Alătură-te comunităţii Altfel.md

Poftele alimentare ascund diferite boli! Ce înseamnă când vrei dulciuri

Foto: ELYTIS Hospital

Lifestyle

Poftele alimentare ascund diferite boli! Ce înseamnă când vrei dulciuri

Foamea este un fenomen psihologic şi fizic şi, din acest motiv, avem uneori pofte de mâncare, chiar dacă ne este foame sau nu.

Dar, odată cu trecerea timpului, aceste pofte alimentare (dulci, sărate sau acre) pot provoca creşterea în greutate şi probleme de sănătate. Iata ce ascund însă poftele alimentare, potrivit directorului Institutului de Cercetari Alimentare din România.

1. Pofta de dulce

Atunci când poftim tot timpul la ceva dulce s-ar putea, în faza incipientă, să suferim de o carență de crom și magneziu. Cromul este necesar pentru producerea factorului de toleranță la glucoză, care este absolut necesar pentru funcționarea normala a insulinei. Când insulina nu mai poate transporta glucoza din sânge în interiorul celulelor pentru a fi transformata în energie, celulele sunt permanent înfometate, inducând dorința de dulce.

Prăjituri franceze de ciocolată / Sursa:Frog Prince Paperie

2. Pofta de sărat

Cei care poftesc frecvent la alimente sărate s-ar putea să sufere de hipertensiune arterială, de deshidratare cronică și de aceea ar trebui să nu mai amâne vizita la un medic. Pofta de sărat poate indica și o lipsă de calciu și potasiu. Se recomandă, în aceste cazuri, creșterea consumului de fructe și legume, care sunt principalele surse de potasiu și de produse lactate probiotice (iaurt natural, sana, chefir), surse valoroase de calciu împreună cu fasolea, alunele, nucile, sardinele, patrunjelul Frunze și brânzeturile.

Chips de cartofi / Sursa:Food Engineering

3. Pofta de carne

Scăderea rezervelor de proteine, în special a masei musculare, atunci când suntem suprasolicitați fizic și psihic, în cazul în care nu consumăm carne, ouă, lactate, poate determina pofta de carne. De asemenea, consumul de mezeluri, cârnați, paté-uri din comerț, care au o valoare proteică scăzută, poate declanșa și întreține pofta de carne.

Carne de pui / Sursa:J. Kenji Lopez-Alt

4. Pofta de fructe

Pofta de fructe reprezintă, în general, expresia carenţelor de enzime alimentare, vitamine, minerale şi fitochimicale. Fructele crude vor fi consumate numai între mese, pe stomacul gol, fără să le asociem cu nicio altă categorie de alimente: legume, leguminoase, carne, lapte, ouă, grăsimi, cereale. Fructele se pretează cel mai bine pentru înlocuirea alimentelor junk-food care de obicei se ronțăie între mese: chips, snacks, pop-corn, dulciuri, sticks, etc.

Bol cu fructe / Sursa:Archana's Kitchen

5. Pofta de cafea

Pofta de cafea poate trăda o lipsă de sulf și fier. Surse bune de sulf sunt carnea, peștele, ouăle, lactatele, varza, broccoli, conopida, cerealele integrale, germenii proaspeti de grâu, lintea, năutul, ceapa, usturoiul. Fierul se găseste în special în organe de animale, carne, ouă, ciuperci, pătrunjel frunze, boia de ardei, cacao-ciocolată neagră.

Cafea / Sursa:Pinterest

sursa: Click sanatate

comentarii

comentarii

Mai mult din: Lifestyle

Publicitate

Trending

Publicitate
To Top