Alătură-te comunităţii Altfel.md

Cardinalul australian George Pell a fost condamnat definitiv la închisoare pentru acte de pedofilie

Foto: AAP

La ei

Cardinalul australian George Pell a fost condamnat definitiv la închisoare pentru acte de pedofilie

Justiţia australiană a confirmat miercuri, în apel, condamnarea la şase ani de închisoare a cardinalului George Pell, fostul număr trei la Vatican, cu privire la viol şi agresiuni sexuale vizând doi băieţi de cor în anii '90, şi a dispus plasarea acestuia în detenţie, relatează AFP, citată de Adevărul.

Purtând un costum închis la culoare, prelatul, în vârstă de 78 de ani, a compărut la Curtea Supremă a statului australian Victoria, la Melbourne, şi şi-a plecat capul frecvent în timp ce judecătoarea Anne Ferguson citea hotărârea prin care i-a respins apelul. Mulţimea adunată afară a salutat verdictul prin aplauze, auzite în sala de audienţă.

Judecătoarea Ferguson a declarat că Pell poate fi eliberat condiţionat peste trei ani şi opt luni şi că poate să facă un nou recurs la Înalta Curte australiană.

Cel mai înalt reprezentant al Bisericii Catolice condamnat vreodată de violarea unui minor, cardinalul, care afirmă că este nevinovat, a fost găsit vinovat, în decembrie, de cinci capete de acuzare, şi anume că l-a obligat în 1996 pe un băiat în vârstă de 13 ani să-i facă o felaţie şi s-a masturbat frecându-se de altul.

„Pentru numeroşi supravieţuitori (ai unor agresiuni sexuale), o condamnare a unui agresor atotputernic şi foarte vizibil creşte încrederea în justiţie şi posibilitatea de a denunţa”, a reacţionat Pam Stavropoulos de la Fundaţia australiană Blue Knot, un grup de apărare a copiilor victime ale unor abuzuri sexuale.

Avocaţii cardinalului au formulat 13 obiecţii în contestarea condamnării, subliniind că era „fizic imposibil” ca faptele acuzate să fi fost comise de prelat în timp ce catedrala era plină. Ei au pus la îndoială, ulterior, întreaga judecată, de la cronologia faptelor la posibilitatea materială ca George Pell să fi comis agresiuni în incomoda ţinută sacerdotală pe care o purta atunci când a venit să oficieze slujba. Ei considerau mai ales că verdictul drept „nerezonabil”, întrucât se bazează exclusiv pe mărturia uneia dintre victime.

Celaltă victimă a decedat în 2014 de o supradoză, fără să fi spus vreodată că a fost victima vreunei agresiuni. Cealaltă victimă, în prezent adultă - a cărei identitate nu poate fi dezvăluită din motive judiciare - a declarat că aceşti patru ani de lupte judiciare au fost „angoasanţi” şi au aruncat-o „în stările, momentele cele mai sumbre, care m-au făcut să mă tem că nu voi putea să revin”.

„După ce am asistat la funeraliile prietenului meu din copilărie (...), am simţit nevoia să mărturisesc”, a declarat el, într-un comunicat citit de avocatul său. „Eu nu sunt un herald al cauzei supravieţuitorilor agresiunilor sexuale”, a dat el asigurări.

Continuă să citești
comentarii

comentarii

Mai mult din: La ei

Publicitate

Trending

Publicitate
To Top