Alătură-te comunităţii Altfel.md

Prima misiune spațială privată pe Lună a eșuat. Sonda israeliană Beresheet s-a prăbușit la aterizare

Foto: SpaceX

Sci-Tech

Prima misiune spațială privată pe Lună a eșuat. Sonda israeliană Beresheet s-a prăbușit la aterizare

Prima misiune cu finanțare privată pe Lună a eșuat, nava spațială israeliană s-a prăbușit pe suprafața Lunii, din cauza unei defecțiuni la motorul principal, scrie BBC News.

Nava spațială israeliană Beresheet (Geneza, în ebraică) - a suferit probleme tehnice în timp ce încerca să aterizeze pe suprafața Lunii.

Potrivit informațiilor preliminare, unul dintre motoarele sondei spaţiale a cedat în ultimul minut și probabil sonda s-a prăbușit pe Lună. Comunicaţiile cu nava spaţială s-au întrerupt când era la 150 de metri de solul lunar.

Scopul misiunii a fost de a face fotografii și de a efectua experimente.

Israelul a sperat să devină a patra țară din lume care aselenizează Luna. Până acum trei ţări au reuşit aselenizarea: Statele Unite, Rusia şi China.

„Nu am ajuns la destinație, dar am avut o frumoasă încercare”, a declarat omul de afaceri Morris Kahn, filantropul care finanțat cu 40 de milioane de dolari dezvoltarea proiectului.

Misiunea israeliană a costat în jur de 100 de milioane de dolari şi era destinată să deschidă calea pentru viitoare explorări lunare low-cost. Sonda, care semăna cu un imens păianjen cu cinci picioare, a fost lansată la 22 februarie de la baza americană Cap Canaveral în Florida. Motorul de 585 de kilograme a fost trimis în spaţiu cu ajutorul unei rachete Falcon 9 a firmei americane SpaceX, care aparţine antreprenorului Elon Musk.

Sonda a efectuat mai multe orbite eliptice în jurul Pământului înainte de a se îndrepta către Lună, unde sosirea era prevăzută pentru 11 aprilie.

Sonda a efectuat mai multe orbite eliptice în jurul Pământului înainte de a se îndrepta către Lună / Sursa:SpaceIL/BBC

A fost prima sondă dezvoltată de o organizaţie israeliană privată, SpaceIL, în parteneriat cu societatea aerospaţială Israeli Aerospace Industries (IAI), una dintre cele mai mari companii din industria de apărare israeliană.

Sute de oameni au urmărit cu sufletul la gură în timp real momentul aterizării, însă nu a fost să fie.

Reacțiile oamenilor care au urrmărit evenimentul de afară la sediul Israel Aerospace Industries (IAI) din Yehud / Sursa:Reuters

De altfel, premierul Benjamin Netanyahu a fost prezent în sala de la centrul de control al misiunii, din apropiere de Tel Aviv, în care a fost urmărită călătoria sondei. „Dacă nu am reușit din prima, vom mai încerca”, a spus politicianul. Totodată, a mai declarat că speră ca a doua încercare să fie un succes și a spus că se gândește serios să investească într-un program spațial.

comentarii

comentarii

Mai mult din: Sci-Tech

Publicitate

Trending

Publicitate
To Top