Alătură-te comunităţii Altfel.md

BBC. Un cioban care vizita mormântul familiei a făcut o descoperire care a schimbat istoria

Foto: BBC

Sci-Tech

BBC. Un cioban care vizita mormântul familiei a făcut o descoperire care a schimbat istoria

Aceasta este o poveste despre un păstor, un profesor de geografie și un pensionar care au făcut una dintre cele mai mari descoperiri paleonologice din Africa, scrie BBC.

Un cioban în vârstă de 54 de ani, pe nume Dumangwe Thyobeka, a descoperit un sit paleontologic cu fosile vechi de peste 200 de milioane de ani, în timp ce vizita mormântul familiei sale din Qhemega, provincia Eastern Cape.

Situl unde au fost descoperite fosile de dinozauri. Provincia Eastern Cape. / Sursa:BBC

„Strămoșii mei sunt îngropați pe acest pământ și una dintre responsabilitățile mele este să mă îngrijesc de mormintele lor, să le curăț” a declarat bărbatul care a devenit un erou local.

„Într-o zi în timp ce făceam asta, am descoperit un os mare, nu mai văzusem niciodată așa ceva, și deja știam cui trevuie să arăt acest os”.

Iar acel cineva era un pensionar din sat, James Rhalane, un cunoscut entuziast al dinozaurilor.

„Crescând, credeam că dinozaurii erau un mit, am crezut că sunt doar povestiri pe care bunicii noștri le-ar spune în jurul focului, la poveste”, a spus el. „Abia după ce am citit câteva cărți, am început să cred că ar putea fi reale. Am cercetat existența dinozaurilor încă din 1982. Vă puteți imagina entuziasmul meu de a fi parte a acestei descoperiri. Sunt atât de mândru”, a povestit pensionarul .

Al treilea membru al trio-ului de vânător de fosile este Themba Jikajika, un profesor de geografie de la o școală primară din apropiere.

„Cei doi au decis să-mi aducă oasele, și cand m-am uitat la ele, le-am spus că crec că sunt niște fosile, pentru că așa arătau. Ca profesor de geografie, am dat lecții elevilor despre fosile și mi-am dat seama imediat că acestea sunt rămășițe de animale care au murit cu mult timp în urmă, dar nu eram siguri de asta, de aceea am implicat experții de la Wits University, care ne-au confirmat suspiciunile”, a declarat și profesorul.

„Dinozaurii erau peste tot”

O echipă de paleontologi din diverse universități, printre care Universitatea din Witwatersrand (Wits), universitățile din Oxford și Birmingham din Marea Britanie și Universitatea Elvețiană din Zurich, au petrecut săptămâni aici, excavând câteva fosile.

Echipa de paleontologi / Sursa:BBC

Profesorul Jonah Choinière a condus această misiune, care lucrează la Institutul de Studii Evoluționale de la Wits.

„Prima dată când am văzut asta, ni s-a părut incredibil. Dinozaurii erau peste tot”, a spus el. „Tocmai am terminat primul sezon și am excavat între 10% și 5%. (...) Vom reveni anul viitor și sperăm să împrumutăm un camion pentru a muta fosilele spre Johannesburg, între timp, am reușit să scoatem niște oase de picior”.

Douăsprezece specii de plante

Situl, care face parte dintr-un peisaj pitoresc fără vegetație, se presupune că se întinde pe o rază de 20 km. Se crede că este presurat cu sute de fosile din cel puțin 12 specii diferite de dinozauri sauropodomorfe ierbivori.

Un os pelvian, lung de 8 metri și greu de o tonă, se crede că a aparținut unui animal corpolent, cu gât lung, din perioada jurasică (aproximativ 145 - 200 de milioane de ani în urmă), a povestit un student din echipa de paleontologi care au studiat situl, pentru BBC.

comentarii

comentarii

Mai mult din: Sci-Tech

Publicitate

Trending

Publicitate
To Top