Alătură-te comunităţii Altfel.md

A fost odată, într-o zi de 5 noiembrie: data la care s-a născut Vivien Leigh

Foto: Igor Rotari / Altfel.md

Istorie

A fost odată, într-o zi de 5 noiembrie: data la care s-a născut Vivien Leigh

Sărbătoriții zilei sunt: cântărețul american Art Garfunkel, dramaturgul american Sam Shepard, muzicianul canadian Bryan Adams, actrița britanică Tilda Swinton, jurnalista li politiciana rusă Ksenia Sobchak, actorul american Sam Rockwell, actrița olandeză Famke Janssen, actorul american Robert Patrick, chitaristul trupei Radiohead Jonny Greenwood și jurnalistul moldovean Alexandru Canțîr.

- Într-o zi de 5 noiembrie, 1605, a fost deconspirat „Complotul prafului de pușcă”, eveniment numit adesea în secolele anterioare „Trădarea Iezuită”- o tentativă de asasinat împotriva regelui Iacob I al Angliei și al VI-lea al Scoției de către un grup de catolici englezi, provinciali conduși de Robert Catesby⁠.Era vizată clădirea Parlamentului britanic, în care se desfășura o sesiune specială la care participau regele, membrii guvernului și ai Parlamentului. Tot atunci a fost arestat și Guy Fawkes, cu câteva ore înainte de explozia plănuită, în timpul unei inspecții a subsolului Parlamentului de la primele ore ale dimineții, inspecție declanșată după primirea unei scrisori anonime de avertisment.

O baladă lansată la sfârșitul secolului al XVII-lea sau începutul secolului al XVIII-lea, care detaliază complotul cu sentimente anti-catolice / Sursa:Wikipedia

- Tot într-o zi de 5 noiembrie, în 1720, se semna Tratatul de pace de la Constantinopol („Pace Veșnică”) între Rusia și Imperiul Otoman; confirmarea tratatului încheiat la Adrianopol la 13 iunie 1713.

- La 5 noiembrie, în 1895, George B. Selden din Rochester, New York, primea primul patent pentru un automobil din Statele Unite, patent care îi va permite să se îmbogățească deși nu a construit niciodată un automobil, dar era plătit regește de către toți fabricanții americani. Până la urmă, el și-a pierdut exclusivitatea în urma unui process inentat de Henry Ford. Selden fusese supranumit „tatăl automobilului” pentru aproape 20 de ani, numele său fiind inscripționat pe fiecare mașină din 1895 până în 1911. Aproape toți producătorii de automobile din acea perioadă erau forțați să cumpere licențe de la Selden, astfel, fiecare automobil avea aplicată o placă de bronz pe care era inscripționat „fabricat sub licența Selden”.

George B. Selden / Sursa:Wikipedia

- În ziua de 5 noiembrie, in 1913, se năștea în Darjeeling, Bengalul de Vest, India Britanică fica lui Ernest Hartley, un ofițer britanic înrolat în Cavaleria indiană, și a Gertrudei Robinson Yackje - Vivian Mary Hartley, cea care va deveni actrița britanica Vivien Leigh, cunoscută în întreaga lume pentru memorabilul rol al lui Scarlett O'Hara din filmul „Pe aripile vântului”. Vivien Leigh, Lady Olivier a fost laureată a două premii Oscar, unul pentru interpretarea personajului Scarlett O'Hara (1939), iar cel de-al doilea pentru rolul Blanche DuBois din producția „Un tramvai numit dorința” (1951), pe care l-a interpretat și în West End din Londra. Vivien Leigh a fost o actriță prolifică, colaborând adesea pe plan artistic cu soțul său, Laurence Olivier, care a regizat multe dintre filmele care au făcut-o celebră. De-a lungul celor 30 de ani de carieră, Vivien a interpretat roluri variate, începând de la eroinele comediilor lui Noel Coward și ale lui George Bernard Shaw, până la personaje din opere clasice ale lui William Shakespeare, precum Ofelia, Cleopatra, Julieta sau Lady Macbeth. Vivien a avut prima apariție pe o scenă la vârsta de trei ani, când a recitat poezia Micuța Bo Peep, în cadrul trupei de teatru a mamei sale. Fiind singurul copil al cuplului, Vivian a primit o educație înaltă, studiind la „Convent of the Sacred Heart” (în română „Mănăstirea Inimii Sacre”) din Roehampton, Londra. La mănăstire, cea mai bună prietenă a sa a fost viitoarea actriță Maureen O'Sullivan. Vivian și-a desăvârșit studiile în Europa și a urmat cursurile Academiei Regale de Artă Dramatică din Londra. Leigh s-a simțit adesea limitată din cauza frumuseții sale, despre care credea că o împiedică în a fi luată în serios în cariera artistică. În plus, fiind afectată de tulburare bipolară de-a lungul perioadei adulte, Vivien Leigh a câștigat reputația unei persoane foarte dificile, acest lucru afectând serios o carieră care avea să cunoască și perioade de declin. Odată cu înaintarea în vârstă, actrița a fost slabită de reveniri frecvente ale tuberculozei, boală diagnosticată pentru prima oară la mijlocul anilor '40. Vivien Leigh a fost considerată una dintre cele mai frumoase actrițe ale zilelor sale, iar Laurence Olivier spunea că frumusețea ei este „copleșitoare”.

Vivien Leight / Sursa:Wikipedia

- În 1914, la data de 5 noiembrie, Franța și Marea Britanie declară război Turciei.

- Pe 5 noiembrie 1918 în Basarabia este extinsă legea pentru organizarea generală a finanţelor statului, astfel fiind desfiinţată administraţia financiară centrală existentă în Basarabia ţaristă.

- În anul 1955, la 5 noiembrie, Opera de Stat din Viena își redeschidea portile, celebrând sfârșitul celor 17 ani de ocupație străină.

Opera de Stat din Viena / Sursa:Wikipedia

- La 5 noiembrie, 1961, avea loc Tragedia din Elbarusovo - un incendiu devastator la școala din satul Elbarusovo, din autonomia Ciuvaș, Rusia. Focul a ucis 110 de persoane. Printre acestea - 106 copii cu vârste între trei și cincisprezece și patru profesori.

Școala din Elbarusovo / Sursa:Wikipedia

- În 1967, pe 5 noiembrie, în sud-estul Londrei avea loc un accident feroviar în care își pierdeau viața 53 de persoane și alte 78 erau grav rănite. Printre cei care au supraviețuit evenimentului se numără Robin Gibb de la Bee Gees și prietena lui, Molly Hullis, care îi va deveni soție în anul următor.

- Tot într-o zi de 5 noiembrie, în 1970, la Vatican era introdus serviciul divin în limba națională a fiecărei comunități catolice.

- La 5 noiembrie, 1992, se înfiinţează la Chişinău agenţia de informaţii „Basa-press”. Fondată în 1992 de un grup de ziariști care colaborau (pe atunci) la ziarul Parlamentului Republicii Moldova Sfatul Țării: Valeriu Reniță, Vasile Botnaru, Sandu Canțîr, Val Butnaru, aceasta a fost prima agenție de presă independentă din țară și a activat până în decembrie 2009.

- Pe 5 noiembrie, în 1994, pugilistul George Foreman, în vârstă de 45 de ani, devenea cel mai în vârstă campion la categoria grea a WBA (World Boxing Association). George Foreman îl învingea pe Michael Moorer în 10 runde, în meciul ținut la Las Vegas.

George Foreman / Sursa:Boxing News

sursa: wikipedia

comentarii

comentarii

Mai mult din: Istorie

To Top