Alătură-te comunităţii Altfel.md

Istoria satului Neculăeuca, locașul mănăstirii Hirova

Foto: Lucia

La ei

Istoria satului Neculăeuca, locașul mănăstirii Hirova

Un sat între dealuri, cu o istorie bogată și cu o strânsă legătură față de credință. A apărut din dreagostea față de Dumnezeu, încă din sec. al XVIII-lea. Mai întâi s-a construit mănăstirea Hirova, iar cu trecerea timpului au apărut mai multe gospodării și astfel a luat viață satul Nicolaeva Blagotati, provenit de la hramul mănăstirii Sf. Nicolae, care acum poartă numele de Neculăeuca, denumită încă din anul 1909.

La intrarea în sat te întâmpină o poartă veche arcuită din piatră cu denumirea localității. La marginea satului vedem așezate una câte una, căsuțe bătrânești încă acoperite cu stuf, parcă desprinse din poveste. Printre gardurile distruse de timp și singurătate vedem aceste căsuțe, care parcă, parcă o să cadă. Multe dintre acestea au aparținut măicuțelor de la mănăstire, însă acum sunt date în exploatare. Se așternuse parcă o liniște copleșitoare peste localitate, case părăsite, în ruine, fără suflet de om unde și unde se mai aude câte un câine.

O așezare cu oameni gospodari, iubitori de câmpuri și agricultură, harnici și cu sufletul mare. După spusele sătenilor, au fost cu mult mai mulți locuitori, însă acum sunt în scădere din cauza emigrării, aproximativ 1200 de persoane, dintre aceștea mulți sunt plecați în străinătate. Satul Neculăeuca, raionul Orhei este amplasat la o distanță de 56 de km de orașul Chișinău.

Casă în sat / Sursa:Lucia Scarevnea

În prezent mănăstirea Hirova, din Neculăeuca este una din cele mai sărace lăcașuri sfinte din punct de vedere financiar, însă bogăția duhovnicească este mult mai puternică și poate învinge orice dificultate. Maicile din sat cu vârste de peste 80 de ani, abia de se pot descurca cu hrană, însă sunt ajutate. „Am venit să ajut o maică, toate opt sunt neputincioase și bătrâne și fiecare are nevoie de ajutor”, a spus părintele Eremia, de la mănăstirea Curchi, care vine în fiecare săptămână să le mai ajute.

Neculăeuca, satul care a fost menționat documentar încă din anul 1811. Potrivit primăriei acesta dispune de gospodării țărănești, de asemenea de un muzeu istoric, care cuprinde întreaga poveste a satului, iar cel mai de seamă monument este însăși mănăstirea. Datorită faptului că satul a făcut față obstacolelor impuse de cel De-al Doilea Război Mondial și presiunilor din perioada comunistă, localitatea are un cimitir militar român, unde au fost înhumați circa 42 de soldați căzuți în luptele din 13-14 iulie 1941.

Drum în sat / Sursa:Lucia Scarevnea

Cele mai de seamă valori, care pun în lumină localitatea sunt tradițiile, credința, bunătatea și răbdarea, pentru că acestea sporesc continuitatea și existența așezărilor uitate de ochii lumii. Și cât de mult nu am iubi aglomerația și viața urbană trebuie fiecare să nu uităm, că veșnicia s-a născut la sat.

Autor: Lucia Scarevnea/stagiară.

comentarii

comentarii

Mai mult din: La ei

Publicitate

Trending

Publicitate
To Top