Alătură-te comunităţii Altfel.md

(video/foto) Imaginea cu gaura neagră este peste tot acum. Cum a reacționat internetul la evenimentul istoric

Foto: Twitter

Sci-Tech

(video/foto) Imaginea cu gaura neagră este peste tot acum. Cum a reacționat internetul la evenimentul istoric

Pentru prima dată în istoria omenirii, avem o fotografie care ne arată o gaură neagră. Astrofizicienii au prezentat în premieră prima imagine cu interiorului unei găuri negre, fiind considerată o descoperire „inovatoare” şi o reușită majoră a proiectului Event Horizon Telescope (EHT), la care participă oameni de ştiinţă finanţaţi de Uniunea Europeană

Găurile negre sunt obiecte cosmice extraordinare cu mase enorme, dar cu dimensiuni extrem de compacte. Prezenţa acestor obiecte afectează în moduri extreme tot ce le înconjoară, deformând spaţiul şi timpul şi supraîncălzind orice material care cade în ele.

În cadrul proiectului EHT au fost derulate, timp de 7 ani, observaţii asupra a două găuri negre supermasive. Prima, care poartă numele Sagittarius A, este poziţionată în centrul galaxiei noastre, Calea Lactee, are o greutate de 4 milioane de ori mai mare decât cea a Soarelui şi se află la 26.000 de ani lumină de Pământ. Gaura neagră supermasivă al cărei orizont al evenimentului a fost observat direct se află în centrul galaxiei Messier 87, o galaxie masivă din cadrul roiului galactic Virgo, aflată la aproximativ 54 de milioane de ani lumină distanţă.

Această reuşită reconfirmă Teoria Relativităţii Generale formulată de Albert Einstein.

Și în timp ce toți se bucură de reușita istorică în domeniul științei, mai puțini știu că fotografia pe care o vezi peste tot de ieri a fost posibilă în mare parte datorită lui Katie Bouman. Katie era abia o studentă când a început a lucra la proiect alături de alți peste 200 de specialiști și oameni de știință. Tânăra a creat algoritmul care a comprimat 5 petabyți de date din 500 kg de hard-discuri de la 8 radio-telescoape pentru a crea prima imagine a găurii negre:

Totuși, acesta nu este singurul lucru care s-a extins la nivel global. Evenimentul nu a fost ocolit de glume, iar cele mai amuzante asocieri au făcut deja înconjurul lumii:

Compania Pepsi nu a ratat ocazia s-și promoveze o dată în plus băutura:

comentarii

comentarii

Mai mult din: Sci-Tech

Publicitate

Trending

Publicitate
To Top