Alătură-te comunităţii Altfel.md

(foto) Submarinul nuclear sovietic K-278 „Komsomoleţ”, scufundat în 1989 în Marea Norvegiei, continuă să emită radiații

Foto: The Moscow Times

La ei

(foto) Submarinul nuclear sovietic K-278 „Komsomoleţ”, scufundat în 1989 în Marea Norvegiei, continuă să emită radiații

Cercetătorii norvegieni au depistat scurgeri de radiații în zona scufundarii submarinului sovietic cu propulsie nucleară K-278 „Komsomoleț” în largul Mării Norvegiei, informează televiziunea locală TV2, citată de Meduza.

La 8 iulie, cercetătorii din cadrul primei expediţii comune de cercetare ruso-norvegiene în zona scufundării submarinului, a luat mostre de apă, iar analiza primelor probe din preajma conductei de ventilare a submarinului a arătat că emisia de radiaţii de pe submarinul scufundat continuă.

După cum apreciază oamenii de ştiinţă norvegieni, rezultatele ultimelor măsurători arată un nivel de 100 mii de ori mai mare decât nivelul admis de radiație în apa de mare pură, cu mult peste nivelul constatat de o expediţie rusă în 2007.

Potrivit șefei expediției, Hilda Eliza Heldal, acestea sunt rezultate preliminare, toate probele vor fi verificate suplimentar la sfârșitul expediției. Ea a adăugat, de asemenea că scurgerile de radiații nu amenință pescuitul în zonă: „Puteţi mânca fără frică peşte din aceste zone”, spune Heldal, citată de TV2.

Așa arăta submarinul sovietic „Komsomoleț”, la 30 de ani după ce s-a scufundat în Marea Norvegiei:

Submarinul de a treia generaţie K-278 „Komsomoleţ” a fost construit în 1983. La 7 aprilie 1989, în urma unui incendiu la bord, submersibilul cu propulsie nucleară s-a scufundat în Marea Norvegiei. Din cei 69 de membri ai echipajului au murit 42 de persoane. Submarinul se află la o adâncime de aproape 1.700 de metri, conform publicaţiei ruse Vzgliad.

comentarii

comentarii

Mai mult din: La ei

Publicitate

Trending

Publicitate
To Top