Alătură-te comunităţii Altfel.md

Google deazactivează o funcţie care permite operatorilor de telefonie mobilă să afle locaţia utilizatorilor de Android

Foto: SlashGear

Sinteza Altfel

Google deazactivează o funcţie care permite operatorilor de telefonie mobilă să afle locaţia utilizatorilor de Android

Compania Alphabet Inc a dezactivat un serviciu oferit operatorilor de telefonie mobilă la nivel global, care îi ajuta să depisteze puncte slabe în ceea ce privește acoperirea rețelei, din cauza preocupărilor Google în privința confidențialității datelor utilizatorilor săi și a organelor de reglementare, anunță Reuters.

Este vorba de funcția Mobile Network Insights, care este percepută de către autorități drept o intruziune în intimitatea utilizatorilor, datele colectate şi transmise în mod automat putând fi folosite şi în alte scopuri, citează Go4it.

Mobile Network Insights este folosit de reţelele de telefonie mobilă pentru a a genera o hartă cu puterea semnalului şi viteza conexiunii de date, datele ce includ şi locaţia telefonului mobil fiind anonimizate şi transmise doar prin acordul expres al utilizatorilor.

Aparent, datele colectate prin funcţia introdusă de Google în luna martie 2017 sunt valoroase pentru companiile telecom, numărul foarte mare de telefoane cu Android aflate în circulaţie ajutând construirea unei hărţi foarte precisă, reflectând calitatea serviciilor oferite în diferite zone acoperite de reţea.

Deşi Google nu a dat un motiv concret pentru dezactivarea acestei funcţii, la mijloc ar putea fi presiuni din partea autorităţilor, datele colectate putând intra sub incidenţa legilor GDPR. Cert este că şi fără Network Insights, operatorii telecom pot apela la alte mijloace pentru obţinerea informaţiilor dorite despre reţea, un serviciu similar fiind oferit şi de Facebook, numit Actionable Insights.

comentarii

comentarii

Mai mult din: Sinteza Altfel

Publicitate

Trending

Publicitate
To Top