Alătură-te comunităţii Altfel.md

Mai pe scurt: ședința de constituire a Parlamentului

Foto: Igor Rotari

Actual

Mai pe scurt: ședința de constituire a Parlamentului

Parlamentul nou format în urma alegerilor din 24 februarie, 2019 s-a întrunit astăzi într-o ședință de legislatura a zecea, în urma semnării unui decret în acest sens de către președintele R. Moldova, Igor Dodon.

Ședința a fost prezidată de către deputatul socialist Eduard Smirnov, cel mai în vârstă deputat, care urmează să împlinească 80 de ani.

În cadrul ședinței s-a prezentat raportul, care confirmă validarea alegerilor, care potrivit Președintelui Curții Constituționale, Mihai Poalelungi, rezultatele alegerilor electorale, sunt corecte.

La întrunire au fost prezenți 97 de deputați aleși în noul Parlament, care au fost numiți de către un membru al fiecărei fracțiuni politice, precum: Partidul Socialiștilor (PSRM), Partidul Democrat (PDM), Blocul ACUM, Partidul Șor.

Președintele R. Moldova, Igor Dodon a ținut un discurs în care a precizat despre reformele statului ce ține de modificări la nivel de justiție, combaterea corupției. Despre asaltul economic al țării, prin lansarea proiectelor de investiții și menținerea PIB-ului ridicat. De asemenea contribuirea la bunăstarea cetățenilor, prin servicii medicale cu prețuri mai joase și gratuite pentru pensionari, majorarea pensiilor și a salariilor. Un alt obiectiv propus este consolidarea statalității și integrității statului, egalitatea între etnii. Accentuând despre relațiile externe ale R. Moldova și interesele geopolitice.

În acest context Președintele R. Moldova, Igor Dodon, a menționat că „avem în față un obiectiv fundamental, realizarea unor schimbări calitative în țară. Oamenii așteaptă de la noi dialog și înțelegere politică pentru a schimba situația în țară. Ce va urma depinde în totalmente de noi, clasa politică și deputații noi aleși.”, a declarat Igor Dodon.

În cadrul ședinței vicepreședinta Partidului Șor, Marina Tauber întrebată dacă partidul politic și-a format o fracțiune parlamentară, a scos un parasolar auto și a început să atace membrii Blocului ACUM, declarând că: „ Vreau să mă protejez de Blocul ACUM, de colegul Năstase, care a fost intoxicat cu mercur, de jurnaliști și echipa tehnică.”, a spus deputata, ne ținând cont că în cadrul ședinței nu se permit proteste.

În urma acestor declarații, au venit cu o replică și Blocul ACUM, „Eu știu un loc foarte bun unde nu există pericol pentru sănătatea Marinei Tauber. Eu regret că fata asta a degradat în halul acesta, pentru că o cunosc de mai mult timp. I-am fost profesor. Cel mai bun loc pentru ea este la pușcărie. Acolo va fi după bunul merit”, a spus membrul Blocului ACUM, Lilian Carp.

În urma proceselor-verbale depuse astăzi de către noul Parlament, PSRM a obținut 35 de mandate, PDM - 30 de mandate, Blocul electoral ACUM DA PAS - 26 de mandate, iar Partidul Șor – șapte mandate și trei deputați independenți.

Articol realziat de practicanta pentru altfel.md, Lucia Scarevnea.

comentarii

comentarii

Mai mult din: Actual

To Top