Alătură-te comunităţii Altfel.md

A fost odată, într-o zi de 12 Noiembrie: Primele timbre poștale tipărite în Moldova, printre cele mai valoroase din lume

Foto: Igor Rotari / Altfel.md

Istorie

A fost odată, într-o zi de 12 Noiembrie: Primele timbre poștale tipărite în Moldova, printre cele mai valoroase din lume

Sărbătoriții zilei sunt: gimnasta română Nadia Comăneci, actrița americană Anne Hathaway, actorul canadian Ryan Gossling, cântăreața rusă Iulia Kovalciuk, rockerul canadian Neil Young, actrița și cântăreața rusă Ludmila Gurcenko.

- La 12 noiembrie 1330 se încheie lupta de la Posada (probabil în Loviştea), începută la data de 9 noiembrie. Oastea ungară care se retrăgea spre Transilvania a fost înfrântă de oastea lui Basarab, care a provocat armatei invadatoare pierderi grele, însăşi viaţa regelui a fost primejduită. Victoria de la Posada a însemnat independenţa Munteniei.

- Într-o zi de 12 noiembrie, 1717, Johann Ernst Elias Bessler, cunoscut și sub numele Orffyreus, a demonstrat patronului său landul Karl din Hesse-Kassel că a inventat prima mașină cu mișcare continuă „Perpetuum mobile”, un dispozitiv care își menține o mișcare ciclică permanentă încălcând legile de conservare acceptate, sau încălcând ireversibilitatea fenomenelor din natură, ireversibilitate de asemenea acceptată. Primește bani pentru a construi alte mașini și scrie o carte, „Perpetuum Mobile Triumphans”. Descrierea mașinii îi este trimisă lui Isaac Newton, care însă nu răspunde. Frauda este descoperită în 1727.

Perpetuum Mobile / Sursa:Wikipedia

- Tot într-o zi de 12 noiembrie, 1847, avea loc prima demonstrație publică cu utilizarea cloroformului ca substanță anestezică, condusă de James Simpson la Universitatea din Edinburgh.

- La data de 12 noiembrie, în 1857, se introduceau în Moldova timbrele poștale imprimate cu un cap de bour (vechea stemă a Moldovei). Astăzi sunt considerate unele dintre cele mai valoroase mărci postale din lume. Mărcile poștale „Cap de bour” au fost emise cu valoarea nominală, de 27, 54, 81 și 108 parale. Aceste mărci poștale au circulat o perioadă scurtă de timp, doar câteva luni, pentru că ulterior a fost schimbat tariful poștal. Mărcile poștale, care rămase nevândute, au fost retrase de pe piață la 31 octombrie 1858 și distruse. Un timbru cu valoarea nominală de 27 de parale, emis la data de 15 iulie 1858, a fost vândut la o licitație din octombrie 2015 cu prețul de adjudecare de 26.000 de euro. Dintre cele 24.000 de mărci poștale emise, au supraviețuit doar cele care fuseseră cumpărate și aplicate pe scrisorile trimise în Moldova și câteva care nu au ajuns la casare. Se estimează că, în prezent, pe piața filatelică nu mai sunt decât 750 de piese.

Marcă poștală de 27 parale a primei ediții / Sursa:Wikipedia

Cel mai scump ziar din lume este Ziarul Zimbrulu și Vulturulu, primul ziar de orientare unionistă. Un exemplar al ziarului este francat cu opt mărci poștale „Cap de bour” (3+5). Valoarea de astăzi este de aproximativ 3 milioane de euro. Poștașul, din Iași, a lipit mărcile poștale pentru opt ziare pentru un destinatar din Galați, toate pe un singur ziar. Destinatarul a vândut ziarul unui colecționar de timbre pe bani puțini. În 1969, proprietarul de atunci al ziarului l-a prezentat, alături de colecția sa de timbre, la o expoziție mondială organizată la Sofia și a câștigat marele premiu. Ulterior, ziarul a intrat în posesia unui colecționar din Elveția. Exemplarul ziarului Zimbrulu si Vulturulu, francat cu opt mărci poștale „Cap de bour” de 5 parale, din a doua emisiune din 1858, a fost vândut, în decembrie 2006, în cursul unei licitații organizate de Casa Feldman la Geneva. Cumpărătorul, Joseph Hackmey, un colecționar din Londra de origine israeliană, a plătit un preț de 700.000 euro care, cu taxe și comisioanele aferente, a ajuns în final la 830.000 de euro. Exemplarul este depus, în orice caz, într-o bancă din Elvetia (din februarie 2008).

Ziarul Zimbrulu şi Vulturulu. Moldova, secolul al XIX-lea / Sursa:Wikipedia

- La data de 12 noiembrie, 1860 a fost înființat Serviciul Secret al Statelor Unite. Prima misiune a angajaților a fost lupta împotriva falsificării banilor.

- În ziua de 12 noiembrie, 1986, trece în neființă poetul și dramaturgul român Gheorghe Asachi, născut la 12 martie, 1788, în ținutul Herța, nordul Moldovei, astăzi în Ucraina. A fost o personalitate complexă, îndrumător și animator al vietii artistice și culturale, organizator al școlilor naționale din Moldova, unul din pionierii picturii românești și inițiatorul învățământului artistic în școlile moldovenești.

Gheorghe Asachi / Sursa:Wikipedia

- Pe 12 noiembrie 1878, I.L. Caragiale citea, la banchetul „Junimii”, prima sa creație dramatică: „O noapte furtunoasă”. Anul următor, pe 18 ianuarie 1879, Teatrul Național din București prezenta în premieră „O noapte furtunoasă”, trecută în programul teatrului de Ion Ghica, director general al teatrelor. Premiera a avut mare succes, dar autorul, ieșit pe scenă ca sa primească aplauzele furtunoase dezlănțuite chiar după primul act, s-a auzit fluierat și huiduit de grupuri organizate la galerie. Despre ceea ce se întâmplase ne mărturisea chiar Caragiale: „Se răspândise vestea că piesa lovea în instițutia Gărzii Cetățenești. Iar la a doua reprezentație, din 21 februarie, am fost iar fluierat, huiduit și amenințat, de o droaie de patrioți din Garda Civică, cu bătăia în piața Teatrului. Niște tineri ofițeri m-au scăpat de furia lor.” Acesta a fost motivul care a determinat conducerea Teatrului Național să scoată piesa din program. Protestul fusese organizat de un grup de pretinși moraliști, pentru acordarea unei satisfacții micii burghezii „ultragiate” de conținutul piesei. Cu toate acestea, momentul a marcat începutul gloriei lui Caragiale, toate piesele pe care le-a prezentat mai târziu constituind cele mai mari succese ale teatrului românesc de acum două secole. Ion Luca Caragiale

Ion Luca Caragiale / Sursa:Wikimedia Commons

- În anul 1910, la 12 noiembrie, să efectua primul truc cinematografic - un cascador sare în Hudson dintr-un balon arzând.

Primul truc cinematografic, 1910 / Sursa:Kronozio

- În aceeași zi, în Paris apare a primului număr al „Raboceaia Gazeta”, o organizație ilegală a bolșevicilor.

- La 12 noiembrie 1916 autorităţile române părăsesc Bucureştii şi se mută la Iaşi, în cadrul Primului Război Mondial.

- În ziua de 12 noiembrie, 1918 împăratul Austro-Ungariei, Karl I al Habsburgilor: Austria devine republică.

- Tot într-o zi de 12 noiembrie, în 1925, Louis Armstrong, în vârstă de 24 de ani, înregistra My Heart, moment considerat de specialiști începutul fabuloasei lui cariere internaționale. Născut în New Orleans (Louisiana), Louis Armstrong a avut o copilărie zbuciumată și a încercat pe rând diferite meserii (căruțaș, lăptar, vânzător ambulant, lustragiu). La 7 ani cânta pe străzi cu un cvartet de copii, la 13 ani studia cornetul și conducea orchestra Școlii de corecție unde fusese internat pentru că a tras un foc de revolver în aer în noaptea de Anul Nou. Îl întâlnește pe Joe Oliver, considerat cel mai bun cornetist din New Orleans, supranumit „King Oliver”, care îi da lecții de trompetă și îl accepta în formația sa. În anul 1922 se muta la Chicago, care devenise în acea vreme centrul muzicii de jazz și este angajat de „King Oliver”, venit și el la Chicago, în formația sa. În 1924 părasește formația lui Oliver și intră în „Big Band”-ul lui Fletcher Henderson din New York, iar cariera lui de solist abia după această experiență poate începe.

- Pe 12 noiembrie,1927, Leon Troțki a fost exclus din Partidul Comunist, Iosif Stalin rămânând unic conducător al Uniunii Sovietice.

- În anul 1942, la 12 noiembrie, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, a început bătălia navală de la Guadalcanal, o luptă decisivă din cadrul campaniei Guadalcanal din Insulele Solomon, în care s-au înfruntat forțele aliate și Armata Imperială Japoneză în zona Insulelor Solomon în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Confruntările aeriene și navale au durat patru zile, între 12 și 15 noiembrie 1942. Pentru Armata Imperială Japoneză angajarea în luptă a avut ca scop consolidarea poziției trupelor sale pe insulă.

Bătălia navală de la Guadalcanal / Sursa:National WWII Museum

- Pe 12 noiembrie, 1948, Hideki Tojo, primul ministru al Japoniei în timpul celui de al Doilea Război Mondial, a fost condamnat la moarte pentru crime de război de către Tribunalul Militar Internațional pentru Extremul Orient și spânzurat la 23 decembrie 1948. El este considerat a fi responsabil pentru atacul de la Pearl Harbor, care a dus la intrarea Statelor Unite în al Doilea Război Mondial.

Hideki Tojo / Sursa:Wikipedia

- La 12 noiembrie, 1968, magazinele din Anglia refuză să vândă albumul „Electric Ladyland” al lui Hendrix, din cauza copertei, pe care este o fotografie cu femei topless. În cele din urmă, aceasta este schimbată la presiunea distribuitorilor.

Coperta originală a albumului „Electric Ladyland” / Sursa:Recordmecca

- În 1970, la 12 noiembrie, un ciclon tropical devastator, numit Bhola, a lovit Pakistanul de Est (în prezent Bangladesh) și Bengalul de Vest din India. A fost cel mai distrugător ciclon tropical înregistrat vreodată și unul dintre cele mai mortale dezastre naturale ale timpurilor moderne. Peste 500.000 de persoane și-au pierdut viețile în timpul furtunii, în principal din cauza valurilor care au inundat insulele din delta râului Gange. Ciclonul Bhola a fost cel de-al șaselea și cel mai puternic din sezonul ciclonic al anului 1970, în Oceanul Indian de Nord, atingând o forță echivalentă cu cea a unui uragan de Categoria 3.

Imagine din satelit a ciclonului Bhola / Sursa:Wikipedia

- Pe 12 noiembrie, 1971, președintele american Nixon anunță încetarea ostilităților trupelor americane pe teritoriul Vietnamului de Sud și ordonă retragerea a încă 45 de mii de soldați.

- La data de 12 noiembrie, 1982, Iurii Andropov este desemnat succesor al lui Leonid Brejnev, în funcţia de secretar general al CC al PCUS.

Iurii Andropov / Sursa:Wikipedia

- Într-o zi de 12 noiembrie, în 1990, era publicată propunerea lui Tim Berners-Lee care a dus la dezvoltarea World Wide Webului. Sir Timothy John „Tim” Berners-Lee, un inginer și programator britanic, este considerat inventatorul World Wide Webului (WWW). Webul a fost inventat la Centrul European de Cercetări Nucleare (CERN) din Geneva (Elveția). Propunerea inițială de creare a unei colecții de documente având legături între ele a apărut în urma problemelor de comunicare pe care le întâmpinau echipele de cercetători. Termenul World Wide Web, numit scurt și web, care în engleză înseamna „retea”, este un sistem de documente și informații de tip hipertext legate între ele care pot fi accesate prin rețeaua mondială de Internet. Documentele, care rezidează în diferite locații pe diverse calculatoare-server. Hipertextul este prelucrat cu un ajutorul unui program de navigare în web numit browser care descarcă paginile web de pe un server web și le afișează pe un terminal. WWW este unul dintre multele servicii și aplicații informatice disponibile în Internet. Alte servicii sunt de exemplu: afișarea de informații mai mult sau mai puțin statice cu formă de text, imagini și sunete (așa-numitele pagini web), poșta electronică e-mail, transferul de fișiere de date și informații FTP, chat, aplicații video, servicii de telefonie și telefonie cu imagine prin Internet, posturi de radio și televiziune prin Internet, e-commerce, sondări de opinie, toate genurile de grafică și muzică, lucru pe un calculator de la distanță prin Internet, grupuri de discuții pe diverse teme, sisteme de jocuri interactive. Totuși, WWW este cel mai important și mai răspândit serviciu.

Sir Timothy John „Tim” Berners-Lee / Sursa:Famous People

- În aceeași zi, Ron Wood de la Rolling Stone avea un accident de mașină destul de grav lângă Londra. În urma accidentului a avut fracturi la ambele picioare.

Ron Wood / Sursa:Ultimate classic rock

- Tot într-o zi de 12 noiembrie, în anul 1996, un Boeing 747 cu destinația New Delhi intra în coliziune cu un Kazakh Ilyushin-76 deasupra Indiei, accident soldat cu decesul a 349 de oameni.

Simulare a accidentului aviatic din India, 1996 / Sursa:National Geographic

- La data de 12 noiembrie, 2006, are loc semnarea Protocolului privind dispozitivele explozibile de război, care obligă cele 25 de state membre să efectueze sau să finanţeze operaţiuni de deminare post-conflict, a intrat în vigoare.

- În anul 2008, pe 12 noiembrie, a încetat din viaţă Mitch Mitchell, fostul toboşar al legendarului grup al lui Jimi Hendrix. A înregistrat alături de Hendrix piesele devenite clasice, precum „Fire”, „Manic Depression” şi „Third Stone from the Sun”.

Mitch Mitchell / Sursa:iCollector.com

sursa: Wikipedia / Istoria.md / BBC

comentarii

comentarii

Mai mult din: Istorie

Publicitate

Trending

Publicitate
To Top