Alătură-te comunităţii Altfel.md

Ukrainegate: Donald Trump ar putea fi demis din cauza unei fraze din discuția cu Zelenski. Ce i-a cerut președintele american

Foto: Saul Loeb/AFP/Getty Images

Actual

Ukrainegate: Donald Trump ar putea fi demis din cauza unei fraze din discuția cu Zelenski. Ce i-a cerut președintele american

Pe 24 septembrie, președinta Camerei Reprezentanților Congresului, reprezentanta Partidului Democrat, Nancy Pelosi, a anunțat începerea unei anchete care ar putea duce la destituirea președintelui american Donald Trump, iar motivul este o conversație telefonică a lui Trump cu președintele Ucrainei, Vladimir Zelenski, pe 25 iulie 2019.

Casa Albă a publicat miercuri transcrierea conversaţiei, care, potrivit CNN, arată faptul că președintele Trump i-a cerut în mod „repetat” președintelui Zelenski să redeschidă ancheta în privința potențialului său rival la alegerile din 2020, fostul vicepreședinte al SUA Joe Biden, precum și asupra fiului său, care a mai fost vizat în trecut de un posibil scandal de corupție, scrie Meduza.io.

Din toată discuția, o frază a atras cel mai mult atenția Comisiei de Anchetă:

„Se vorbește mult despre fiul lui Biden, că Eiden a stopat acuzarea și multă lume vrea să afle mai multe despre asta, așa că orice ai putea să faci împreună cu Procurorul General ar fi extraordinar. Biden s-a lăudat că a oprit acuzarea, așa că dacă ai putea să te uiți la asta ... Sună groaznic pentru mine”, a spus Trump.

O parte din transcrierea discuției dintre Donald Trump și Vladimir Zelenski / Sursa:CNN

De asemenea, el i-a cerut liderului ucrainean să colaboreze cu avocatul său Rudy Giuliani și cu procurorul general William Bar referitor la acest caz.

Autorităţile ucrainene şi-au dat acordul pentru publicarea stenogramei convorbirii, iar duminică şi preşedintele Trump a spus că este de acord cu publicarea acesteia, după ce democraţii au susţinut că el i-ar fi cerut lui Zelenski investigarea fiului fostului vicepreşedinte Joe Biden.

Transcrierea nu conţine nicio referire la ajutorul militar destinat Ucrainei pe care Trump l-ar fi suspendat cam cu o săptămână înainte ca discuţia telefonică cu Zelenski să aibă loc. Trump menţionează în repetate rânduri cum SUA investesc „mult efort şi mult timp” în Ucraina.

Trump: „Trebuie să spun că facem multe pentru Ucraina. Investim mult efort şi mult timp. Mult mai mult decât fac ţările europene şi ele ar trebui să ajute mai mult decât o fac. Germania aproape că nu face nimic pentru voi. Tot ce fac este să vorbească şi cred că asta e ceva despre care trebuie să-i întrebaţi. [...] Dar Statele Unite au fost foarte, foarte bune cu Ucraina. Nu aş spune neapărat că este o reciprocitate, pentru că se întâmplă lucruri care nu sunt bune, dar SUA sunt foarte foarte bune cu Ucraina”.

Zelenski: „Aveţi absolută dreptate. Nu doar 100%, ci 1.000 % şi pot să vă spun următoarele. Am vorbit cu Angela Merkel şi m-am întâlnit cu ea. M-am întâlnit şi am vorbit şi cu Macron şi le-am spus că nu fac cât ar trebui pe problemele cu sancţiunile. Nu impun sancţiunile [...] Se pare că, deşi e logic ca Uniunea Europeană să fie cel mai mare partener al Ucrainei, Statele Unite este un partener mul mai mare şi vă sunt recunoscător pentru asta”.

Trump i-a mai cerut lui Zelenski să „ne faceţi o favoare” şi să verifice o teorie potrivit căreia Ucraina ar fi jucat un rol în problema emailurilor furate de la Comitetul Naţional Democrat, înaintea alegerilor din 2016.

Joe Biden, posibil contracandidat al lui Trump la scrutinul prezidenţial anul viitor, i-a cerut vineri acestuia să publice transcrierea acelei convorbiri şi a asigurat că nu a vorbit niciodată cu fiul său despre activităţile sale profesionale în străinătate, afirmaţie catalogată apoi de Trump drept ″o minciună″⁣.

Acesta din urmă şi-a manifestat indignarea pentru că a fost interceptat de propriile sale servicii secrete, dar s-a declarat de acord cu publicarea transcrierii. ″Nu se poate face aşa ceva unui preşedinte şi altor ţări, dar, toate acestea fiind spuse, am avut o conversaţie foarte bună, o conversaţie foarte sinceră, foarte onestă. Sper că vor putea să o arate″⁣

comentarii

comentarii

Mai mult din: Actual

Publicitate

Trending

Publicitate
To Top