Alătură-te comunităţii Altfel.md

A fost odată, într-o zi de 26 iunie. Despre primul Grand Prix și ziua în care a fost descoperit Fluorul

Foto: Igor Rotari, Unimedia

Istorie

A fost odată, într-o zi de 26 iunie. Despre primul Grand Prix și ziua în care a fost descoperit Fluorul

Astăzi este Ziua pentru sprijinirea victimelor torturii, dar și Ziua internațională împotriva abuzului și traficului de droguri. Sărbătoriții zilei sunt fotbalistul italian Paolo Maldini, muzicianul american Chris Isaak, poetul, scriitorul și dramaturgul Dumitru Matcovschi.

- Vă mai amintiți povestea „Cântărețul din flaut din Hamelin”, cea în care vrăjitorul care cânta la flaut îi scăpa pe locuitorii unui oraș de sobolani, pentru ca apoi, când nu primește banii pentru care se tocmise, să îi vrăjească pe toți copiii din oraș cu muzica sa și să-i ia cu el într-o peșteră a cărei intrare se va închide definitiv? Ei bine, se pare că legenda își are originile exact într-o zi de 26 iunie, în 1284. Aceasta a fost ziua în care vrăjitorul, supărat, a început să cânte și, urmat de 130 de copii, a intrat în munte și a dispărut pentru totdeauna.

- Într-o zi de 26 iunie, în 1599, era incheiat un nou tratat între Țara Românească și Transilvania; Mihai Viteazul a acceptat suzeranitatea lui Andrei Bathory, iar acesta a recunoscut domnia ereditară în familia lui Mihai Viteazul.

-Ziua de 26 iunie este una foarte importantă pentru cicliști. În 1817, pe 26 iunie, era patentată bicicleta. Baronul german Karl von Drais a inventat prima bicicletă, cu un ghidon prins de roata din față astfel încât să permită virajul. Baronul mergea cu această mașinărie facută exclusiv din lemn prin gradinile regale, dar mașinăria nu avea pedale, iar inventatorul său o punea în mișcare împingând cu picioarele în pământ. Datorită asemănării cu un cal, vehiculul a primit numele dandy-horse sau hobby-horse. Patentul primei biciclete îi aparține, însă, unui american.

Karl von Drais / Sursa:Wikipedia

- Pe 26 iunie 1848, guvernul revoluționar de la București decreta eliberarea robilor țigani, care aparțineau boierilor.

- În 1886, pe 26 iunie, chimistul francez Henri Moissan descoperea fluorul, fiind distins pentru aceasta cu Premiul Nobel. Fluorul este cel mai electronegativ dintre toate elementele din sistemul periodic. Este folosit la fabricarea izolatorilor electrici, a maselor plastice cu inerție mare și a unor lubrifianți. Fluorul se mai utilizează la prevenirea apariției cariilor dentare, dar și în industria atomică.

Henri Moissan / Sursa:Famous People

- La data de 26 iunie 1906, în localitatea franceză Le Mans, 32 mașini concurau pentru prima dată la primul Grand Prix din lume.

Prima competiție de Formula 1 / Sursa:Pinterest

- La 26 iunie, 1940 Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste (U.R.S.S.) a adresat un ultimatum României privind așa numita retrocedare a Basarabiei. Textul ultimatumului este următorul:

„În anul 1918, România, folosindu-se de slăbiciunea militară a Rusiei, a desfăcut de Uniunea Sovietica (Rusia) o parte din teritoriul ei, Basarabia, calcând prin aceasta unitatea seculară a Basarabiei, populată în principal cu ucraineni, cu Republica Sovietică Ucraineană.

Uniunea Sovietică nu s-a impacat niciodată cu faptul luării Basarabiei cu forța, ceea ce Guvernul sovietic a declarat nu o singură dată și deschis în fața întregii lumi.

Acum, când slăbiciunea militară a U.R.S.S. a rămas în domeniul trecutului, iar situația internațională care s-a creat cere rezovlare rapidă a chestiunilor moștenite din trecut, pentru a pune în fine bazele unei păci solide între țări, U.R.S.S. consideră necesar și oportun ca-n interesul restabilirii adevărului să pășească împreună cu România la rezolvarea imediată a chestiunii înapoierii Basarabiei Uniunii Sovietice.

Guvernul sovietic consideră că chestiunea întoarcerii Basarabiei este legată în mod organic cu chestiunea transmiterii către U.R.S.S. a acelei părți de Nord a Bucovinei a cărei populație este legată în marea sa majoritate cu Ucraina Sovietică prin comunitatea soartei istorice, cât și prin comunitatea de limbă și compozițiune națională.

Un astfel de act ar fi cu atât mai just cu cât transmiterea părtii de Nord a Bucovinei către U.R.S.S. ar putea reprezenta, este drept că numai într-o măsură neînsemnată, un mijloc de despagubire a acelei mari pierderi care a fost pricinuită U.R.S.S. și populației Basarabiei prin dominațiunea de 22 de ani a României în Basarabia.

Guvernul U.R.S.S. propune Guvernului Regal al României: - Să înapoieze cu orice preț Uniunii Sovietice Basarabia. - Să transmită Uniunii Sovietice partea de Nord a Bucovinei cu frontierele potrivit cu harta alăturată (n.r. - care a fost trimisă a posteriori). - Guvernul sovietic își exprimă speranța că Guvernul român va primi propunerile U.R.S.S. și că acesta va da posibilitatea de a se rezolva pe cale pașnică conflictul prelungit dintre U.R.S.S. și România. - Guvernul sovietic așteaptă răspunsul Guvernului Regal al României în decursul zilei de 27 iunie curent."

Așadar, în această notă se abordează problema frontierei dintre România și U.R.S.S., potrivit pct. 2, pe baza unei hărți care a fost transmisă ulterior.

Drapelul Uniunii Republicilor Sovietice Socialiste (URSS), 1940 / Sursa:Istoria.md

- Tot într-o zi de 26 iunie, în 1963, exprimând sprijinul Statelor Unite pentru locuitorii Berlinului, președintele Kennedy vizita orașul, la doi ani după construirea Zidului Berlinului. Adresându-se unei mulțimi uriașe, el declama mândru: „Astăzi, într-o lume a libertății, cea mai mare mândrie este să spun: Ich bin ein Berliner.”

- În ziua de 26 iunie, 1964 - The Beatles sunt amenințați că le-a fost pusă o bombă la bordul avionului. The Beatles se află în timpul turneului mondial și tocmai sustinusera două show-uri în Nouă Zeelandă.

- Pe 26 iunie 1973, Keith Richards și iubita sa Anita Pallenberg erau arestați la casa lor din Chelsea, Londra pentru deținere de arme și droguri.

- Tot în 1974, pe 26 iunie erau utilizate codurile de bare într-un supermarket american. Primul produs cu cod de bare scanat și inregistrat a fost un pachet de 10 lame de gumă de mestecat cu aromă de fructe. Astâzi, acest pachet de gumă de mestecat este expus la Muzeul Smithsonian.

Primul produs cu cod de bare scanat / Sursa:Smithsonian

- La data de 26 iunie 1977, Elvis apare pentru ultima oară pe scenă, în Indianapolis. Presley va muri în mai puțin de două luni. Ultimele două piese cântate de artist au fost „Hurt” și „Bridge Over Troubled Water”.

- În 1997, pe 26 iunie, prințesa Diana vindea 79 dintre rochiile sale în cadrul unei licitații organizate în scopuri caritabile. Suma totală strânsă a fost de 2 milioane de lire. Cei care au cumpărat rochiile nu știau in acel moment cât de importanta a fost investiția făcută. După moartea Prințesei, la câteva săptămâni după licitație, aceste rochii au căpătat o valoare inestimabilă, fiind unele dintre puținele lucruri rămase de la Prințesa Inimilor.

- Pe 26 iunie 2009, venețiana Giorgia Boscolo devenea prima femeie gondolier, meserie exclusiv masculină de peste 900 ani.

Giorgia Boscolo / Sursa:Getty Images

sursa: Wikipedia

comentarii

comentarii

Mai mult din: Istorie

Publicitate

Trending

Publicitate
To Top