Alătură-te comunităţii Altfel.md

Ce se întâmplă cu adevărat în corpul nostru atunci când ne îndrăgostim

Foto: Odyssey

Lifestyle

Ce se întâmplă cu adevărat în corpul nostru atunci când ne îndrăgostim

Cei care au fost vreodată îndrăgostiți, probabil cunosc prea bine senzațiile de fluturi în stomac, de mâini transpirate și de fericire instantanee.

Când ne îndrăgostim, zonele din creierul nostru responsabile de plăcere și recompense sunt inundate de neurochimicale precum dopamina și oxitocina. Astfel, apar răspunsuri fizice și psihologice pozitive, precum durere fizică mai puțină, senzația de dependeță și dorința mai mare de a face sex cu partenerul nostru.

Avem tensiunea mai scăzută

De obicei, hipertensiunea este ținută sub control cu sport, alimentație sănătoasă și, uneori, medicamente. Totuși, oamenii de știință sunt de părere că dragostea poate ajuta mult în menținerea unei tensiuni sănătoase. Un studiu din 2007 a arătat că oamenii căsătoriți au parte de tensiune mai scăzută și risc mai mic de a face boli cardiovasculare.

Ne simțim mai stresați sau mai liniștiți, în funcție de stadiul relației

La începutul relației, oamenii au tendința să se simtă mai stresați, neștiind dacă sentimentul este reciproc. La începutul relației, nivelul de cortizol, hormonul asociat cu stresul, este mai ridicat, potrivit unui studiu din 2004. Ulterior, nivelul de stres asociat cu relația se domolește.

Devenim mai fericiți

Când suntem îndrăgostiți, dopamina ne face să ne simțim mai fericiți decât în mod normal. Dopamina este un neurotransmițător care controlează centrul de recompense și cel de plăcere din creier. La vederea persoanei iubite, în creierul oamenilor se activează două zone asociate cu dopamina, iar de aici veselia incurabilă a îndrăgostiților, după cum arată un studiu din 2005.

Simțim mai puțină durere

Dragostea pare să aibă proprietăți de reducere a durerii, dacă luăm în considerare rezultatele unui studiu din 2010. Când nee uităm la persoana iubită, secțiunile din creier responsabile de procesarea recompenselor se activează, astfel că iubirea devine o distragere care reușește cumva să îți ia mintea de la durere.

sursa: Playtech.

comentarii

comentarii

Mai mult din: Lifestyle

Publicitate

Trending

Publicitate
To Top