Alătură-te comunităţii Altfel.md

A fost odată, într-o zi de 2 Mai: Moartea lui Leonardo Da Vinci și primul film Science Fiction din istorie

Foto: Igor Rotari / Altfel.md

Istorie

A fost odată, într-o zi de 2 Mai: Moartea lui Leonardo Da Vinci și primul film Science Fiction din istorie

Astăzi este Ziua Internațională a Tineretului, precum și Ziua Mondială a Râsului. Totodată, le spunem „La mulți ani!” celor care-și serbează ziua de naștere: fotbalistul britanic David Beckham, cântăreața Lily Allen, designerul italian Donatella Versace, actorul american Dwayne Johnson și pictorul moldovean Dumitru Savastin.

- Într-o zi de 2 mai, 74, avea loc sinuciderea iudeilor din cetatea Masada și intrarea armatelor romane în „cetatea morților”. Circa 970 de iudei din Masada au preferat să se omoare, după un îndelungat asediu (între anii 70-73 d.C.), pentru a nu cădea în mâinile luptătorilor romani, care i-ar fi luat în robie. Deoarece sinuciderea era interzisă de religia lor, au fost tras la sorți câțiva bărbați care să-i omoare pe toți ceilalți asediați; după aceasta ultimii rămași s-au omorât ei între ei. Totuși, două femei și cinci copii s-au ascuns, nu au fost omorâți, și au putut povesti mai târziu cele întâmplate. Rezistența împotriva unor forțe militare mult superioare și moartea asediaților constituie până azi un simbol al dorinței de libertate în rândurile evreilor. Curajul lor a fost admirat chiar și de către romani.

Cetatea Masada / Sursa:Reddit

- Tot într-o zi de 2 mai, în 1518, Prințesa Madeleine de la Tour d'Auvergne se căsătorea cu Lorenzo II de Medici, duce de Urbino, nepotul lui Lorenzo Magnificul. Din aceasta uniune se va naște Caterina de Medici, devenită regină a Franței și soția regelui Henric al II-lea al Franței, precum și mama a înca trei regi aparținând ramurii Valois.

- Pe 2 mai 1519, murea, în Franta, „Titanul Renașterii”, Leonardo Da Vinci. Ultimii trei ani din viață a desenat și a scris cu mâna stângă, pentru că avea partea dreapta a corpului complet paralizată. A murit la Amboise, la vârsta de 67 de ani, în urma unui atac vascular cerebral.

Leonardo da Vinci - portret de Francesco Melzi / Sursa:Wikipedia

- În anul 1536, la 2 mai, Anne Boleyn, regină a Angliei și a doua soție a regelui Henric al VIII-lea al Angliei, este arestată și închisă în Turnul Londrei sub acuzația de adulter, incest, trădare și vrăjitorie. Motivul: presupuse legaturi amoroase cu cinci bărbați, dintre care unul era chiar fratele ei, George. Deși nu au existat dovezi, toți șase au fost găsiți vinovați de adulter și executați.

- La 2 mai, 1635, la Paris, se deschide „Jardin Royal des plantes médicinales”, grădina regală de plante medicinale. Grădina a fost plantată sub instrucțiunile medicilor regelui Ludovic al XIII-lea, Jean Hérouard și Guy de La Brosse. Cinci ani mai târziu, ea a fost pusă la dispoziția publicului.

Jardin Royal des plantes médicinales / Sursa:Paris Musées

- Într-o zi de 2 mai 1666 un ispisoc al lui Duca Vodă al Moldovei pomenea pentru prima oară despre „târgoveţii din Chişinăi.” Privilegiul de târg fusese primit mai devreme, în intervalul 1661-1665, când domnise în Moldova Istrate Dabija. Aşa reiese dintr-un act de hotărnicie de la Mihai Racoviţă, care menţionează: „făcându-se Chişinăul târg nou în zilele Domnului Dabija voievod…"

- La data de 2 mai, 1869, la Paris, la intersecția străzilor Richet și Trevise se deschide un loc de divertisment muzical sub numele de Folies Trévise. Se va dezvolta ca un teatru de vodevil și cabaret și va deveni cunoscut sub numele de Folies Bergère.

Carte poștală cu fotografia unei dansatoare la Folie Bergere. Primul deceniu al secolului XX / Sursa:Wikipedia

- La 2 mai 1877 are loc întâlnirea la Ploieşti, România, între domnitorul Carol I al României şi Marele Duce Nicolae al Rusiei. Ducele Nicolae solicita participarea armatei române la operaţiuni militare împotriva Imperiului otoman, la care domnitorul îi declară că armata română, ca forţă de sine stătătoare, va intra în luptă îndată ce condiţiile cooperării cu armata rusă vor fi puse la punct.

- Tot într-o zi de 2 mai, în anul 1902, era lansat primul film Science Fiction, „A Trip To The Moon” (O călătorie spre lună), inspirat de romanul celebru al lui Jules Verne „De la Pământ la Lună”. A fost scris, regizat și produs de francezul Georges Melies. Primul film Science Fiction avea 14 minute, și îl avea în rolul principal pe același Georges Melies, care a creat și costumele și decorurile. Georges Melies a realizat peste 500 de filme, finanțând, regizând, fotografiind și jucând în aproape toate. Georges Melies, pe numele său complet de Marie-Georges-Jean Melies, este primul realizator de filme francez. Originalitatea lui în realizarea de filme va apare odată cu folosirea trucajului. Folosirea acestei tehnici de filmare este sugerată de o întâmplare: filmând în Piața Operei din Paris, un omibus se transforma într-un dric. Analizând ce s-a întâmplat constată că blocarea pentru un timp a aparatului și repornirea lui, ținând cont că circulația vehiculelor curge, în locul omnibuzului care a trecut acum se filmează un dric. Astfel va produce în octombrie 1896 filmul „Escamotage d'une dame” (Dispariția unei doamne). Enorma popularitate a filmului „A Trip To The Moon” a pus filmul science fiction pe primul loc și a schimbat cursul producerii filmelor.

- În anul 1922, pe 2 mai, avea loc căsătoria dintre poetul rus Serghei Esenin și dansatoarea americană Isadora Duncan.

Serghei Esenin și Isadora Duncan / Sursa:Wikimedia Commons

- La 2 mai, 1923, a fost efectuat primul zbor transcontinental fără escală. Piloții militari Oakley G. Kelly și John Macready au pilotat avionul „Fokker T2”. Au călătorit de la New York la San Diego pe o distanță de 4100 kilometri în 26 de ore și 50 de minute.

- În anul 1936, tot la 2 mai, are loc premiera „Petrică și lupul” de Serghei Prokofiev care, conform cuvintelor compozitorului, a fost de rău augur, „[participarea] a fost săracă și nu a reușit să atragă atenția”.

- La data de 2 mai 1945, oficialii Uniunii Sovietice anunțau căderea Berlinului.

- Tot într-o zi de 2 mai, în 1949, Arthur Miller câștiga premiul Pulitzer pentru piesa de teatru "„Moartea unui comis-voiajor”, iar în 1955, tot pe 2 mai, Tennessee Williams primea aceeași distincție pentru drama „Pisica pe acoperișul fierbinte”, ecranizată peste trei ani, cu Paul Newman și Elizabeth Taylor în rolurile principale.

- În 1960, la 2 mai, Caryl Chessman, condamnat la moarte în SUA, este executat, după ce executarea hotărârii a fost amânată de opt ori. Cazul a declanșat o dezbatere la nivel mondial asupra pedepsei cu moartea, pentru că persistă îndoielile asupra făptașului.

- La 2 mai, 1963, pentru prima dată, The Beatles ajung pe prima poziție în topurile britanice cu melodia „From Me to You”, și vor rămâne pe aceeași poziție timp sapte saptamani. Până la sfârșitul anului, cvartetul muzicienilor de la Liverpool se va ridica încă de trei ori pe locul I în clasamente.

- La data de 2 mai, 1980, în Africa de Sud a fost interzisă piesa „Another Brick in the Wall” a grupului Pink Floyd. Toate ziarele sovietice au scris despre acest lucru, până când Roger Waters a scris fraza „Brejnev a luat Afganistanul”, ceea ce dus la includerea grupului pe lista neagră și în Uniunea Sovietică.

- În 1989, pe 2 mai, Ungaria își deschidea frontiera cu Austria și începea demontarea gardului de sârmă ghimpată de la Hegyeshalom. Începutul căderii Cortinei de Fier.

- Pe 2 mai 1989, un agent de securitate al unui renumit magazin de bijuterii din California alerta poliția după ce un bărbat cu perucă, mustață și dinți falși intra în magazin. În câteva minute, trei echipe de poliție descindeau în magazin și il rețineau pe bărbat, care s-a dovedit a fi nimeni altul decât Michael Jackson deghizat.

- La 2 mai, 1991, clipul piesei „Losing My Religion” al celor de la REM este interzis în Irlanda din cauza că imaginile cu tema religioasă au fost considerate inadecvate.

- La data de 2 mai 2004, cititorii revistei „Total Guitar” votau piesa „Sweet Child Of Mine” a celor de la Guns 'N' Roses drept piesa cu cel mai bun riff de chitară. Pe locul doi s-a situat „Smells Like Teen Spirit” a celor de la Nirvana iar pe locul trei, „Whole Lotta Love” de la Led Zeppelin.

- În anul 2005, pe 2 mai, Eric Clapton se alătură foștilor colegi din Cream pentru prima oară după mai bine de 36 de ani de la dizolvarea formației. Concertul face parte dintr-o serie de patru la Royal Albert Hall din Londra. Biletele ajung pe piață neagră până la 500 de lire bucata.

- La 2 mai, 2006, Keith Richards de la Rolling Stones iese din spital după ce cu doar câteva zile înainte suferise câteva contuzii în urma unei căderi dintr-un palmier. Richards (62 de ani) s-a lovit la cap, fapt ce a determinat internarea sa ca masură de precauție. Purtătorul de cuvânt al chitaristului nu a explicat de ce s-a urcat Richards în palmier. Keith Richards a plecat la spital împreună cu soția sa, Patti. Cei doi se aflau într-o minivacanță, în Fiji, după ce trupa Rolling Stones a susținut două concerte în Noua Zeelandă, la mijlocul lunii aprilie.

-Tot într-o zi de 2 mai, în anul 2011, teroristul Osama bin Laden este ucis de către membrii unor forțe speciale americane din Abbottabad, Pakistan, în cursul operațiunii cu numele de cod Operațiunea Neptune Spear.

sursa: Wikipedia/Istoria.md/Rockfm

comentarii

comentarii

Mai mult din: Istorie

Publicitate

Trending

Publicitate
To Top