Alătură-te comunităţii Altfel.md

Ce facem dacă arde un copac în Chișinău? Know-how de la redacția #altfel

Foto: UNIMEDIA

Actual

Ce facem dacă arde un copac în Chișinău? Know-how de la redacția #altfel

Atât redacția #altfel, cât și colegii noștri de la #unimedia am avut patru zile de odihnă. Astăzi m-am trezit cu un dor de redacție și de colegi, am ieșit din casă mai devreme și deja așteptam istoriile prietenilor despre cum au petrecut ei cele patru zile libere.

Doar că dimineața a început mai #altfel decât de obicei, cel mai matinal coleg al nostru a alertat în chat că noaptea trecută a fost incendiat un arbore de pe trotuarul din preajma redacției, care mocnește în continuare.

Captură din chat / Sursa:Eugeniu Durbală

Ei bine, prima idee - trebuie să turnăm apă și să-l stingem. Floare la ureche, s-a gândit „ticălosul digital”, care a luat căldarea și s-a stropit pe dânsul mai tare decât copacul. Dar mission completed, și-a zis el, și am lăsat copacul în pace.

N-a fost să fie, peste câteva ore a început să mocnească din nou. E slută treaba, ne-am zis, și am sunat la spații verzi. Ne-au zis că trebuie să sunăm la poliție, le-am zis că el arde și prezintă pericol pentru trecători, au zis că vor trimite un specialist să analizeze copacul.

Un copac a fost incendiat în această noapte pe strada Vlaicu Pîrcălab / Sursa:UNIMEDIA

Lucrătorii de la Agenția Spații Verzi a municipiului Chișinău au venit în jurul orei 14.00 și au defrișat treptat copacul, începând de la coroană. Lucrările au durat aproximativ o oră, iar o mașină parcată de dimineață la o distanță de doar câțiva centimetri de copac, a scăpat nevătămată ca prin minune, cu toate că a fost un adevărat obstacol pentru muncitori.

Copacul a fost defrișat / Sursa:UNIMEDIA

Cum s-ar spune, mission completed! Dar iată un know-how, ce trebuie să faceți dacă în Chișinău arde un copac!

Ce trebuie să facă un cetățean care consideră că un copac prezintă un pericol pentru trecători și autovehicule:

În momentul în care observați un arbore care stă să cadă și considerați că prezintă un pericol public, trebuie să vă adresați cu o cerere la oficiului serviciului local de întreținere a spațiilor verzi. În termen de o lună, agenția locală de întreținere a spațiilor verzi solicită de la agenția de mediu o autorizație de defrișare.

Totuși, atunci când defrișarea unui copac este o urgență, așa cum s-a întâmplat cu copacul de pe strada Vlaicu Pîrcălab, lucrătorii agenției Spații Verzi trebuie anunțați imediat și urmează să intervină în termen rezonabil.

În cazul în care arborele se află pe un teren public, defrișarea acestuia se face din contul agenției municipale de specialitate. Lucrurile stau exact invers în cazul în care copacul se află pe un teren privat, defrișarea căruia se face prin contract cu agenția de îngrijire a spațiilor verzi, ori individual, iar cheltuielile sunt suportate de contribuabil.

comentarii

comentarii

Mai mult din: Actual

Publicitate

Trending

Publicitate
To Top