Alătură-te comunităţii Altfel.md

A fost odată, într-o zi de 7 Noiembrie: Prima baterie electrică și Marea Revoluţie Socialistă din octombrie

Foto: Igor Rotari / Altfel.md

Istorie

A fost odată, într-o zi de 7 Noiembrie: Prima baterie electrică și Marea Revoluţie Socialistă din octombrie

Astăzi este Ziua Internațională a Victimelor Comunismului. Sărbătoriții zilei sunt: actrița română Dorina Lazăr, producătorul muzical francez David Guetta, cântăreața canadiană Joni Mitchell, politicianul rus Dmitri Kozak și publicistul Vlad Olărescu.

- Într-o zi de 7 noiembrie, în 1480, era făcută prima mențiune documentară a „sulgerului” în Țara Românească: denumire dată dregătorului din secolul al XV-lea care avea sarcina aprovizionării curții domnești.

- Tot într-o zi de 7 noiembrie 1492 – Meteoritul Ensisheim, cel mai vechi meteorit cu data de impact cunoscută, lovea Pământul căzând pe un câmp din apropierea localității franceze Ensisheim, în Alsacia.

Meteoritul Ensisheim / Sursa:Wikipedia

- În 1512, pe 7 noiembrie, Niccolo Machiaveli era exilat din Florența. Familia florentină Medici recâștigase puterea asupra Florenței, iar republica a fost dizolvată și Machiavelli a fost destituit din funcție și arestat pentru scurt timp. Învinuit de o presupusă conspirație împotriva noii puteri, a fost închis în Florența. După eliberarea sa, a fost exilat și detașat în San Casciano, unde a scris cele mai importante lucrări ale sale. În ciuda încercărilor de a câștiga încrederea casei de Medici, nu și-a a recâștigat niciodată poziția înaltă pe care o deținuse în cadrul guvernului. Când republica a fost reinstaurată pentru scurt timp, în 1527, a fost suspectat de mulți republicani că ar susține casa Medici.

Nicolo Machiaveli / Sursa:Wikipedia

- La 7 noiembrie, în 1665 – London Gazette, cel mai vechi jurnal britanic existent, apărea pentru prima oară. London Gazette este ziarul official al Regatului Unit, în care apar, când este cazul și textele de legi. Are un tiraj destul de mic, dar apare din 1665 fără întrerupere în fiecare zi, mai puțin sâmbăta, duminica și zilele de sărbătoare legală.

- La 6/7 noiembrie 1784 are loc asaltul nereuşit al Devei în timpul răscoalei ţăranilor iobagi din Transilvania. În cadrul acestei lupte 44 de ţărani sunt luaţi prizonieri şi executaţi. O altă ceaţă de ţărani distruge curtea din Săvârşin, alta înaintează pe valea Mureşului şi intră în comitatul Sibiului.

- În anul 1801, la 7 noiembrie, Alessandro Volta prezintă prima baterie electrică. Numele său a fost dat unității de tensiune electrică (volt). Prima baterie electrică din istorie, așa-numita „pila voltaica” (ce permitea transformarea energiei chimice în energie electrică) este considerată „stramoșul” bateriilor electrice.

Alessandro Volta / Sursa:britannica.com

- La 7 noiembrie 1822 ţarul Alexandru I aprobă decizia Consiliului de Miniştri privind scutirea coloniştilor nemţi şi bulgari, stabiliţi în Basarabia ţaristă, de plata taxei către stat pe lemnul adus din Herson pentru a-l utiliza la construcţia caselor personale şi a clădirilor publice.

- La data de 7 / 19 noiembrie 1829 Generalul Pavel Dmitrievici Kiseleff, comandant al trupelor ruseşti în principatele româneşti în timpul războiului ruso-turc, este numit preşedinte plenipotenţiar al Divanurilor Moldovei şi Valahiei până la 20 martie / 1 aprilie 1834.

ontele Pavel Dmitrievici Kiseliov (Павел Дмитриевич Киселёв, Pavel Kiseleff), portret de Franz Krüger, 1851 / Sursa:Istoria.md

- În 1876, pe 7 noiembrie, Albert H. Hook din New York patenta aparatul de rulat țigări.

- La 7 noiembrie 1879 s-a născut revoluţionarul rus Leon Troţki, autorul volumelor „Revoluţia trădată” şi „Stalin”, ambele lucrări antistaliniste . Leon Troţki, pe numele său adevărat Leib Bronştéin, s-a născut în Ianovka (Ucraina de astăzi), în familia unui prosper fermier evreu. Şi-a făcut studiile la Odessa şi a prins gustul revoluţiei încă de pe când era elev. El a fost liderul revoluției din 1917, a fost un aliat al lui Lenin, pe timpul căruia a avut un rol important în conducerea Bolșevică. Sub conducerea lui Stalin, însă, lucrurile s-au schimbat radical. Stalin a făcut tot ce-a putut ca să se descotorosească de el, expulzându-l din țară, iar după ce a pribegit prin mai multe țări timp de 7 ani, a fost asasinat la 21 august, 1940.

Lev Davidovici Troțki / Sursa:Wikipedia

- În ziua de 7 noiembrie, 1889, avea loc tragedia de la Kara - sinuciderea în masă a deținuților politici condamnați la muncă forțată în katorga Kara, un grup de lagăre de muncă forțată din Rusia. Actul extrem a fost un semn de protest împotriva maltratării deținuților. Ei s-au otrăvit cu morfină. În rezultat, din cei 20 de condamnați ai închisorii din Kariisk, care au luat otrava, șase au murit: patru femei și doi bărbați. Katorga era ceea ce urma să fie redenumit în Gulag de către bolșevici.

Katorga din Ust-Kara, 1891 / Sursa:Wikipedia

- La data de 7 noiembrie, 1910, A încetat din viaţă scriitorul rus Lev Tolstoi („Război şi Pace”).

Lev Tolstoi / Sursa:Wikipedia

- În anul 1913, de pe 7 noiembrie până pe data de 10, în America de Nord, pe Marile Lacuri, a izbucnit o furtună violentă care a fost însemnată în istorie ca fiind „Marea Furtună”; 12 corăbii au naufragiat iar mai mult de 250 de oameni au murit.

- În aceeași zi, s-a născut scriitorul francez Albert Camus: „Străinul”, „Ciuma”, „Starea de asediu” (a decedat la 4 ianuarie 1960.

Albert Camus / Sursa:The New Yorker

- La data de 7 noiembrie 1917 (stil nou) - 25 octombrie 1917 (stil vechi) are loc Marea Revoluţie Socialistă din octombrie în Rusia, care a dus la sfarsitul monarhiei din această țară. Revoluţia a fost numită din octombrie deoarece în Rusia ţaristă de până în 1917, conform calendarul vechi bisericesc, data era de 25 octombrie. Conform noului calendar introdus de sovietici în Rusia la 1917 data revoluţiei s-a modificat pe 7 noiembrie.

Lenin, în timpul Revoluției din 1917 / Sursa:Комсомольская правда

- La 7 noiembrie 1918 se publică Manifestul Marelui Sfat Naţional din Transilvania privind convocarea la 1 decembrie a Marii Adunări Naţionale de la Alba Iulia.

- În 1951, pe 7 noiembrie, Frank Sinatra se căsătorea pentru a doua oară, de această dată cu Ava Gardner. S-au despărțit în 1953 și au divorțat în 1957. Frank Sinatra a fost apoi căsătorit de încă trei ori, cu: Nancy Barbato, actrița Mia Farrow și Barbara Marx.

- La data de 7 noiembrie, 1963, The Beatles pleacă în Irlanda unde cânta singurele două concerte date vreodată în această țară.

- La 7 noiembrie, 1990, lăcătușul Alexander Șmonov a tras în Mikhail Gorbaciov la o demonstrație festivă. În dimineața acelei zile el și-a pregătit muniția, s-a machiat, și-a lipit o mustață și a pus pe cap o perucă. Pentru a ocoli detectorii de metale, Șmonov a făcut un poster pe o bară metalică cu inscripția „Întărește-te, națiune!” pentru a ditstrage atenția. În buzunarul său de pantaloni, a lăsat o notă de adio: „În cazul în care eu am să mor, vă informez că am vrut să-l omor pe președintele URSS, domnul Gorbaciov”. Ulterior, Șmonov a declarat că dacă reușea să-l ucidă din primul foc, a planificat să tragă cel de-al doilea glonț în președintele Sovietului Suprem al URSS, Anatolii Lukianov. La ora 11:09, împreună cu o coloană de demonstranți, Șmonov s-a apropiat de Mausoleu, unde era adunată conducerea sovietică în frunte cu Gorbaciov. El a reușit să se ascundă printre coloane, fără să fie observat de KGB. La o distanță de 47 de metri de la Mausoleu, Șmonov a îndreptat pușca spre capul lui Gorbaciov și a tras. Un polițist a reușit în ultimul moment să împingă arma și ambele gloanțe au ratat ținta - unul în sus, al doilea - în zidul Mauzoleului. Șmonov a fost reținut iar ulterior, experții au susținut că Șmonov a avut puține șanse să-l ucidă pe Gorbaciov - sub costumul secretarului general era o vesta antiglonț, iar cilindrul pistolului a fost foarte scurt. Acum Șmonov este un om de afaceri și activist pentru drepturile omului.

Aleksandr Șmonov / Sursa:Peoples.ru

- În ziua de 7 noiembrie, 1996, NASA lansează sonda spațială Mars Global Surveyor.

Mars Global Surveyor / Sursa:Wikipedia

- În aceeași zi, în Lagos, Nigeria, se prăbușește un avion Boeing 727. Au murit toți cei 143 de oameni aflați la bord.

- Tot într-o zi de 7 noiembrie, 2000, o porțiune din Bulevardul Sitniakovo din Sofia (capitala Bulgariei) a primit numele poetului Mihai Eminescu.

- Pe 7 noiembrie 2006, organizația pentru drepturile omului Reporteri Făra Frontiere publica o listă cu 13 „inamici ai Internetului”. Lista conținea numele țărilor despre care organizația credea că cenzurează exprimarea liberă a cetățenilor ei pe Internet. Belarus, Burma, China, Cuba, Egipt, Iran, Coreea de Nord, Arabia Saudita, Siria, Tunisia, Turkmenistan, Uzbekistan și Vietnam sunt cele 13 țări incluse pe listă.

- La 7 noiembrie, 2007, avea loc un armat într-un liceu din Finlanda. Au decedat 9 persoane (inclusiv atacatorul) și alte 13 au fost rănite. Evemitentul tragic este cunoscut sub numele de: masacrul de la Jokela.

Autorul masacrului, Pekka Eric Auvinen / Sursa:AFP

- În ziua de 7 noiembrie, 2016, solistul, compozitorul și poetul Leonard Cohen mare, la vârsta de 82 de ani, la domiciliul său din Los Angeles. Cohen și-a început cariera publicandu-și poeziile și ca romancier în anii '50-'60, iar în muzica s-a lansat în 1967, la vârsta de 33 de ani. Leonard Cohen a publicat peste 12 romane şi volume de poezie şi a înregistrat peste 20 de albume.

Leonard Cohen / Sursa:Getty Images

sursa: Wikipedia / Istoria.md / BBC

comentarii

comentarii

Mai mult din: Istorie

To Top