Alătură-te comunităţii Altfel.md

Grupul Monsanto, obligat să plătească despăgubiri de 80 milioane $ unui american care a făcut cancer de la un erbicid

Foto: Noah Berger/AFP/Getty Images

Actual

Grupul Monsanto, obligat să plătească despăgubiri de 80 milioane $ unui american care a făcut cancer de la un erbicid

Un juriu federal american a acordat miercuri o despăgubire de 80 de milioane de dolari unui bărbat din California care acuză că erbicidul Roundup al grupului Monsanto l-a îmbolnăvit de cancer, într-un caz care potrivit avocaţilor acestuia ar putea contribui la stabilirea rezultatului a sute de procese similare, transmite MarketWatch, citat de Adevărul.

Edwin Hardeman, în vârstă de 70 de ani, a folosit ani de zile erbicidul Roundup pentru combaterea dăunătorilor şi a burienilor la proprietatea sa din zona golfului San Francisco. Acelaşi juriu a apreciat anterior că Roundup a avut o contribuţie substanţială la limfomul non-Hodgkin al bărbatului.

Grupul Monsanto a afirmat că studiile au stabilit că ingredientul activ al erbicidului Roundup, glifosat, este sigur. Monsanto a anunţat că va face apel.

„Suntem dezamăgiţi de decizia juriului, dar acest verdict nu schimbă greutatea cercetărilor şi a concluziilor autorităţilor de reglementare din toată lumea, din ultimele patru decenii, care au susţinut siguranţa erbicidelor noastre pe bază de glifosat şi a faptului că acestea nu sunt cancerigene”, potrivit unui comunicat al Bayer, care a cumpărat Monsanto anul trecut.

Un alt juriu a atribuit în august anul trecut o despăgubire de 289 de milioane de dolari unui alt bărbat, dar un judecător a redus ulterior suma la 78 de milioane de dolari, iar Monsanto a făcut apel.

Procesul lui Hardeman ar putea fi mai important deoarece judecătorul Vince Chhabria conduce sute de procese legate de Roundup şi a afirmat că acest caz şi alte două pot fi considerate cazuri etalon. Multe autorităţi de reglementare au respins că ar exista o legătură între cancer şi glifosat.

Monsanto a negat cu vehemenţă o astfel de legătură, afirmând că studiile au stabilit că produsul chimic este sigur.

Monsanto a creat glifosatul în anii 1970, iar erbicidul este vândut în prezent în peste 160 de ţări şi utilizat pe scară largă în Statele Unite.

Erbicidul a ajuns în centrul atenţiei în urma unei decizii a Agenţiei Internaţionale pentru Cercetări în Domeniul Cancerului, membră a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, care l-a clasificat în 2015 ca fiind „probabil cancerigen pentru oameni”. Au urmat apoi mii de procese împotriva Monsanto, care sunt în desfăşurare la nivel mondial.

comentarii

comentarii

Mai mult din: Actual

Publicitate

Trending

Publicitate
To Top