Alătură-te comunităţii Altfel.md

Bellingcat: Trei ruși și un ucrainean, suspectați de crimă în cazul prăbușirii zborului MH17

Foto: Igor Strelkov-Сергей Карпухин/Reuters

Actual

Bellingcat: Trei ruși și un ucrainean, suspectați de crimă în cazul prăbușirii zborului MH17

Comisia internațională de anchetă a numit patru persoane suspectate de implicare în prăbușirea zborului MH17, din iulie 2014 în estul Ucrainei, scrie grupul de investigație Bellingcat.

Potrivit unor surse, aceștia sunt rușii Igor Girkin (Strelkov), Serghei Dubinski, Oleg Pulatov și un cetățean al Ucrainei, Leonid Harchenko. Ei ar fi participat direct la livrarea sistemului de rachete antiaeriene BUK, cu ajutorul căruia, la 17 iulie 2014, a fost doborât zborul comercial MH17.

Toți urmează să fie acuzați în mod oficial de crimă și dați în căutare internațională, scrie Meduza.

Procesul de judecată pe cazul prăbușirii zborului MH17 urmează să înceapă în luna martie 2020. Cele cinci state implicate în investigarea comună a dezastrului – Olanda, Malaezia, Belgia, Australia și Ucraina au convenit ca procesul celor responsabili de incident să aibă loc într-un tribunal olandez.

Numele suspecților apar în raportul grupului de investigație Bellingcat, lansat în ajunul conferinței oficiale de presă a echipei de investigație. În total, raportul enumeră 12 persoane, trei dintre ele nu mai sunt în viață.

12 militanți din structura ierarhică a DNR în iulie 2014 / Sursa:Bellingcat

Rusia a negat în repetate rânduri implicarea oamenilor săi în Ucraina, în afară de peninsula Crimeea; cu toate acestea interceptările telefonice dezvăluie legăturile lor cu conducerea de la Moscova.

Accidentul aviatic s-a produs la aproximativ 40 de kilometri de frontiera Ucrainei cu Rusia. Avionul, un Boeing 777-200ER, aflat în drum spre Amsterdam de la Kuala Lumpur, transporta 283 de pasageri și 15 membri ai echipajului.

Atunci și-au pierdut viața 193 de cetățeni olandezi, 43 de malaezieni și 27 de australieni. Alte victime provin din țări precum Indonezia, Marea Britanie, Belgia, Germania și Filipine.

Continuă să citești
comentarii

comentarii

Mai mult din: Actual

Publicitate

Trending

Publicitate
To Top