Alătură-te comunităţii Altfel.md

Prima fotografie. Cum arăta Catedrala Notre-Dame în urmă cu două secole

Foto: Wikimedia Commons

Actual

Prima fotografie. Cum arăta Catedrala Notre-Dame în urmă cu două secole

Prima fotografie a Catedralei Notre-Dame din Paris a fost realizată acum aproape două secole. Atunci, aceasta fusese drapată în negru pentru funeralii naţionale după moartea Prinţului Ferdinand-Philippe D'Orléans.

Pe internet a fost postată prima fotografie a Catedralei Notre-Dame, realizată în anul 1842. Atunci Catedrala a fost drapată în negru pentru că Franţa era în doliu. Pe această fotografie este imortalizat și cortegiul funerar al prințului moştenitor Ferdinand-Philippe D'Orléans, fiul cel mare a regelui Ludovic-Filip al Franţei şi a Prinţesei Maria Amalia de Bourbon-Sicilia, care murise.

Catedrala Notre-Dame de Paris, imortalizată în timpul funeraliilor ducelui de Orleans Ferdinand-Philippe pe daghereotipul lui Marc-Antoine Gaudin / Sursa:Wikimedia Commons

Prinţul, numit şi „Patron al Artelor”, era moştenitorul titlului de Duce de Orléans şi de şef al Casei de Orléans (o ramură a Casei de Bourbon fondată de singurul frate al regelui Ludovic al XIV-lea).

Catedrala Notre-Dame, construită între secolele al XII-lea şi al XIV-lea, „inima Parisului”, aşa cum au numit-o francezii, reprezintă „simbol al păcii” şi înseamnă totodată „toată istoria şi cultura Franţei”.

Celebra Catedrală a fost cuprinsă de flăcări luni seara, iar focul a fost stins după 9 ore în care 600 de pompierii au acţionat pentru a stinge incendiul și au reuşit să salveze structura construcţiei gotice vechi de 850 de ani, inclusiv două turnuri, după ce spirala şi acoperişul s-au prăbuşit arse.

Echipele de urgenţă au salvat şi valoroase lucrări de artă şi obiecte religioase, inclusiv ceea ce se spune a fi „coroane de spini” purtată de Iisus înainte de crucificare, care era păstrată înăuntrul catedralei construite în secolele 12 şi 13.

Continuă să citești
comentarii

comentarii

Mai mult din: Actual

Publicitate

Trending

Publicitate
To Top