Alătură-te comunităţii Altfel.md

A fost odată, într-o zi de 13 August. Data la care a început ridicarea Zidului Berlinului

Foto: Igor Rotari / Altfel.md

Istorie

A fost odată, într-o zi de 13 August. Data la care a început ridicarea Zidului Berlinului

Astăzi își serbează ziua de naștere: muzicianul britanic James Morrison, cântărețul rus Stas Pieha, actorul american de origine română Sebastian Stan, jucătoarea de tenis ucraineană Aliona Bondarenko.

- Într-o zi de 13 august, în 1521, conquistadorul spaniol Hernan Cortes cucerea orașul Mexico.

- Tot într-o zi de 13 august 1595 avea loc Bătălia de la Călugareni (13-23 august). Mihai Viteazul înfrângea oastea otoman condusă de marele vizir Sinan Pașa.

- În anul 1899 - inventatorul american William Gray a patentat taxofonul.

- Tot într-o zi de 13 august, în 1894, chimistul William Ramsay și John William Strutt, lord Rayleigh, anunțau, la Oxford, descoperirea unui nou gaz: argonul. Argonul este un element chimic aflat pe poziția a 18-a în tabelul periodic al elementelor. Se găsește sub formă gazoasă, reprezentând 0,94% din atmosfera terestră. Pe Pământ este gazul nobil cel mai des întâlnit și folosit. Argonul are un spectru larg de folosință, fiind utilizat în domenii ca: procese industriale, conservant, echipamente de laborator, medicină sau iluminare. Argonul, deși nu este toxic, este periculos, el înlocuind oxigenul și provocând asfixierea.

William Ramsay și John William Strutt / Sursa:Wikipedia

- La 13 august, 1907, în New York a pornit primul taxi.

Unul din primele taxiuri, New York, anii 1900 / Sursa:Time

- În 1920, pe 13 august, începea Bătălia de la Varșovia, bătălia finală a Războiului Polono-Sovietic, conflict care a început la scurtă vreme după încheierea primului Război Mondial (la 1919) și a fost încheiat prin Tratatul de pace de la Riga din 1921.

Soldati polonezi prezentind drapelele de lupta sovietice capturate, Războiul Polono-Sovietic 1919-1921 / Sursa:Istoria.md

- Pe 13 august, 1932, la Roma, Guglielmo Marconi a efectuat primul test de radio cu frecvență scurtă. Marconi a fost inginer și fizician italian, inventatorul telegrafiei fără fir și a antenei de emisie legate la pământ (unde radio), laureat al Premiului Nobel pentru Fizică în anul 1909 împreună cu Karl Ferdinand Braun, pentru contribuțiile lor în dezvoltarea telegrafiei fără fir. A realizat o transmisie radiotelegrafică cu un aparat propriu, brevetat în 1896, iar în anul 1901, prima radiocomunicație telegrafică transatlantică. A mai inventat un detector magnetic și o antenă direcțională orizontală.

Guglielmo Marconi / Sursa:Wikimedia Commons

- În 1961, în noaptea de 12 spre 13 august, începea ridicarea Zidului Berlinului. Separarea est germanilor de berlinezii din vest a rezistat până la 9 noiembrie 1989.

Construcția Zidului Berlinului, 1961 / Sursa:Pinterest

- În 1971, la 13 august, John Lennon părăsește Anglia pentru Statele Unite. Nu va mai calcă pe pământ englezesc niciodată.

- În aceeași zi, saxofonistul King Curtis Ousley, este înjunghiat mortal pe treptele casei sale din New York. King cantase printre alții și cu John Lennon.

- La 13 august, 1990, președintele URSS Mihail S. Gorbaciov a semnat un decret „Cu privire la restaurarea drepturilor tuturor victimelor represiunilor politice din anii 2050”.

- Pe 13 august, 2007, a avut loc un accident pe trenul Nevsky Express, de pe ruta Moscova-Sankt-Petersburg, cauzat de o explozie pe șine a unui obiect exploziv improvizat.

sursa: Wikipedia

comentarii

comentarii

Mai mult din: Istorie

Publicitate

Trending

Publicitate
To Top