Alătură-te comunităţii Altfel.md

Un grădinar japonez lansează un apel către cei care i-au furat mai mulţi bonsai valoroşi

Foto: Calla Kessler/The Washington Post

Pe bune

Un grădinar japonez lansează un apel către cei care i-au furat mai mulţi bonsai valoroşi

Un specialist japonez în creşterea bonsailor, arbori miniaturali cu aspectul unor copaci străvechi, a lansat un apel după furtul mai multor exemplare multiseculare valoroase, printre care şi un ienupăr cu o vechime de 400 de ani, informează AFP, citată de Agerpres.

„Sunt comoara familiei noastre, nu i-aş fi vândut niciodată, nici pentru 10 milioane de yeni (80.000 de euro)”, a declarat pentru AFP Seiji Iimura, specialist în bonsai care deţine o grădină în Kawaguchi, prefectura Saitama, la periferia Tokyoprovenit, şi care provine dintr-o familie cu o tradiţie de cinci generaţii în arta cultivării acestor arbori miniaturali.

Arta tradiţională a creşterii bonsailor, cultivată şi dusă la perfecţiune în Japonia, îşi are originile în China şi constă în plantarea la ghiveci a unui arbust care, prin diferite tehnici, capătă apoi aspectul unui arbore secular.

Unul din copacii de bonsai furați, costă de unul singur $127,000 / Sursa:Seiji limura/Facebook

În total, şapte bonsai cu o valoare totală estimată la peste 7 milioane de yeni i-au fost furaţi lui Iimura luna trecută.

„Bineînţeles că îl dispreţuiesc pe cel care i-a furat, dat vreau să-i spun „stropeşte-i, te rog, îngrijeşte-i””, a continuat Iimura.

„Aş fi foarte trist dacă se usucă”, a scris, de asemenea, pe Facebook, soţia grădinarului, Fuyumi, întrucât bonsaii aceştia au fost crescuţi „ca şi copiii noştri”, a adăugat femeia.

Iimura îngrijeşte circa 3.000 de bonsai în grădina sa de 5.000 de metri pătraţi, spre bucuria vizuală a trecătorilor. „Din nefericire, după producerea furtului, am fost nevoiţi să sporim măsurile de securitate, prin instalarea de camere de luat vederi”, a spus acesta, cu regret.

„Ştiţi, bonsaiul este un peisaj în miniatură. Când priveşti un bonsai este ca şi cum ai escalada un munte fără a-ţi părăsi locuinţa”, a subliniat Iimura.

Numeroşi bonsai japonezi sunt exportaţi. În 2018, Japonia a expediat în afara graniţelor arbori, bonsai şi flori în ghiveci în valoare de 12 miliarde de yeni (96 de milioane de euro), comparativ cu un export de 4,5 miliarde de yeni în urmă cu zece ani.

Continuă să citești
comentarii

comentarii

Mai mult din: Pe bune

To Top