Alătură-te comunităţii Altfel.md

A fost odată într-o zi de 9 August. Despre asasinarea lui Mihai Viteazul și bomba atomică de la Nagasaki

Foto: Igor Rotari / Altfel.md

Istorie

A fost odată într-o zi de 9 August. Despre asasinarea lui Mihai Viteazul și bomba atomică de la Nagasaki

Astăzi celebrăm Ziua Internațională a mediului, Ziua Internațională a grădinilor zoologice și Ziua Internațională a ingeniozității. Totodată, le spunem la mulți ani actriței americane Melanie Griffith, cântărețului columbian Juanes, actriței americane Gillian Anderson, fotbalistului italian Filippo Inzaghi, actorului australian Eric Bana, actriței franceze Audrey Toutou și actriței americane Anna Kendrick.

- Într-o zi de 9 august, în anul 48 i.Hr., avea loc Bătălia de la Farsalos (Thesalia), unde Iulius Cezar, în fruntea Populares, l-a învins pe Pompei și pe Optimates în bătălia de la Pharsalus, întărindu-și controlul asupra Republicii Romane.

- Pe 9 august 378 se încheia Batalia de la Adrianopol. Armata romană era înfrântă de vizigoti. Împăratul Valens murea în lupta. Prima afirmare a cavaleriei pe câmpul de luptă.

- În anul 1173, pe 9 august, începea construcția unei clopotnițe care avea să devină Turnul înclinat din Pisa. A fost proiectată de arhitectul și sculptorul Bonanno din Pisa.

Turnul din Pisa / Sursa:Edizioni ETS

- Tot într-o zi de 9 august, în 1483, se inaugura Capela Sixtină (italiană: Cappella Sistina), capela palatului papal din Vatican și una dintre cele mai faimoase comori artistice ale Europei. A fost construită între anii 1472 și 1483, in timpul pontificatului Papei Sixtus al IV-lea. Se găsește în dreapta Bazilicii Sfântul Petru și este cunoscută în toată lumea, fiind locul unde se țin conclavurile cardinalilor pentru alegerea unui nou papă și datorită picturilor murale ale lui Michelangelo. Capela are o forma dreptunghiulară, masurând 40,93 metri în lungime și 13,41 metri lățime, corespunzând - conform tradiției biblice - dimensiunilor Templului lui Solomon. Înălțimea este de 20,70 metri, plafonul este în formă de boltă, pereții laterali au 12 ferestre iar pardoseala este din mozaic policrom de marmură. În timpul solemnităților mai importante, pereții laterali sunt acoperiți cu tapițerii executate de Rafael. Primul serviciu religios a fost celebrat la 9 august 1483 și a fost dedicat Înălțării la cer a Fecioarei Maria. Picturile de pe peretii laterali au fost executate de cei mai mari artiști ai timpului: Pietro Perugino, Sandro Botticelli, Domenico Ghirlandaio, Cosimo Rosselli, Luca Signorelli și de ajutoarele lor, printre care Pinturicchio, Pietro di Cosimo și Bartolomeo della Gatta. Subiectele picturilor reprezintă teme de istorie religioasă, selecționate după conceptul medieval de împărțire a istoriei lumii în trei epoci: prima de la Facerea lumii la darea Celor zece porunci, a doua de la Moise până la nașterea lui Isus Hristos, a treia fiind epoca creștinismului.

Capela Sixtina / Sursa:El Pais

În 1508 Papa Iuliu al II-lea i-a încredințat lui Michelangelo pictarea plafonului, care inițial reprezenta un cer albastru cu stele aurii. Executarea acestei lucrări a durat patru ani (1508-1512), artistul depune un efort istovitor, lucrează mai mult singur, stând ore în șir pe schele. Michelangelo ar fi trebuit să picteze figurile celor 12 apostoli, când lucrarea a fost desăvârșita cuprindea peste 3.000 de figuri pe o suprafață de aproape 500 de metri pătrați. Frescele au fost sfințăite cu ocazia sărbătorii Tuturor Sfinților, în anul 1512. Giorgio Vasari povestește: „Aflând că vor fi descoperite frescele, s-a adunat toată suflarea să privească picturile, rămânând cu toții muți de încântare.” Artistul a folosit culori vii care, după renovarea Capelei între 1981 si 1994, și-au recăpătat în întregime strălucirea. În anul 1535, Michelangelo începe pictarea peretelui de deasupra altarului la cererea Papei Paul al III-lea, cu tema „Judecata de Apoi”, pe care o termina după șase ani, în 1541. Tema căpăta dimensiuni uriașe, fresca înfățișează figuri și scene pline de groază, reflectând propria reprezentare a artistului, care trecea pe atunci printr-o criza de credință. Pe 31 octombrie 1541, papa dezvelește cu mult fast pictura. Autoritățile bisericești și opinia publica răman stupefiate la vederea atâtor corpuri goale, fără nicio acoperire, în cea mai importantă biserică a creștinătății. Artistul este învinuit de imoralitate, obscenitate și blasfemie. Cardinalul Carafa organizează o campanie („Campania frunzelor de viță”) pentru acoperirea organelor genitale. Aceasta actiune va avea loc dupa moartea lui Michelangelo și va fi executată de unul din ajutoarele sale, Daniele da Voltera. Cu ocazia recentelor lucrări de restaurare, asepectul original a fost refăcut în cea mai mare parte.

- În anul 1518, la data de 9 august, tătarii, pătrunşi în Moldova, sunt atacaţi şi biruiţi prin surprindere de moldovenii conduşi de vornicul Petrea Carabăţ.

- În zorii zilei de 9 august 1601, domnitorul Mihai Viteazul este asasinat mişeleşte din ordinul generalului Habsburgic Gheorghe Basta.

Asasinarea lui Mihai Viteazul la Turda, gravură realizată la Leiden, Olanda, 1703 / Sursa:Istoria.md

- Din 9 august, 1639, datează primele așezări ale europenilor în locul orașului New York de azi.

- La 9 august, 1803, are loc prima demonstrație a unui vapor cu aburi inventat de Robert Fulton.

Primul vaportul cu aburi, inventat de Robert Fulton / Sursa:Getty images

- La 9 august, 1859, americanul Nathan Ames (Nathan Ames) a brevetat scara rulantă.

- În 1910, pe data de 9 august, un american din Chicago, Alva John Fischer a brevetat mașina de spălat electrică.

Prima mașină de spălat electrică / Sursa:Pinterest

- La 9 august, 1942, liderul indian Mahatma Gandhi este arestat în Bombay de forțele britanice.

- Tot într-o zi de 9 august, în 1945, aviația americană lansa cea de-a doua bombă atomică din istoria umanității asupra localității japoneze Nagasaki, iar U.R.S.S. intra în război cu Japonia, ocupând insulele Sahalin și Kurile.

Norul ciupercă deasupra localității Nagasaki / Sursa:Time Life Pictures/Us Air Force/The LIFE Picture Collection/Getty Images

- În 1962, la 9 august, Robert Zimmermann și-a schimbat oficial numele. Din această zi, toată lumea îl numește Bob Dylan.

- Pe 9 august, 1964, Rolling Stones concertează la New Elizabeth Ballroom, în Manchester. Doi polițiști au leșinat, iar unul a fost internat de urgență cu două coaste rupte după ce au încercat să stăpânească o mulțime de 3000 de fani.

- În ziua de 9 august, 1969, în California, la ordinul liderului unei sectei religioase, Charles Manson, este omorâtă actrița Sharon Tate, soția lui Roman Polanski.

Sharon Tate și Roman Polanski / Sursa:Getty images

- La 9 august, 1986, Queen susține ultimul concert cu Freddie Mercury, în Knebworth Park în Anglia. Ultima piesă cântată a fost „We Are The Champions”. Peste 120.000 de fani au participat la eveniment.

- În ziua de 9 august, 1993, a fost pusă baza emiterii monedei naționale.

- Pe data de 9 august, 1999, președintele rus Boris Elțîn îl numește pe șeful Serviciului Federal de Securitate, Vladimir Vladimirovici Putin ca prim-ministru.

Boris Elțîn ți Vladimir Putin / Sursa:Smithsonian Magazine

- La 9 august 2007, Jennifer Lopez câștiga 545.000 de dolari dintr-un proces pe care îl avea cu fostul soț, Ojani Noa, care intenționa să publice o carte în care erau prezentate mai multe aventuri, cu diferiți bărbați, ale vedetei.

sursa: Wikipedia / Istoria.md

comentarii

comentarii

Mai mult din: Istorie

Publicitate

Trending

Publicitate
To Top