Alătură-te comunităţii Altfel.md

Autoritățile din Egipt au cerut Interpol să localizeze valoroasa sculptură a lui Tutankhamon, vândută la Londra

Foto: Christie's

Istorie

Autoritățile din Egipt au cerut Interpol să localizeze valoroasa sculptură a lui Tutankhamon, vândută la Londra

În ciuda protestelor autorităților din Egipt de a vinde o sculptură veche de 3.000 de ani a lui Tutanklamon, aceasta a fost licitată la casa Christie's la Londra pentru suma de 6 milioane de dolari pe 4 iulie. Acum, procurorii de la curtea supremă din Egipt au cerut Interpol să localizeze și să returneze sculptura ce reprezintă capul regelui, anunță Comitetul Naţional pentru Repatrierea Antichităţilor, citat de ABC News.

Capul de cuarțit maro, care îl înfățișează pe regele antic asemeni zeului egiptean Amen, provenea dintr-o colecţie privată, Resandro Collection. Relicva de 28,5 centimetri este într-o „stare extraordinară”, doar urechile și nasul fiind deteriorate, potrivit șefului departamentului de antichități de la casa de licitații Christie's.

Numele cumpărătorului sculpturii nu a fost făcut public.

Comitetul Naţional pentru Repatrierea Antichităţilor din Egipt a anunţat că procurorii de la Curtea Supremă au cerut Interpol să emită o notificare pentru localizarea relicvei, motivând lipsa unor documente privind proprietarul şi a unora care să ateste că sculptura a fost scoasă legal din ţară.

Autorităţile egiptene au mai cerut Marii Britanii să împiedice „exportul de antichităţi vândute” până când ele vor primi documentele solicitate, sugerând, totodată, că această controversă ar putea avea un impact asupra legăturilor culturale dintre cele două ţări, în condiţiile în care, în prezent, există 18 misiuni arheologice britanice în Egipt.

Fostul ministru pentru Antichităţi, Zahi Hawass, a declarat că sculptura pare să fi fost "furată" în anii 1970 de la Templul din Karnak, la nord de complexul arheologic Luxor.

Arheologul britanic Howard Carter și un muncitor egiptean examinează cel de-al treilea sicriu al lui Tutankhamun / Sursa:ABC News

Comitetul a mai anunţat că a apelat la o firmă de avocatură pentru a iniţia un proces civil, fără a oferi mai multe detalii.

În ziua licitaţiei, câteva zeci de persoane s-au adunat în faţa sediului din Londra al Christie's, cu steaguri egiptene şi pancarte pe care se putea citi textul „opriţi tranzacţiile de antichităţi furate”.

Reprezentanţii casei Christie's spun că sculptura este celebră şi nu a fost niciodată obiectul unei anchete şi au oferit chiar o listă a proprietarilor artefactului din ultimii 50 de ani.

Se crede că Tutankhamon (1941 - 1323 î.e.n) a devenit faraon în jurul vârstei de 9 ani şi a murit zece ani mai târziu. Perioada sa de domnie ar fi trecut probabil neobservată dacă, în 1922, arheologul britanic Howard Carter nu i-ar fi descoperit mormântul aproape intact. Descoperirea a reînnoit interesul pentru Egiptul antic şi a fost urmată de dispute privind adevăraţii proprietari ai artefactelor, scrie Descoperă.ro.

comentarii

comentarii

Mai mult din: Istorie

Publicitate

Trending

Publicitate
To Top