Alătură-te comunităţii Altfel.md

Oceanele absorb mai multă căldură decât a fost estimat anterior. Avertismentul cercetătorilor

Foto: Phys.org

Sci-Tech

Oceanele absorb mai multă căldură decât a fost estimat anterior. Avertismentul cercetătorilor

Lumea a ignorat serios cantitatea de dioxid de carbon absorbită de oceane în ultimii 25 de ani, spun cercetătorii.

Studiul, citat de Știrile Protv, sugerează că mările au absorbit o cantitate de 60% de dioxid de carbon, față de cât s-a crezut anterior. Cercetătorii explică că astfel Pământul este mult mai sensibil la emisiile de combustibil față de studiile anteriore.

Acest lucru ar putea face mult mai dificilă menținea încălzirii globale sub control în acest secol.

Potrivit unei ultime evaluări majore realizare de câțiva cercetători care studiază schimbările climatice, oceanele lumii au preluat peste 90% din excesul de căldură provocat de gazele cu efect de seră.

În acest studiu se precizează faptul că în fiecare an din ultimii 25 mările au absorbit de 150 de ori mai multă cantitate de energie folosită pentru a genera electricitate la nivel mondial , cu 60% mai mult față de estimările anterioare.

Iar acest lucru este o mare problemă. Oamenii de știință își pun bazele previziunilor lor pe cât de mult se încălzeștee Pământul prin adăugarea căldurii în exces, produsă de cantitatea de gaze cu efect de seră, emisă de activitățile umane.

Acest nou calcul arată că o cantitate mult mai mare de dioxid de carbon decât s-a știut până în prezent se duce în ocean, dar și faptul că mult mai multă căldură decât am crezut a fost generată de gazele cu efect de seră pe care le-am emis. Asta înseamnă că Pământul este mai sensibil acum la dioxidul de carbon.

Care sunt implicațiile constatării?

Cercetătorii implicați în studiu consideră că noua constatare va face mult mai grea menținerea în limitele de creștere a temperaturilor stabilite de Acordul de la Paris privind schimbările climatice.

„Este o preocupare mare”, a spus autorul principal al studiului, Laure Resplandy, profesor la Universitatea Princeton din New Jersey.

Raportul sugerează că, pentru a preveni creșterea temperaturilor, emisiile de dioxid de carbon din activitățile umane trebuie să fie reduse cu 25% mai mult decât s-a estimat anterior.

Ce înseamnă asta pentru oceane?

Pe lângă potențialul de a face mai dificilă menținerea încălzirii globale în acest secol, toată căldura suplimentară care intră în oceane va provoca unele schimbări semnificative în ape.

„Un ocean mai cald va avea mai puțin oxigen și asta are implicații asupra ecosistemelor marine”, a spus un cercetător. „Există și nivelul mării, dacă încălziți mai mult oceanul, veți avea mai multă expansiune termică și, prin urmare, o creștere a nivelului mării”, a continuat acesta.

comentarii

comentarii

Mai mult din: Sci-Tech

Publicitate

Trending

Publicitate
To Top