Alătură-te comunităţii Altfel.md

Scenaristul filmului „Chernobyl” despre explozia nucleară de la poligonul din Arhanghelsk: „Nu și-au învățat lecția”

Foto: HBO

Actual

Scenaristul filmului „Chernobyl” despre explozia nucleară de la poligonul din Arhanghelsk: „Nu și-au învățat lecția”

Săptămâna trecută o explozie la o bază navală din regiunea Arhanghelsk a provocat moartea a cinci fizicieni, care testau un echipament militar misterios. Abia câteva zile mai târziu, compania de stat ROSATOM a recunoscut caracterul nuclear al incidentului, după ce măsurările din teren au depistat o depășire de 16 ori a nivelului admis de radiații, într-o localitate aflată la 40 de kilometri de poligonul militar.

Inițial, autoritățile militare ruse au susținut că accidentul s-a produs în cursul testării unui motor de rachetă cu combustibil lichid și au negat informațiile privind o creștere a radioactivității, contrazicând administrația orașului Severodvinsk, localitatea aflată în apropierea bazei unde a avut loc accidentul. Administrația orașului a anunțat că a detectat o creştere a radioactivităţii pentru o perioadă scurtă de timp, însă mesajul a fost șters ulterior fără nicio explicație.

Potrivit Greenpeace, nivelul radiațiilor în zonă a crescut chiar și de 20 de ori.

Cu referire la incidentul care s-a produs la 8 august în regiunea Arhanghelsk, scenaristul și producătorul mini-seriei „Chernobyl”, Craig Mazin, a scris un mesaj în care accentuează caracterul previzibil al autorităților ruse în maniera de a „tărăgăna admiterea adevărului”.

„Se întâmplă din nou. Fără îndoială, nu la aceeași scară... dar cu aceeași manieră de a tărăgăna recunoașterea adevărului. (...) 33 de ani de la Cernobîl și unele lecții așa și nu au fost învățate”, a scris cineastul într-un mesaj publicat pe contul său de Twitter:

În filmul său, Mazin a arătat adevărul brutal al celui mai devastator accident provocat de o eroare umană, așa cum oamenii nu și l-au imaginat vreodată și s-a axat în mod exclusiv pe felul în care autoritățile sovietice au încercat să distorsioneze adevărul, pe care l-au recunoscut atunci când era deja prea târziu.

Potrivit Rosatom, fizicienii efectuau o expertiză de inginerie şi asistenţă tehnică pentru „sursa de energie izotopică” a motorului rachetei care a provocat explozia, ce s-a produs pe o „platformă maritimă” şi care a aruncat mai mulţi angajaţi în mare.

comentarii

comentarii

Mai mult din: Actual

Publicitate

Trending

Publicitate
To Top