Alătură-te comunităţii Altfel.md

Rusia a închis temporar o „grădiniţă radioactivă” din Siberia

Foto: svoboda.org

La ei

Rusia a închis temporar o „grădiniţă radioactivă” din Siberia

O grădiniţă dintr-o regiune minieră din Siberia a fost închisă temporar, după ce în urma unei inspecţii au fost descoperite niveluri mari de radon, un gaz radioactiv, potrivit Moscow Times.

Oamenii nu pot vedea sau mirosi radonul, un gaz periculos care cauzează cancer. Gazul este creat din descompunerea naturală a uraniului în sol şi roci şi poate intra în case prin crăpăturile din subsoluri sau pivniţe.

Un tribunal din oraşul Mariinsk, situat în regiunea Kemerovo, a anunţat, luni, că a suspendat activitatea unei grădiniţe locale pentru 30 de zile, până pe 27 septembrie, din cauza niveluri mari de radon. În una dintre camerele de odihnă ale grădiniţei, nivelul de radon măsurat a fost de patru ori mai mare decât în mod normal, a transmis instanţa.

Niveluri mari ale acestui gaz radioactiv au fost măsurate şi în camerele de joacă, holuri şi camerele medicale, precum şi în biroul administratorului.

Decizia curţii poate fi contestată în termen de 10 zile, însă tribunalul a precizat că un reprezentant al gădiniţei a fost de acord cu hotărârea şi a spus că sunt luate măsuri pentru a reduce nivelurile de radon.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii spune că nivelurile de radon din spaţiile închise nu ar trebui să depăşească 100 Bq/m3.

comentarii

comentarii

Mai mult din: La ei

Publicitate

Trending

Publicitate
To Top