu panouri solare și turbine subacvatice care generează electricitate. În caz de urgență, la bord există totuși și motoare și generatoare, dar care vor fi folosite strict numai în situații de forță majoră.

Boris Herrmann, posesorul bărcii, subliniază că excursia nu va fi una de asemănătoare cu croazierele de lux, așa cum își imaginează unii. Malizia II este făcută pentru viteză, nu pentru confort, a spus acesta, potrivit New York Times. Nu are bucătărie, frigidere, aer condiționat sau dușuri.

„Barca asta chiar oferă zero confort”, a declarat acesta.

Greta Thunberg, activista suedeză pentru mediu, își va suspenda cursurile timp de un an pentru a continua campania de oprire a încălzirii globale. Odată ajunsă pe continentul american, activista în vârstă de 16 ani intenţionează să participe la demonstraţiile la scară largă împotriva schimbărilor climatice planificate pentru 20 şi 27 septembrie şi va rosti un discurs la summitul privind clima găzduit la sediul ONU din New York pe data de 23 septembrie.

Activista, întrebată de jurnaliști dacă ar fi descisă pentru o întâlnire cu președintele american Donald Trump, care opune rezistență măsurilor radicale recomandate de oamenii de știință, a răspuns că „ar fi o pierdere de timp”:

„De ce ar trebui să pierd timpul vorbind cu el, atunci când știu cu siguranță că nu mă va asculta?” a declarat ea.

Greta a încetat să mai zboare cu avionul din motive ecologice.

Thunberg a oferit inspiraţie pentru activiştii de mediu din întreaga lume, avertizând lumea privind pericolele lipsei de acţiune în faţa schimbărilor climatice, transmite CBC News.

În august 2018 ea a devenit o figură proeminentă pentru începerea primei greve școlare pentru climă, în față clădirii parlamentului suedez . În noiembrie 2018, ea a vorbit la TEDxStockholm; în decembrie același an s-a adresat Conferinței Națiunilor Unite pentru Schimbările Climatice, iar în ianuarie 2019 a fost invitată să vorbească la Forumul Economic Mondial de la Davos.

comentarii

comentarii

Mai mult din: Actual

Publicitate

Trending

Publicitate
To Top